Kalkoenroast met spruitjes en truffel
Dit gerecht is door de vulling van o.a. truffel en tomaat een echte smaakbom! Handig: je kunt de roast van tevoren maken.
40 min. bereiden / 35 min. oventijd / 1 uur 10 min. wachten
10 ingrediënten
Aan de slag
Laat de zongedroogde tomaten uitlekken en vang de olie op. Snijd de tomaten fijn, bewaar de olie. Snipper de sjalotten fijn, snijd de knoflook in flinterdunne plakjes en snijd de peterselie fijn.
Verhit een koekenpan zonder olie of boter. Bak de pancetta 2 min. op middelhoog vuur. Voeg de helft van de zongedroogde tomaat, sjalot en knoflook toe. Bak 5 min. op middelhoog vuur en roer regelmatig. Voeg de laatste 2 min. de helft van de peterselie toe. Breng op smaak met peper. Schep op een bord en laat afkoelen tot gebruik.
Leg een stuk vershoudfolie op de kalkoenschnitzels en sla het vlees met de achterkant van bijvoorbeeld een zware pan plat tot een dikte van 1 cm. Meng de ricotta met het tomatenmengsel.
Leg 2 lange stukken vershoudfolie kruislings op elkaar op het werkblad. Leg de schnitzels er 1 cm overlappend als een grote lap naast elkaar op, zodat je een vierkant krijgt van 25 x 25 cm. Bestrooi met peper en ½ truffelzout. Schep het ricottamengsel er in het midden op, laat 3-4 cm van de randen vrij. Haal de folie aan weerszijden van het vlees omhoog, trek de uiteinden naar elkaar toe en wikkel het vlees om de vulling. Zorg dat de naden goed aansluiten, zodat de vulling er niet uitlekt tijdens het roosteren. Draai de folie zo strak mogelijk aan de bovenkant dicht en maak er een knoop in. Leg 1 uur in de vriezer.
Verwarm de oven voor op 190 °C. Knip 4 lange stukken keukentouw af en leg in een stervorm op het werkblad. Haal de kalkoen uit de vriezer, verwijder de folie en leg met de naad naar boven in het midden van het touw. Haal het touw aan weerszijden van het vlees omhoog en bind stevig vast aan de bovenkant. Herhaal met de rest van het touw, zodat het een 8-puntige ster vormt, knip de uiteinden van het touw af.
Leg de kalkoen met de naad naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek af met aluminiumfolie en bak in ca. 35 min. in de oven gaar. Schep de spruitjes om met 1 el tomatenolie (per 4 personen). Verwijder na 20 min. de folie van de kalkoen en besmeer met de bakkwast met de crema balsamico. Verdeel de spruitjes eromheen en bak 15 min. mee in de oven.
Verhit de rest van de tomatenolie en fruit de rest van de zongedroogde tomaat, sjalot en knoflook 3-4 min. Breng op smaak met peper en de rest van het truffelzout. Meng de rest van de peterselie erdoor. Haal de kalkoenroast uit de oven. Laat afgedekt met aluminiumfolie 10 min. rusten.
Leg de roast op een serveerschaal, verdeel de spruitjes eromheen en verdeel de saus erover.
Kalkoenroast met spruitjes en truffel
Dit gerecht is door de vulling van o.a. truffel en tomaat een echte smaakbom! Handig: je kunt de roast van tevoren maken.
hoofdgerecht
null personen
430 kcal
40 min. bereiden
70 min. wachten
35 min. oventijd
Aan de slag
Laat de zongedroogde tomaten uitlekken en vang de olie op. Snijd de tomaten fijn, bewaar de olie. Snipper de sjalotten fijn, snijd de knoflook in flinterdunne plakjes en snijd de peterselie fijn.
Verhit een koekenpan zonder olie of boter. Bak de pancetta 2 min. op middelhoog vuur. Voeg de helft van de zongedroogde tomaat, sjalot en knoflook toe. Bak 5 min. op middelhoog vuur en roer regelmatig. Voeg de laatste 2 min. de helft van de peterselie toe. Breng op smaak met peper. Schep op een bord en laat afkoelen tot gebruik.
Leg een stuk vershoudfolie op de kalkoenschnitzels en sla het vlees met de achterkant van bijvoorbeeld een zware pan plat tot een dikte van 1 cm. Meng de ricotta met het tomatenmengsel.
Leg 2 lange stukken vershoudfolie kruislings op elkaar op het werkblad. Leg de schnitzels er 1 cm overlappend als een grote lap naast elkaar op, zodat je een vierkant krijgt van 25 x 25 cm. Bestrooi met peper en ½ truffelzout. Schep het ricottamengsel er in het midden op, laat 3-4 cm van de randen vrij. Haal de folie aan weerszijden van het vlees omhoog, trek de uiteinden naar elkaar toe en wikkel het vlees om de vulling. Zorg dat de naden goed aansluiten, zodat de vulling er niet uitlekt tijdens het roosteren. Draai de folie zo strak mogelijk aan de bovenkant dicht en maak er een knoop in. Leg 1 uur in de vriezer.
Verwarm de oven voor op 190 °C. Knip 4 lange stukken keukentouw af en leg in een stervorm op het werkblad. Haal de kalkoen uit de vriezer, verwijder de folie en leg met de naad naar boven in het midden van het touw. Haal het touw aan weerszijden van het vlees omhoog en bind stevig vast aan de bovenkant. Herhaal met de rest van het touw, zodat het een 8-puntige ster vormt, knip de uiteinden van het touw af.
Leg de kalkoen met de naad naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek af met aluminiumfolie en bak in ca. 35 min. in de oven gaar. Schep de spruitjes om met 1 el tomatenolie (per 4 personen). Verwijder na 20 min. de folie van de kalkoen en besmeer met de bakkwast met de crema balsamico. Verdeel de spruitjes eromheen en bak 15 min. mee in de oven.
Verhit de rest van de tomatenolie en fruit de rest van de zongedroogde tomaat, sjalot en knoflook 3-4 min. Breng op smaak met peper en de rest van het truffelzout. Meng de rest van de peterselie erdoor. Haal de kalkoenroast uit de oven. Laat afgedekt met aluminiumfolie 10 min. rusten.
Leg de roast op een serveerschaal, verdeel de spruitjes eromheen en verdeel de saus erover.
combinatietip:
bereidingstip:
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande
Ingrediënten
90 g zongedroogde tomaten
6 sjalotten
4 tenen knoflook
15 g verse peterselie
100 g pancettablokjes
500 g kalkoenfiletschnitzels
125 g ricotta
1 tl AH Excellent zeezoutvlokken met truffelsmaak
350 g geschoonde spruitjes
1 el crema balsamico
Dit heb je nodig
vershoudfolie
keukentouw
bakpapier
bakkwast