Vega Wellington met walnoten van Joke
bewaar
bewaar

Vega Wellington met walnoten van Joke

Een feestelijk hoofdgerecht voor kerst: deze vega Wellington met walnoten, champignons, spinazie en kaas staat niet voor niets iedere kerst op tafel bij Merel. De knapperige korst en de romige vulling zal alle gasten aan het kerstdiner kunnen bekoren.

30 min. bereiden / 45 min. oventijd

12 ingrediënten

Aan de slag

Snijd de champignons fijn, eventueel met een keukenmachine. Snipper de sjalot en snijd de knoflook fijn. Ris de blaadjes van de takjes tijm.

Verhit de helft van de olie in een hapjespan op middelhoog vuur en fruit de sjalot 3-4 min. tot glazig. Voeg de knoflook en tijmblaadjes toe en bak 1-2 min. Voeg de champignons toe en bak 5 min. Schenk de balsamicoazijn erbij en laat 20 min. bakken tot al het vocht is verdampt en het mengsel rul is. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Schep regelmatig om. Schep op een bord en koel 30 min. in de koelkast.

Verhit ondertussen de rest van de olie op hoog vuur in een tweede (hapjes)pan en voeg (in delen) de spinazie toe. Bak 2-3 min. tot de spinazie geslonken is. Schep op een bord en koel 30 min. in de koelkast. Rasp ondertussen de kaas en hak de walnoten fijn.

Verwarm de oven voor op 180 °C. Haal de spinazie uit de koelkast en knijp er zoveel mogelijk vocht uit. Doe de spinazie met het champignonmengsel, walnoten, mascarpone en geraspte kaas in een kom en meng goed. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

Rol het bladerdeeg uit met de lange kant naar je toe. Schep het champignonmengsel in een rechthoek van 15 x 20 cm in het midden, in de breedte, op het bladerdeeg. Vouw de lange zijden van het deeg over de vulling, zodat zij helemaal bedekt is. Snijd het overtollige deeg aan de zijkanten af, maar laat 1 cm aan de randen over. Druk de randen aan met een vork.

Leg de wellington met de naad naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat.

Snijd het afgesneden deeg in lange repen en leg in een ruitvorm op de wellington. Klop het ei los en smeer de wellington met een bakkwast ermee in. Bak 45-50 min. in de oven tot lichtbruin en gaar. Haal uit de oven en serveer direct.

combinatietipLekker met een frisse salade.
achtergrondinfoThuiskok Joke, AllerHande 7 2024. Joke: ‘Ik kwam deze Wellington tegen, hij zag er lekker en feestelijk uit. [...] Dus besloot ik het eens uit te proberen. De eerste keer ging het niet zo goed: je moet echt zorgen dat er zo min mogelijk vocht in de spinazie en champignons achterblijft. De tweede keer lukte het gelukkig wel. En ik vond het zelf ook heel lekker!’
algemeenMeer weten over kooktechnieken?

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Vega Wellington met walnoten van Joke

Een feestelijk hoofdgerecht voor kerst: deze vega Wellington met walnoten, champignons, spinazie en kaas staat niet voor niets iedere kerst op tafel bij Merel. De knapperige korst en de romige vulling zal alle gasten aan het kerstdiner kunnen bekoren.

Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande

Allerhande logo

Dit heb je nodig