Bife a Portuguesa (of terwijl typische Portugese biefstuk)

Anders, Hoofdgerecht, 4 personen, Mediterraan.

Laatst aangepast: 22-02-2008 | 6 keer bewaard

Ingrediënten

  • 4 grote biefstukken (mijn voorkeur: haasbiefstuk)
  • 4 eieren
  • 4 grote teentjes knoflook (geperst)
  • 8 el olijfolie
  • 4 laurier blaadjes
  • 200 ml rode wijn
  • 2 el dijon mosterd
  • 180 ml kookroom
  • 300 ml runder bouillon
  • 500 gr aardappel schijfjes
  • 4 takjes fijn gehakte peterselie blaadjes (garnering)
  • vers gemalen zwarte peper
  • eventueel wat zout
  • optioneel champignons & sugar snaps

Bereiden

Zet om te beginnen een koekenpan met 2 el olijfolie apart om later de eieren in te bakken, handig om snel de eieren te kunnen bakken als de biefstukken, aardappelschijfjes en saus klaar zijn. Persoonlijk gebruik ik voor dit recept aardappelschijfjes om in de oven af te bakken. Je kunt ook aardappelschijfjes bakken of frituren, waar jezelf de voorkeur aan geeft. Zorg wel dat de aardappelschijfjes gereed zijn wanneer de eieren, biefstukken en saus klaar zijn. Verwarm de oven voor op 175ºC Verwarm in een grote koekenpan 6 el olijfolie op laag vuur. Bak hierin de knoflook en laurierblaadjes langzaam voor 2 a 3 minuten. Wrijf ondertussen de biefstukken royaal in met vers gemalen peper. Zet de warmte bron onder de koekenpan nu hoger en bak de biefstukken aan beide kanten bruin in de olie, knoflook en laurierblaadjes. Plaats de biefstukken, wanneer ze lekker bruin zijn, midden op de diepe ovenborden en laat ze in de oven verder garen. Voor medium rare duurt dit 10-15 minuten. Nu kun je aan de saus beginnen. Blus de koekenpan (met knoflook en laurierblaadjes) af met de rode wijn. Laat de wijn voor ongeveer 1/3 inkoken. Voeg vervolgens de mosterd, kookroom en bouillon toe. Zet de warmte bron lager en blijf de saus goed roeren. Eventueel zout en peper naar smaak toevoegen. Bak de eieren ondertussen in de andere koekenpan. Haal de biefstukken uit de oven en drapeer een juslepel saus over iedere biefstuk. Leg een gebakken ei op iedere biefstuk en plaats de aardappelschijfjes dakpansgewijs rondom de biefstukken heen. Schep vervolgens nog een juslepel saus over het ei heen. Garneer met wat gehakte verse peterselie. Lekker met gestoomde sugar snaps en champignons. Vergeet je gasten niet te waarschuwen voor de zeer hete borden, en let zelf uiteraard ook goed op. Persoonlijk leg ik ook nog extra onderzetters op tafel om onze mooie houten tafel te beschermen tegen de warmte van de borden. Lekker met een Portugese Dao wijn of zelfs een lekker frisse Portugese vinho verde. Bon Appetit

Materialen

4 individuele diepe oven schaal/borden

Bronvermelding