Vega Wellington met walnoten van Joke
Een feestelijk hoofdgerecht voor kerst: deze vega Wellington met walnoten, champignons, spinazie en kaas staat niet voor niets iedere kerst op tafel bij Merel. De knapperige korst en de romige vulling zal alle gasten aan het kerstdiner kunnen bekoren.
Aan de slag
Snijd de champignons fijn, eventueel met een keukenmachine. Snipper de sjalot en snijd de knoflook fijn. Ris de blaadjes van de takjes tijm.
Verhit de helft van de olie in een hapjespan op middelhoog vuur en fruit de sjalot 3-4 min. tot glazig. Voeg de knoflook en tijmblaadjes toe en bak 1-2 min. Voeg de champignons toe en bak 5 min. Schenk de balsamicoazijn erbij en laat 20 min. bakken tot al het vocht is verdampt en het mengsel rul is. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Schep regelmatig om. Schep op een bord en koel 30 min. in de koelkast.
Verhit ondertussen de rest van de olie op hoog vuur in een tweede (hapjes)pan en voeg (in delen) de spinazie toe. Bak 2-3 min. tot de spinazie geslonken is. Schep op een bord en koel 30 min. in de koelkast. Rasp ondertussen de kaas en hak de walnoten fijn.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Haal de spinazie uit de koelkast en knijp er zoveel mogelijk vocht uit. Doe de spinazie met het champignonmengsel, walnoten, mascarpone en geraspte kaas in een kom en meng goed. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Rol het bladerdeeg uit met de lange kant naar je toe. Schep het champignonmengsel in een rechthoek van 15 x 20 cm in het midden, in de breedte, op het bladerdeeg. Vouw de lange zijden van het deeg over de vulling, zodat zij helemaal bedekt is. Snijd het overtollige deeg aan de zijkanten af, maar laat 1 cm aan de randen over. Druk de randen aan met een vork.
Leg de wellington met de naad naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat.
Snijd het afgesneden deeg in lange repen en leg in een ruitvorm op de wellington. Klop het ei los en smeer de wellington met een bakkwast ermee in. Bak 45-50 min. in de oven tot lichtbruin en gaar. Haal uit de oven en serveer direct.
Vega Wellington met walnoten van Joke
Een feestelijk hoofdgerecht voor kerst: deze vega Wellington met walnoten, champignons, spinazie en kaas staat niet voor niets iedere kerst op tafel bij Merel. De knapperige korst en de romige vulling zal alle gasten aan het kerstdiner kunnen bekoren.
hoofdgerecht
null personen
695 kcal
30 min. bereiden
45 min. oventijd
Aan de slag
Snijd de champignons fijn, eventueel met een keukenmachine. Snipper de sjalot en snijd de knoflook fijn. Ris de blaadjes van de takjes tijm.
Verhit de helft van de olie in een hapjespan op middelhoog vuur en fruit de sjalot 3-4 min. tot glazig. Voeg de knoflook en tijmblaadjes toe en bak 1-2 min. Voeg de champignons toe en bak 5 min. Schenk de balsamicoazijn erbij en laat 20 min. bakken tot al het vocht is verdampt en het mengsel rul is. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Schep regelmatig om. Schep op een bord en koel 30 min. in de koelkast.
Verhit ondertussen de rest van de olie op hoog vuur in een tweede (hapjes)pan en voeg (in delen) de spinazie toe. Bak 2-3 min. tot de spinazie geslonken is. Schep op een bord en koel 30 min. in de koelkast. Rasp ondertussen de kaas en hak de walnoten fijn.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Haal de spinazie uit de koelkast en knijp er zoveel mogelijk vocht uit. Doe de spinazie met het champignonmengsel, walnoten, mascarpone en geraspte kaas in een kom en meng goed. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Rol het bladerdeeg uit met de lange kant naar je toe. Schep het champignonmengsel in een rechthoek van 15 x 20 cm in het midden, in de breedte, op het bladerdeeg. Vouw de lange zijden van het deeg over de vulling, zodat zij helemaal bedekt is. Snijd het overtollige deeg aan de zijkanten af, maar laat 1 cm aan de randen over. Druk de randen aan met een vork.
Leg de wellington met de naad naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat.
Snijd het afgesneden deeg in lange repen en leg in een ruitvorm op de wellington. Klop het ei los en smeer de wellington met een bakkwast ermee in. Bak 45-50 min. in de oven tot lichtbruin en gaar. Haal uit de oven en serveer direct.
combinatietip:
achtergrondinfo:
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande
Ingrediënten
500 g kastanjechampignons
1 sjalot
2 tenen knoflook
5 g verse tijm
2 el milde olijfolie
1 el balsamicoazijn
200 g verse spinazie
75 g Zaanlander oud 48+
50 g ongebrande walnoten
125 g mascarpone
1 rol vers bladerdeeg
1 scharrelei
Dit heb je nodig
bakpapier
bakkwast