Vegetarische recepten
Eet jij wel eens een dagje geen vlees en noem jij jezelf flexitariër? Of eet je juist altijd vegetarisch? Voor iedereen die op zoek is naar de lekkerste vegetarische recepten of wel eens wil ontdekken wat het nou eigenlijk inhoudt om vegetariër te zijn: je vindt het hier! P.S. we hebben ook een scala aan vegan recepten.
Vegetarische pasta 'carbonara'
- Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking al dente.
- Splits ondertussen de helft van de eieren. Doe de eidooiers (het eiwit gebruik je niet) met de rest van de eieren in een kom en klop met ⅔ van de kaas tot een samenhangend geheel. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
- Verhit de olie in een koekenpan en bak de vega spekreepjes 4-5 min. op middelhoog vuur. Snijd ondertussen de knoflook fijn en bak nog 1 min. mee.
- Giet de pasta af, maar vang (per 4 personen) ca. 150 ml kookvocht op. Doe de pasta bij de spekjes en knoflook en roer de helft van het opgevangen kookvocht erdoor. Zet het vuur uit, voeg het eimengsel toe en blijf roeren totdat de kaas gesmolten is. Voeg eventueel de rest van het kookvocht toe om de pasta smeuïger te maken. Snijd de peterselie fijn en verdeel over de pasta samen met de rest van de kaas. Breng op smaak met versgemalen peper.
Wat is vegetarisch eten?
Iemand die een streng vegetarisch dieet volgt, eet geen producten met ingrediënten of additieven die afkomstig zijn van dieren die daarvoor gedood moesten worden. Natuurlijk kan iedereen daar zijn eigen invulling aan geven. Eten als flexitariër bijvoorbeeld, waarbij je af en toe een dagje vegetarisch eet. Of geen vlees, vis en gevogelte eten, maar wel alle kazen. Misschien het juist verder doortrekken tot een veganistisch dieet, waarbij je niets dierlijks meer eet. Waar je ook voor kiest, lekker eten is nooit uitgesloten!
Is vegetarisch eten gezonder?
Een volledig vegetarisch eetpatroon heeft gezondheidsvoordelen. Het eten volgens een meer plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon, of een vegetarisch voedingspatroon, verlaagt de bloeddruk en verkleint het risico op hart- en vaatziekten. Vlees bevat belangrijke voedingsstoffen, maar deze kun je ook uit andere producten halen. Bijvoorbeeld uit eieren, peulvruchten, sojaproducten, noten, pitten, groenten, brood en andere graanproducten. Zo houd je jouw eiwit-, ijzer-, vitamine B1- en vitamine B12-gehaltes op peil.
Vleesvervangers (vegetarisch vlees), hoe worden die gemaakt?
De meeste vleesvervangers worden gemaakt van plantaardige eiwitten uit rijst, soja, peulvruchten en tarwe. In sommige producten wordt ook kippenei-eiwit verwerkt, of er wordt vegetarische kaas aan toegevoegd. Daarnaast komen er steeds meer innovaties in het schap, denk aan vleesvervangers op basis van mycoproteïne – een eiwit afkomstig uit schimmels, gisten of zwammen. Klinkt onsmakelijk, maar je kunt er fantastische vleesvervangers van maken. En wat dacht je van jackfruit? Een vrucht met een vlezige structuur en neutrale smaak die je met gemak in hartige gerechten verwerkt. De keuze is reuze!