Met deze tips wordt thuiswerken een makkie!

 

  • Geef jouw dag structuur en ga efficiënt met je tijd om. Met een goede dagplanning lukt dat.
  • Richt een duidelijke werkplek in. Heb je geen aparte ruimte, zorg dan dat je jouw werkplek aan het eind van de dag zodanig kunt opruimen dat er een scheiding blijft tussen woon- en werkomgeving.
  • Niets zo vervelend als een haperend videogesprek of een trage serverconnectie. Zorg daarom voor een goede internetaansluiting. Het beste is om je laptop ‘ouderwets’ aan te sluiten op het modem met een netwerkkabel.
  • Houd je werk- en privételefoon gescheiden, en zet je werktelefoon na ‘kantooruren’ helemaal uit. Geen extra toestel? Dan is nu het moment om er eentje aan te schaffen.
  • Maak je werkplek een beetje gezellig! Een leuke plant of nieuwe lamp kan wonderen doen.
  • Is het al pauze? Gun jezelf af en toe een break. Soms zet je thuisomgeving aan om door te gaan zonder te stoppen. Zet een wekker en laat jezelf even genieten van frisse lucht en waar mogelijk zonlicht.
  • Zorg voor voldoende gezond eten in huis. Eten uit verveling of omdat je op zoek bent naar afleiding is in deze situatie niet ongewoon. Maar kies dan liever een appel in plaats van een zak chips.
  • Voer stilte-uurtjes in waarop jouw collega’s je niet mogen bellen, appen, mailen, chatten of videobellen.
  • Ben een beetje lief voor jezelf. Stel realistische doelen en beloon jezelf na een goede dag of week. Zo behoud je een voldaan gevoel.
  • Thuiswerken met kinderen? Lees dan onze how to thuiswerken met hele gezin!

 

De beste producten als je thuis moet werken

Wie vaker thuiswerkt kent de valkuilen. Een snack of snoepje is zo gepakt. Zorg daarom voor voldoende gezond eten in huis. Belangrijk om te weten is dat het ook in deze tijd niet nodig is om te hamsteren. Zorg voor een normale hoeveelheid gezonde producten, vers en houdbaar, in de koel- en voorraadkast. Zo kun je elke dag gezond en lekker eten.

Het creëren van mijn werkplek; waar begin ik?

Het creëren van een werkplek in je eigen huis begint bij het kiezen van een strategische plek. Dat is een plek waar je ongestoord kunt werken, goed telefoon- en internetbereik hebt, waar je rustig kunt bellen en waar je aan het eind van de dag weer echt kunt afsluiten. Bij voorkeur is jouw werkplek in een aparte ruimte, afgezonderd van je reguliere leefomgeving. Heb je hier geen plaats voor, kies dan voor een plek waar de meeste van eerder genoemde punten mogelijk zijn. Verder is het belangrijk dat je opgeruimd bent en blijft. Geen rondslingerende papiertjes aan het eind van de dag. Zo begin je elke dag fris.

 

Hoe blijf ik optimaal verbonden?

Het klinkt ouderwets, maar de beste internetverbinding begint met een kabel. In deze bijzondere situatie zijn er duizenden Nederlanders thuis aan het werk. Netwerken worden zwaar belast waardoor je verbinding zwak kan zijn. Om ervoor te zorgen dat jouw videocalls niet onbedoeld onderbroken worden en het up- en downloaden van bestanden geen eeuwen duurt, kun je het best je computer of laptop met een netwerkkabel aansluiten op het modem. Heb je geen kabel in huis, bestel er dan eentje online. Hetzelfde geldt voor een aansluiting naar je laptop. Nieuwere modellen hebben vaak geen ingang voor oudere kabels. Daar moet je dan een zogeheten ‘multi-port’ voor aanschaffen. Verder is het handig om een extra telefoon te nemen of een oud toestel nieuw leven in te blazen. Deze kun je inschakelen als werktelefoon: een mobiel die alleen bereikbaar is tijdens kantooruren. Zo ben je niet 24/7 bereikbaar. Bespreek ten slotte met jouw manager hoe je indien nodig een VPN-verbinding kan opzetten en zorg dat je altijd alle recente wachtwoorden bij de hand hebt.

 

Online vergaderen en digitaal borrelen: dit zijn de juiste apps

Vergaderingen, calls, borrels en onderonsjes met collega’s; alles kan in dit digitale tijdperk online. Zakelijk zijn Google Hangouts, Zoom en Microsoft Teams het meest gebruikt. Met deze applicaties kun je (video)bellen vanuit agenda-uitnodigingen, bestanden delen, chatten en nog veel meer. Microsoft Teams is vooral handig als je ook andere tools van deze softwaregigant gebruikt, zoals Outlook. Door met kleine teams te chatten in Teams over specifieke onderwerpen, voorkom je een overload aan e-mails. Tevens is het makkelijk om bestanden te bekijken, bewerken en delen vanuit Word, PowerPoint en Excel. Google Hangouts heeft eveneens veel handige applicaties die je kunt integreren, zoals Google Agenda en Google Spreadsheets. Toch heeft Hangouts een iets minder zakelijk karakter. Tenslotte heb je nog Zoom, waar je zowel zakelijk als privé mee uit de voeten kunt. Simpele (video)calls en chats zijn gratis, maar tegen betaling kun je er complete vergaderzalen huren. Ontdek wat het beste bij jou past! En voor de echte vrimibo’ers is er Houseparty. In deze app bel je met maximaal 8 medeborrelaars en kun je ondertussen teken-, kaart- en quizspelletjes doen.

 

Hoe behoud ik structuur tijdens thuiswerken?

Richt een voor jezelf passende dagplanning in. Wie thuiswerkt kan gebaat zijn bij een duidelijke start van de dag. Spreek bijvoorbeeld met een collega of je hele team af om elke ochtend om 9:00 even met elkaar te bellen. Zo behoud je een ochtendritme en voorkom je dat je tot half 11 in je joggingbroek op de bank hangt. Ook belangrijk: pauze! Neem elke dag een break en zorg voor een doel. Een workout, wandeling door het park of boodschap voor de lunch. Spreek tenslotte een eindtijd met jezelf af voor de dag. Om 18:00 gaat de laptop dicht, de werktelefoon uit en ruim je je werkplek op. Tijd om nog even naar buiten te gaan of iets lekkers te koken!

Hoe blijf ik fit en in beweging?

Fit en in beweging blijven als je thuiswerkt is makkelijker dan je denkt. Gelukkig maar! Je hebt plots geen reistijd meer. Tijd die je kunt gebruiken om jouw splinternieuwe yogamatje uit te rollen. De pauze die je normaal gesproken doorbrengt met een bammetje achter het scherm biedt nu ruimte om eens een nieuwe hardlooproute in de buurt te ontdekken. Lees hier meer over sporten, hardlopen, fietsen en huiskamer workouts.

Hoe blijf ik mentaal gezond?

Mentale gezondheid is in een tijd van veel thuis zijn belangrijk om voldoende aandacht aan te schenken. Je kunt je namelijk opgesloten en benauwd gaan voelen, overprikkeld of lusteloos. Misschien ben je het ritme wel even helemaal kwijt en heeft dat invloed op je humeur en motivatie. Frisse lucht helpt! Maak optimaal gebruik van je tuin of balkon, of maak een veilig blokje om. Mentale gezondheid begint in deze tijden van beperkte vrijheid met buiten komen. Even tussen die vier muren vandaan. Verder is actief bewegen, gezond eten en sociaal contact , ook al is het digitaal, belangrijk.

Thuiswerken evalueren: wat doen we morgen anders?

Elk proces vraagt om evaluatie en optimalisatie. Thuiswerken is daar geen uitzondering in. Het kan daarom helpen om een kort dagboek bij te houden en hier aan het eind van de dag de hoogte- en dieptepunten in te noteren. Bekijk op vrijdag hoe jouw week is verlopen. Hoe voel je je? Heb je goed en geconcentreerd kunnen werken? Vergt je werkplek of je ritme nog aandacht? Kortom: welke zaken gingen goed, welke zaken kunnen anders en: hoe zou je ideale werkweek er volgende week uitzien? Succes!