Vegan croissantpasteitje met paddenstoelen-misoragout van London Loy
Een pasteitje is een echte kerstklassieker. Maar maak 'm eens van croissantdeeg met een smaakvolle vulling van miso en paddenstoelen voor een feestelijke verrassing tijdens het kerstdiner!
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 200 °C. Verwijder de verpakking van het croissantdeeg, maar rol het deeg niet uit. Snijd de rol in 8 gelijke plakjes. Rol de stukjes deeg met een deegroller uit tot cirkels van 10 cm Ø. Besmeer met een bakkwast 1 kant van de plakjes deeg met wat plantaardige drink en bestrooi met het maanzaad en de sesamzaadjes.
Leg de plakjes, met de bestrooide kant naar beneden, in het midden van de ingevette muffinholtes. Duw met je duim en wijsvinger aan tot aan de rand tot er mooie bakjes ontstaan. Vul de holtes van het deeg met een flinke prop aluminiumfolie en druk aan. Bak 10-12 min. in de oven tot lichtbruin en gaar. Laat in de muffinvorm afkoelen tot gebruik en duw het propje folie nog even aan voordat je het verwijdert.
Snijd ondertussen de paddenstoelen in plakjes en de kruiden uit de paddenstoelenverpakking fijn. Verhit een koekenpan met de olijfolie op hoog vuur en roerbak de paddenstoelen en de kruiden 5-8 min. tot gaar en goudbruin. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Los ondertussen het halve bouillonblokje op in het water. Smelt de margarine in een steelpan met dikke bodem op laag vuur tot hij lichtjes begint te kleuren. Meng de bloem erdoor en laat op laag vuur 3 min. garen. Roer af en toe. Voeg op laag vuur al roerend met een garde de plantaardige drink en bouillon in scheuten toe. Voeg de volgende scheut pas toe als de vorige is opgenomen. Laat de ragout op laag vuur al roerend 2-3 min. zachtjes koken. Haal de pan van het vuur en roer de miso door de ragout, voeg dan de gebakken paddenstoelen toe.
Verdeel de ragout over de pasteibakjes. Garneer met de jalapeñoringen. Bestuif met de gouden glitterspray.
Vegan croissantpasteitje met paddenstoelen-misoragout van London Loy
Een pasteitje is een echte kerstklassieker. Maar maak 'm eens van croissantdeeg met een smaakvolle vulling van miso en paddenstoelen voor een feestelijke verrassing tijdens het kerstdiner!
voorgerecht
null personen
165 kcal
30 min. bereiden
12 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 200 °C. Verwijder de verpakking van het croissantdeeg, maar rol het deeg niet uit. Snijd de rol in 8 gelijke plakjes. Rol de stukjes deeg met een deegroller uit tot cirkels van 10 cm Ø. Besmeer met een bakkwast 1 kant van de plakjes deeg met wat plantaardige drink en bestrooi met het maanzaad en de sesamzaadjes.
Leg de plakjes, met de bestrooide kant naar beneden, in het midden van de ingevette muffinholtes. Duw met je duim en wijsvinger aan tot aan de rand tot er mooie bakjes ontstaan. Vul de holtes van het deeg met een flinke prop aluminiumfolie en druk aan. Bak 10-12 min. in de oven tot lichtbruin en gaar. Laat in de muffinvorm afkoelen tot gebruik en duw het propje folie nog even aan voordat je het verwijdert.
Snijd ondertussen de paddenstoelen in plakjes en de kruiden uit de paddenstoelenverpakking fijn. Verhit een koekenpan met de olijfolie op hoog vuur en roerbak de paddenstoelen en de kruiden 5-8 min. tot gaar en goudbruin. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Los ondertussen het halve bouillonblokje op in het water. Smelt de margarine in een steelpan met dikke bodem op laag vuur tot hij lichtjes begint te kleuren. Meng de bloem erdoor en laat op laag vuur 3 min. garen. Roer af en toe. Voeg op laag vuur al roerend met een garde de plantaardige drink en bouillon in scheuten toe. Voeg de volgende scheut pas toe als de vorige is opgenomen. Laat de ragout op laag vuur al roerend 2-3 min. zachtjes koken. Haal de pan van het vuur en roer de miso door de ragout, voeg dan de gebakken paddenstoelen toe.
Verdeel de ragout over de pasteibakjes. Garneer met de jalapeñoringen. Bestuif met de gouden glitterspray.
bereidingstip:
serveertip:
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande
Ingrediënten
250 g croissantdeeg
1 tl maanzaad
1 tl witte sesamzaadjes
200 g paddenstoelen voor risotto
½ tl milde olijfolie
½ vegan groentebouillonblokje
150 ml heet water
25 g plantaardige margarine
30 g bloem
150 ml sojadrink
1 el misopasta
1 verse groene jalapeñopeper
1 flesje AH Excellent glitterspray goud
Dit heb je nodig
deegroller
bakkwast
muffinvorm met 12 holtes (ingevet)
aluminiumfolie