Artichauts vinaigrette - Artisjokken met vinaigrette
Aan de slag
Snijd de steel van de artisjokken af. Wrijf een halve citroen tegen het snijvlak. Knip de puntjes van de blaadjes af. Leg in een ruime pan de artisjokken naast elkaar. Zet de pan op het vuur en overgiet de artisjokken met ruim kokend water. Voeg wat zout toe, knijp de citroen erboven uit en breng het water opnieuw aan de kook. Leg een hittebestendig bord op de artisjokken, zodat ze onder water blijven. Kook de artisjokken in 40-45 min. gaar en laat dan ondersteboven in vergiet uitlekken. Laat tot kamertemperatuur afkoelen.
Los in een kom een mespunt zout op in de azijn. Breng op smaak met peper. Voeg de mosterd en de olie toe en klop met een garde door tot er een lichtgebonden vinaigrette ontstaat. Snijd de sjalot en de kruiden fijn. Meng de sjalot en kruiden en eventueel extra peper en zout erdoor.
Verdeel de vinaigrette over schaaltjes. Zet de artisjokken met schaaltje vinaigrette op een bord. Trek aan tafel blad voor blad van de artisjok los, doop de onderkant in de vinaigrette en schraap met tanden het zachte deel eraf. Snijd de overgebleven kleine blaadjes en het hooiachtige binnenste weg. Snijd de artisjokbodem in stukjes en doop in de vinaigrette.
Artisjok bereiden
Instructievideo - 01:41 min.
Artichauts vinaigrette - Artisjokken met vinaigrette
voorgerecht
null personen
475 kcal
25 min. bereiden
45 min. wachten
Aan de slag
Snijd de steel van de artisjokken af. Wrijf een halve citroen tegen het snijvlak. Knip de puntjes van de blaadjes af. Leg in een ruime pan de artisjokken naast elkaar. Zet de pan op het vuur en overgiet de artisjokken met ruim kokend water. Voeg wat zout toe, knijp de citroen erboven uit en breng het water opnieuw aan de kook. Leg een hittebestendig bord op de artisjokken, zodat ze onder water blijven. Kook de artisjokken in 40-45 min. gaar en laat dan ondersteboven in vergiet uitlekken. Laat tot kamertemperatuur afkoelen.
Los in een kom een mespunt zout op in de azijn. Breng op smaak met peper. Voeg de mosterd en de olie toe en klop met een garde door tot er een lichtgebonden vinaigrette ontstaat. Snijd de sjalot en de kruiden fijn. Meng de sjalot en kruiden en eventueel extra peper en zout erdoor.
Verdeel de vinaigrette over schaaltjes. Zet de artisjokken met schaaltje vinaigrette op een bord. Trek aan tafel blad voor blad van de artisjok los, doop de onderkant in de vinaigrette en schraap met tanden het zachte deel eraf. Snijd de overgebleven kleine blaadjes en het hooiachtige binnenste weg. Snijd de artisjokbodem in stukjes en doop in de vinaigrette.
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande
Ingrediënten
4 artisjokharten in blik
½ citroen
4 el witte wijnazijn
½ el dijonmosterd
200 ml olijfolie extra vierge
1 sjalot
2 el gemengde kruiden