Jamie Oliver's kip Kiev
Dit nostalgische kipgerecht deel je met trots uit aan tafel.
Aan de slag
Bak de plakjes bacon met een klein scheutje olijfolie in een koekenpan op matig vuur tot ze goudbruin en krokant zijn, en schep ze uit de pan.
Pel de tenen knoflook, hak ze samen met de peterselieblaadjes fijn en meng ze met een snufje cayennepeper door de boter. Zet in de koelkast om hard te worden.
Vul de kippenborsten nu een voor een. Trek daarvoor het losse stukje filet dat aan de achterkant zit omhoog. Maak er met een scherp mes een diepe inkeping in zodat je een zakje krijgt. Trek het zakje met je vingers open, snijd de boter in vier stukjes, duw een stukje in de opening en verkruimel er een plakje bacon bij. Klap het stukje filet terug om er een keurig, afgesloten pakketje van te maken. Herhaal dit met de 3 andere stukken kip.
Verhit de oven tot 180 ºC/Gasovenstand 4. Doe de bloem in een ondiepe schaal en klop de eieren in een andere ondiepe schaal los. Doe het broodkruim met een snufje peper en zout in een derde ondiepe schaal. Rol de kippakketjes eerst door de bloem, haal ze dan door het geklutste ei en laat ze even uitlekken. Druk ze tenslotte in het broodkruim om ze rondom een gelijkmatig jasje te geven. Bak ze een paar minuten aan elke kant in een koekenpan met de zonnebloemolie op matig tot hoog vuur, of tot ze licht goudbruin zijn.
Leg ze op een bakplaat en zet ze nog 10 minuten in de oven tot ze gaar zijn. Je kunt het bakken in de pan ook achterwege laten en ze alleen 20 minuten in de oven bakken, maar dan moet je ze wel met een beetje olie besprenkelen. Ze worden dan niet zo mooi goudbruin, maar de smaak is er niet minder om.
Schil intussen de aardappelen, snijd ze in grove stukjes en kook ze 12 tot 15 minuten in een pan gezouten kokend water of tot ze gaar zijn. Snijd de broccoli in stukjes en kook ze de laatste 8 minuten met de aardappel mee. Laat de groenten uitlekken en uitwasemen, doe ze terug in de pan en stamp ze met een klontje boter en een snufje peper en zout tot puree.
Verdeel de puree over de borden en leg er bij elk een Kiev bovenop. Maak de spinazieblaadjes (of rucola) aan met een beetje olie en citroensap, en strooi ze losjes om de kip heen als garnering. Snijd de citroenen in partjes en serveer bij de kip Kiev.
Knoflook snijden
Instructievideo - 00:57 min.
Jamie Oliver's kip Kiev
Dit nostalgische kipgerecht deel je met trots uit aan tafel.
hoofdgerecht
null personen
878 kcal
60 min. bereiden
10 min. oventijd
Aan de slag
Bak de plakjes bacon met een klein scheutje olijfolie in een koekenpan op matig vuur tot ze goudbruin en krokant zijn, en schep ze uit de pan.
Pel de tenen knoflook, hak ze samen met de peterselieblaadjes fijn en meng ze met een snufje cayennepeper door de boter. Zet in de koelkast om hard te worden.
Vul de kippenborsten nu een voor een. Trek daarvoor het losse stukje filet dat aan de achterkant zit omhoog. Maak er met een scherp mes een diepe inkeping in zodat je een zakje krijgt. Trek het zakje met je vingers open, snijd de boter in vier stukjes, duw een stukje in de opening en verkruimel er een plakje bacon bij. Klap het stukje filet terug om er een keurig, afgesloten pakketje van te maken. Herhaal dit met de 3 andere stukken kip.
Verhit de oven tot 180 ºC/Gasovenstand 4. Doe de bloem in een ondiepe schaal en klop de eieren in een andere ondiepe schaal los. Doe het broodkruim met een snufje peper en zout in een derde ondiepe schaal. Rol de kippakketjes eerst door de bloem, haal ze dan door het geklutste ei en laat ze even uitlekken. Druk ze tenslotte in het broodkruim om ze rondom een gelijkmatig jasje te geven. Bak ze een paar minuten aan elke kant in een koekenpan met de zonnebloemolie op matig tot hoog vuur, of tot ze licht goudbruin zijn.
Leg ze op een bakplaat en zet ze nog 10 minuten in de oven tot ze gaar zijn. Je kunt het bakken in de pan ook achterwege laten en ze alleen 20 minuten in de oven bakken, maar dan moet je ze wel met een beetje olie besprenkelen. Ze worden dan niet zo mooi goudbruin, maar de smaak is er niet minder om.
Schil intussen de aardappelen, snijd ze in grove stukjes en kook ze 12 tot 15 minuten in een pan gezouten kokend water of tot ze gaar zijn. Snijd de broccoli in stukjes en kook ze de laatste 8 minuten met de aardappel mee. Laat de groenten uitlekken en uitwasemen, doe ze terug in de pan en stamp ze met een klontje boter en een snufje peper en zout tot puree.
Verdeel de puree over de borden en leg er bij elk een Kiev bovenop. Maak de spinazieblaadjes (of rucola) aan met een beetje olie en citroensap, en strooi ze losjes om de kip heen als garnering. Snijd de citroenen in partjes en serveer bij de kip Kiev.
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande
Ingrediënten
4 plakjes bacon
3 el traditionele olijfolie
4 tenen knoflook
7½ g verse platte peterselie
½ tl cayennepeper
50 g ongezouten roomboter
4 kippenborsten
3 el tarwebloem
2 middelgrote eieren
150 g verse broodkruim
2 cm zonnebloemolie
800 g kruimige aardappelen
1 broccoli
80 g verse bladspinazie
1 el citroensap
2 citroenen