Thuiswerken met kinderen? Dat is even wennen! Met deze tips gaat het zeker lukken.

 

  • Om thuiswerken met kinderen succesvol te laten verlopen is het belangrijk een dagplanning te maken. Verdeel daarin ook de zorg voor de kinderen tussen jou en je partner, zeker als de kinderen nog erg klein zijn en jouw volle aandacht nodig hebben. Deel je planning met iedereen die het moet weten. Dan weten de kinderen, je partner en je collega’s op afstand wanneer je er voor ze bent.
  • Probeer te eten en snacken op vaste momenten. Zo voorkom je dat er continu wordt gevraagd om iets lekkers. Goed om daarnaast het normale ritme van elke dag voort te zetten. Ook op je bord. Het is tenslotte geen vakantie. Kook met verse producten, eet op hetzelfde tijdstip als altijd en vermijd een overvloed aan suiker.
  • Creëer een werkplek, apart van de ruimte waar de kinderen de meeste tijd doorbrengen. Dat is niet alleen rustig, maar ook praktisch tijdens een telefonisch of digitaal overleg.
  • Uurtje vrij? Duik de keuken in en ga iets bakken met de kinderen! Wat dacht je van een gezond bananenbrood, een quiche of zelf granola maken? Lekker voor het hele gezin.
  • Zorg dat de kids ook zichzelf kunnen vermaken. Verzin leuke activiteiten, bestel een nieuw spel, puzzel of werkboek of laat ze digitaal leren. Heb je een tuin? Hup naar buiten! De hele dag achter een scherm zitten is geen pretje. Dat geldt overigens ook voor jezelf.
  • De kids blijven je maar storen? Maak heldere afspraken. Als de deur van het kantoor dicht is, mag niemand binnenkomen en als iemand aan de telefoon zit mag je er niet doorheen praten. Wie zich aan de afspraken houdt, krijgt een sticker en spaart voor een nieuwe voetbal, bordspel of springtouw.

 

Producten voor als de kinderen thuis zijn

Wie zijn eetpatroon ook in tijden van thuisblijven weet te behouden heeft daar veel profijt van. Zowel voor jezelf als voor de kinderen is het fijn om een ritme te hebben. Zorg voor de juiste boodschappen in huis om dat ritme te creëren of te behouden. Het is niet nodig om daarvoor producten te hamsteren. Baby- en kindervoeding worden net als alle andere producten dagelijks aangevuld.

Thuiswerken met kinderen, waar begin ik?

Efficiënt thuiswerken met kinderen begint allemaal bij een duidelijke dagplanning. Zo weet elk gezinslid waar die aan toe is. Een dagplanning maak je gemakkelijk en overzichtelijk in bijvoorbeeld Google Spreadsheets. Maak kolommen aan met de namen van de gezinsleden, de dagen van de week, de activiteiten, eetmomenten, werkuren en pauzes. Spreek met je partner goed af wie op welk moment waar verantwoordelijk voor is. Leuk om te doen: knutsel met de kids een versimpelde planning op papier. Hang ‘m op een zichtbare plek en wijs erop als de kinderen even zijn vergeten wat er op het programma staat.

 

Hoe blijven de kinderen bezig, zodat ik kan werken?

Geef de kinderen ook wat te werken! Geen artikelen om te redigeren of datasheets om uit te pluizen, maar een educatief doeboek of digitaal leerpakket. Schoolgaande kinderen kunnen naast eventuele lesstof die ze krijgen vanuit school aan de slag met het interactieve lesprogramma van Albert Heijn over gezond eten Ik eet het beter. Dit programma bevat gratis lesmateriaal voor kinderen van 6-12 jaar waarmee ze leren over gezond eten en drinken, en over beweging. Ook de lesprogramma’s van het Wereld Natuur Fonds zijn online te volgen via WWF Toekomstkunde. Maar ook met een nieuw leesboek, een puzzel, lego, bordspel of buitenspeelgoed kun je de aandacht van de kinderen op een verantwoorde manier van jouw werkzaamheden afhouden.

 

Hoe kan ik telefonisch vergaderen met de kinderen thuis?

Creëer een persoonlijke werkplek waar je ook rustig kunt bellen. Bij voorkeur doe je dit in een ruimte die normaal gesproken voor de kinderen toch al niet zo interessant is. Dan is de kans kleiner dat ze ongevraagd binnen komen stormen. Denk aan een rommelhok waar je al tijden eens flink de bezem door wilde halen of de overloop boven aan de trap als de kinderen zich beneden vermaken. Neem je belafspraken of digitale vergaderingen op in jullie Google Spreadsheets dagplanning zodat ook je partner niet plots in het scherm verschijnt.

 

De kinderen zijn thuis! Wat eten we vandaag?

Samen eten is ontzettend gezellig. Toch kan het best als een opgave voelen om voor het hele gezin alle maaltijden te verzorgen terwijl het eigenlijk een ‘normale’ werkdag is. Gebruik ook hiervoor de dagplanning en probeer alvast vooruit te kijken naar wat je de komende dagen gaat koken. Houd daarbij het ritme van alledag in stand en voorkom dat er teveel wordt gesnackt en gesnaaid. Maak het jezelf voor de avondmaaltijd gemakkelijk met snelle recepten of met gerechten die je bereidt met slechts 5 ingrediënten. Zorg verder voor voldoende gezonde tussendoortjes op voorraad zoals (knijp)fruit, rijstwafels en notenrepen.

 

Een vrij uurtje? Ga toch bakken!

Bakken met kinderen is een heerlijke activiteit en als je het slim aanpakt ook nog eens hartstikke efficiënt. Koekjes en cake bakken is leuk, maar voor een thuiswerkende ouder kan samen bakken ook gezonde snacks of een lekkere quiche voor het avondeten betekenen. Betrek kinderen in het kookproces. Dat kan al van jongs af aan. Of dat nou bloem in een kom strooien, voorzichtig fruit snijden of stiekem van het deeg proeven is.

Mogen de kinderen nog buitenspelen?

Kinderen mogen nog steeds buitenspelen. Zeker voor kinderen van hetzelfde gezin zijn in eigen tuin of op eigen dakterras geen belemmeringen. Jonge kinderen (jonger dan 12 jaar) mogen ook nog steeds met elkaar buitenspelen op een openbare plek. Het RIVM benadrukt dat dit geen gevaar voor de gezondheid oplevert. De groepen moeten wel beperkt blijven en de ouders of verzorgers die toezicht houden, moeten 1,5 meter afstand tot elkaar houden. Prima als je even een frisse neus wilt halen dus!

Hoe laat ik me niet steeds afleiden door de kids?

We herhalen het nog maar eens: de dagplanning! Stiekem is het natuurlijk ook heel fijn dat de kinderen thuis zijn en je veel tijd met ze kunt doorbrengen. Plan dus voldoende gezellige momenten en activiteiten in, waar zowel de kinderen als jijzelf naar uit kunnen kijken. De overige tijd spendeer je op jouw persoonlijke werkplek. Zo behoud je tevens de balans tussen werk en privé in stand. Lukt het echt niet? Maak dan heldere afspraken. Is de deur van jouw geïmproviseerde kantoor dicht, dan mag niemand binnenkomen. En is iemand aan het bellen, dan mag je er niet doorheen praten. Uiteraard kun je de kinderen hier ook voor belonen. Denk aan een stickervel waarmee gespaard kan worden voor een nieuw stuk speelgoed.

Thuiswerken evalueren: wat doen we morgen anders?

Elk proces vraagt om evaluatie en optimalisatie. Thuiswerken met kinderen is daar geen uitzondering in. Bespreek aan het eind van de week met je partner hoe jullie vinden dat de week is verlopen. Zijn jullie beide voldoende aan werk toegekomen? Bespreek, indien je kinderen oud genoeg zijn, ook met hen of zij een fijne week hebben gehad. Welke zaken gingen goed, welke zaken kunnen anders en: wat zouden zij graag terugzien op de dagplanning van volgende week?