Minder plastic gebruiken
We trekken elke dag gemiddeld 7 verpakkingen open. Dat is veel te veel. Help mee om samen minder plastic te gebruiken.
Verpakkingen zijn belangrijk voor de voedselveiligheid, een langere houdbaarheid en bescherming tijdens vervoer. Om beter eten vandaag en morgen bereikbaar te houden, vinden we het belangrijk dat we onze eigen merk-producten zo duurzaam mogelijk verpakken. Daarom werken we aan verpakkingsreductie, recyclebaarheid, het toepassen van gerecycled materiaal en herbruikbare verpakkingsconcepten.
In drie Albert Heijn XL’s is het mogelijk om (deels) verpakkingsvrij te winkelen. Het nieuwe concept bestaat uit zes meter verpakkingsvrij assortiment in slimme stortkokers. Vanuit de stortkokers kunnen klanten hun eigen herbruikbare verpakking vullen of in de winkel een herbruikbare pot of zak kopen. Je weegt eerst de verpakking zonder inhoud, daarna vul je die met een van de zeventig producten en vervolgens print je een etiket waarmee je kunt afrekenen bij de kassa. Zo koop je precies hoeveel je nodig hebt. AH Verpakkingsvrij helpt dus ook tegen verspilling!
Onze verse sap- en smoothieflessen zijn voortaan 100% recyclebaar. Daarom heffen we voortaan vrijwillig statiegeld op deze flessen en kunnen we jaarlijks 926.000 kilogram plastic besparen.
Sinds 2018 bespaarden we al ruim 13 miljoen kilogram verpakkingsmateriaal door helemaal geen, minder of andere soorten materiaal te gebruiken. In 2022 hebben we in totaal 4,1 miljoen kilogram verpakkingsmateriaal bespaard waarvan 1,8 miljoen kilogram. We zijn zeker op de goede weg maar moeten hard blijven werken om onze doelstellingen voor 2025 te halen.
We stellen onszelf constant de vraag: hoe verpakken we producten zo duurzaam mogelijk? Onze strategie bestaat uit het verminderen van verpakkingsmateriaal, het stimuleren van hergebruik, recyclebare verpakkingen en meer gerecycled materiaal. Een goede verpakking heeft volgens ons over de gehele levenscyclus (van grondstof tot afval) zo min mogelijk impact op het milieu. Dat gaat over factoren zoals water- en energiegebruik, maar ook over CO2-uitstoot, zwerfafval en recyclebaarheid.
Naast onze eigen doelstellingen werken we ook aan gemeenschappelijke doelstellingen zoals vastgelegd in het Brancheplan Duurzaam Verpakken van het CBL en de doelstellingen van Plastic Pact NL. Om de ambitieuze verpakkingsdoelstellingen te halen is samenwerking met ketenpartners, zoals in het Plastic Pact, en periodieke verslaglegging, zoals met het CBL, heel belangrijk.
In 2017 werd de doelstelling vastgesteld om in 2025 25% verpakkingsmateriaal te besparen t.o.v. 2018, wat toen neerkwam op 20 miljoen kg. Onze reducties relateren wij aan deze baseline. Eind 2022 zaten we al op ruim 13 miljoen kg reductie en daarmee op 65% van onze doelstelling. Van die 13 miljoen kg is ongeveer 65% plastic, wat neerkomt op een besparing van ruim 8 miljoen kg plastic verpakkingsmateriaal. Een kleine greep uit onze recente verpakkingsreducties:
Al onze kaas in de wand wordt binnenkort in een zak in plaats van een bak verpakt. Hier besparen minimaal 60% per verpakking met een totaal besparing van 400.000 kg minder plastic.
Hoe vaker je iets opnieuw gebruikt, hoe duurzamer je bezig bent. Daarom wordt er hard gewerkt aan herbruikbare verpakkingsconcepten.
Eind 2022 waren 31% van al onze plastic verpakkingen goed recyclebaar volgens de recyclecheck van het KIDV (Kennisinstituut Duurzaam Verpakken). Al onze verpakkingen van papier, glas en metaal zijn al goed recyclebaar.
We streven er naar om verpakkingen zo te ontwerpen dat ze recyclebaar zijn of gemaakt zijn van gerecyclede grondstoffen. Verreweg het meeste plastic in verpakkingen is gemaakt van fossiele grondstoffen (aardolie). Het is beter voor het milieu als je in plaats van fossiel plastic, gerecycled plastic gebruikt.
We trekken elke dag gemiddeld 7 verpakkingen open. Dat is veel te veel. Help mee om samen minder plastic te gebruiken.
Expert Chris Bruijnes, directeur van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV), geeft antwoord op de 5 meestgestelde vragen over plastic verpakkingen.
Door minder te verspillen kunnen we in Nederland 34 kilo voedsel per persoon per jaar besparen. Goed voor de wereld én voor je portemonnee!