Chocolade-lavacakeje met pistache
Heerlijk chocoladetaartje met als verrassing een vloeibaar hart van pistache in plaats van chocolade. Daar houd je wel een plekje voor vrij na het eten.
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 180 ºC. Bestuif de ingevette bakvorm met wat bloem. Breek de pure chocolade in stukken en smelt au bain-marie. Snijd ⅚ van de boter in blokjes. Klop met een mixer de blokjes boter met ⅚ van de poedersuiker in ca. 2 min. romig. Klop één voor één de eieren door het boter-suikermengsel.
Spatel de gesmolten pure chocolade erdoor. Zeef de bloem boven het mengsel en spatel samen met het zout luchtig door het beslag. Schep het beslag in de spuitzak en spuit in de bakvorm. Bak de cakejes in ca. 12 min. gaar. Laat 20 min. afkoelen in de vorm.
Maal ondertussen ⅘ van de pistachenoten in het hakmolentje in 10 min. tot een gladde pasta. Voeg halverwege de olie toe. Schraap af en toe de randen van het hakmolentje schoon met een spatel.
Breek de witte chocolade in stukken en doe met de rest van de boter in een hittebestendige kom. Breng de slagroom aan de kook en schenk erover. Laat 1 min. staan en roer dan glad met een garde tot een glanzende ganache. Meng de pistachepasta erdoor en doe in de spuitzak. Laat 15 min. een klein beetje opstijven in de koelkast.
Hak de rest van de pistachenoten zeer fijn. Haal de cakejes voorzichtig uit de vorm en verdeel over borden. Spuit de pistache-chocoladeganache in het midden van de minikransjes, tot aan de rand. Leg het meringuetoefje erop en bestrooi met de rest van de poedersuiker en de pistachekruim. Bij het aansnijden van de cakejes stroomt de pistachevulling eruit.
Chocolade-lavacakeje met pistache
Heerlijk chocoladetaartje met als verrassing een vloeibaar hart van pistache in plaats van chocolade. Daar houd je wel een plekje voor vrij na het eten.
nagerecht
null porties
455 kcal
25 min. bereiden
15 min. wachten
12 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 180 ºC. Bestuif de ingevette bakvorm met wat bloem. Breek de pure chocolade in stukken en smelt au bain-marie. Snijd ⅚ van de boter in blokjes. Klop met een mixer de blokjes boter met ⅚ van de poedersuiker in ca. 2 min. romig. Klop één voor één de eieren door het boter-suikermengsel.
Spatel de gesmolten pure chocolade erdoor. Zeef de bloem boven het mengsel en spatel samen met het zout luchtig door het beslag. Schep het beslag in de spuitzak en spuit in de bakvorm. Bak de cakejes in ca. 12 min. gaar. Laat 20 min. afkoelen in de vorm.
Maal ondertussen ⅘ van de pistachenoten in het hakmolentje in 10 min. tot een gladde pasta. Voeg halverwege de olie toe. Schraap af en toe de randen van het hakmolentje schoon met een spatel.
Breek de witte chocolade in stukken en doe met de rest van de boter in een hittebestendige kom. Breng de slagroom aan de kook en schenk erover. Laat 1 min. staan en roer dan glad met een garde tot een glanzende ganache. Meng de pistachepasta erdoor en doe in de spuitzak. Laat 15 min. een klein beetje opstijven in de koelkast.
Hak de rest van de pistachenoten zeer fijn. Haal de cakejes voorzichtig uit de vorm en verdeel over borden. Spuit de pistache-chocoladeganache in het midden van de minikransjes, tot aan de rand. Leg het meringuetoefje erop en bestrooi met de rest van de poedersuiker en de pistachekruim. Bij het aansnijden van de cakejes stroomt de pistachevulling eruit.
bereidingstip:
resttip:
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande
Ingrediënten
100 g pure chocolade
90 g ongezouten roomboter
60 g poedersuiker
2 middelgrote scharreleieren
25 g tarwebloem
¼ tl zout
50 g pistachenoten
½ el zonnebloemolie
75 g witte chocolade
50 ml verse slagroom
6 AH Excellent meringuetoefjes
Dit heb je nodig
siliconen bakvorm minikransjes (ingevet)
spuitzak
staafmixer met hakmolen