Hartige salietaart met geitenkaas
Wat een beauty, deze hartige taart. De salie in het deeg geeft niet alleen een extra smaakdimensie, maar staat ook bijzonder feestelijk.
30 min. bereiden / 1 uur 15 min. oventijd / 1 uur 10 min. wachten
16 ingrediënten
Aan de slag
Snijd 135 g boter (per 6 taart) in blokjes. Doe de bloem samen met de boter en het zout in de keukenmachine en mix met korte pulsen tot een fijn kruimelig deeg. Voeg 1 ei (per taart) en het water toe en mix tot een samenhangend deeg. Vorm hier met je handen een bol van en verpak in vershoudfolie. Laat minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
Verwarm ondertussen de oven voor op 180 °C. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen goed in met de rest van de boter. Druk ⅔ van de salieblaadjes tegen de binnenkant van de springvorm.
Kneed het deeg kort door en rol het tussen 2 vellen bakpapier uit tot een ronde lap van een ½ cm dik. Bekleed de springvorm voorzichtig met het deeg en snijd de randen bij. Prik met een vork gaatjes in de bodem, bekleed met bakpapier en vul met de bakbonen. Bak ca. 20 min. onder in de oven tot het deeg droog en gaar is. Verwijder het bakpapier met bakbonen en bak nog 10 min.
Schil ondertussen de winterpeen, snijd in kleine blokjes van 1 cm en kook 5 min., giet af.
Snijd ondertussen de uien en de biet in plakken. Verhit de olie in een hapjespan en bak 8-10 min. op middelhoog vuur. Voeg ⅔ van de chutney toe en verwarm 1 min. mee. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Snijd de knoflook fijn. Doe de rest van de eieren met de slagroom, ⅔ van de geitenkaas, knoflook, komijn, dragon, peper en eventueel zout in de hoge beker van de staafmixer. Pureer glad.
Haal de taartbodem uit de oven en verdeel de peen, ui en biet erover. Verdeel de rest van de geitenkaas samen met de rest van de chutney en de rest van de salie erover. Schenk het eimengsel erover en bak de taart ca. 45 min. in de oven. Dek eventueel af met aluminiumfolie als-ie te donker wordt. Haal hem uit de oven, laat 10 min. staan en serveer.
Hartige salietaart met geitenkaas
Wat een beauty, deze hartige taart. De salie in het deeg geeft niet alleen een extra smaakdimensie, maar staat ook bijzonder feestelijk.
hoofdgerecht
null personen
700 kcal
30 min. bereiden
70 min. wachten
75 min. oventijd
Aan de slag
Snijd 135 g boter (per 6 taart) in blokjes. Doe de bloem samen met de boter en het zout in de keukenmachine en mix met korte pulsen tot een fijn kruimelig deeg. Voeg 1 ei (per taart) en het water toe en mix tot een samenhangend deeg. Vorm hier met je handen een bol van en verpak in vershoudfolie. Laat minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
Verwarm ondertussen de oven voor op 180 °C. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen goed in met de rest van de boter. Druk ⅔ van de salieblaadjes tegen de binnenkant van de springvorm.
Kneed het deeg kort door en rol het tussen 2 vellen bakpapier uit tot een ronde lap van een ½ cm dik. Bekleed de springvorm voorzichtig met het deeg en snijd de randen bij. Prik met een vork gaatjes in de bodem, bekleed met bakpapier en vul met de bakbonen. Bak ca. 20 min. onder in de oven tot het deeg droog en gaar is. Verwijder het bakpapier met bakbonen en bak nog 10 min.
Schil ondertussen de winterpeen, snijd in kleine blokjes van 1 cm en kook 5 min., giet af.
Snijd ondertussen de uien en de biet in plakken. Verhit de olie in een hapjespan en bak 8-10 min. op middelhoog vuur. Voeg ⅔ van de chutney toe en verwarm 1 min. mee. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Snijd de knoflook fijn. Doe de rest van de eieren met de slagroom, ⅔ van de geitenkaas, knoflook, komijn, dragon, peper en eventueel zout in de hoge beker van de staafmixer. Pureer glad.
Haal de taartbodem uit de oven en verdeel de peen, ui en biet erover. Verdeel de rest van de geitenkaas samen met de rest van de chutney en de rest van de salie erover. Schenk het eimengsel erover en bak de taart ca. 45 min. in de oven. Dek eventueel af met aluminiumfolie als-ie te donker wordt. Haal hem uit de oven, laat 10 min. staan en serveer.
bereidingstip:
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande
Ingrediënten
160 g ongezouten roomboter
325 g tarwebloem
1 tl zout
5 scharreleieren
3 el water
15 g verse salie
2 rode uien
350 g rode bieten
1 el milde olijfolie
115 g AH Excellent balsamico & ui-chutney
300 g winterpeen
1 teen knoflook
150 ml verse slagroom
200 g geitenkaas schijfjes
1 tl gemalen komijn
1 tl gedroogde dragon
Dit heb je nodig
keukenmachine
vershoudfolie
bakpapier
springvorm (Ø 24 cm, ingevet)
bakbonen
staafmixer met hoge beker