Braziliaans: Feijão

Anders, Hoofdgerecht, 4 personen, Wereldkeuken.

Laatst aangepast: 24-02-2010 | 1 keer bewaard

Ingrediënten

  • zie onderstaand

Bereiden

Hoewel je feijoada dus gerust het nationale gerecht van Brazilië zou kunnen noemen, is het niet het meest gegeten gerecht. Dat is arroz com feijao. Omdat er geen vlees aan te pas komt, is rijst met bonen zo’n beetje de goedkoopst denkbare manier om je maag te vullen. Op iedere straathoek kun je voor een paar real een bord vol krijgen. Naar mijn bescheiden, buitenlandse mening smaakt arroz com feijao meestal een tikje saai. Voor onderstaand recept heb ik daarom leentjebuur gespeeld bij de klassieke manier om feijoada te serveren, en er het sap van twee sinaasappels aan toegevoegd. Dat pept de boel behoorlijk op. Ook niet echt traditioneel Braziliaans, maar wel lekker is om er verse koriander overheen te strooien. Voor 4 personen: * 400 gram zwarte bonen (te koop bij tropische winkels en eventueel te vervangen door rode nierbonen), een nacht geweekt in koud water * een scheut olijfolie * 1 ui, gesnipperd * 2 teentjes knoflook, fijngesneden * 2 laurierblaadjes * sap van 1½ – 2 sinaasappels * een handje koriander, fijngehakt Kook de bonen gaar in drie keer zoveel water, maar zonder zout. Giet af en vang het kookvocht op. Verhit de olie in een soeppan en fruit de ui en knoflook. Voeg ruim een derde van de bonen toe en fruit even mee. Stamp de bonen met een pureestamper fijn. Voeg de rest van de bonen, een flinke scheut van het bonenkookvocht, de laurierblaadjes en wat zout toe en breng aan de kook. Laat zachtjes een half uur stoven. Voeg het sinaasappelsap toe en maak verder op smaak met zout en versgemalen peper. De feijao moet vrij dik zijn, maar toch nog iets soepigs hebben. Maak hem eventueel iets vloeibaarder door nog wat bonenkooknat toe te voegen. Serveer met gekookte witte rijst en bestrooi met koriander.

Bronvermelding