Ham-preibal met stoemp en saus Balls & Glory
Signature dish van restaurant Balls & Glory: een gehaktbal met een verrassing binnenin.
Aan de slag
Ham-preibal: verwarm de oven voor op 180 ºC. Was de prei, verwijder de donkergroene bladeren en snijd de rest in kleine stukjes. Snijd ook de plakjes ham in kleine stukjes. Verhit 25 g boter in een hapjespan en fruit de prei 8 min. Laat afkoelen. Meng de prei en ham met de gerapste kaas en wat zout. Vorm van het ham-preimengsel 4 balletjes.
Kneed het ei door het gehakt en breng royaal op smaak met peper en zout. Vorm er 4 kommetjes van. Leg in elk gehaktkommetje een ham-preiballetje. Vouw het gehakt over het balletje dicht. Vorm met vochtige handen mooie ronde ballen van het gehakt. Doe het paneermeel in een kom en rol de ballen erdoor. Leg de ballen op een met bakpapier beklede bakplaat en bak in ca. 30 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar. Keer elke 10 min.
Stoemp: schil de aardappelen en 5 wortels. Snijd in gelijke stukken en kook samen in ca. 20 min. gaar in water met zout. Snijd ondertussen de groene kool in fijne reepjes en halveer de spruiten. Verhit de olie in een grote koekenpan en bak de spruiten met de spekjes tot de spekjes mooi goudbruin en krokant gebakken zijn.
Zodra de aardappelen en wortels gaar zijn, giet je het water af en laat je ze 3 min. droogstomen op laag vuur. Stamp fijn met de pureestamper. Voeg de groene kool en de spruiten met de spekjes toe. Daarna 25 g boter. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Saus: snijd de ui en de laatste wortel in grove stukken. Verhit de rest van de boter in een koekenpan en bak de ui en wortel samen met de spekreepjes aan. Schil de peer en snijd in stukjes. Voeg samen met de fond en de kruiden toe en laat 15 min. inkoken. Verwijder de tijm en laurier en pureer met de staafmixer. Breng op smaak met de cranberrycompote.
Ham-preibal met stoemp en saus Balls & Glory
Signature dish van restaurant Balls & Glory: een gehaktbal met een verrassing binnenin.
bijgerecht
null personen
625 kcal
25 min. bereiden
30 min. oventijd
Aan de slag
Ham-preibal: verwarm de oven voor op 180 ºC. Was de prei, verwijder de donkergroene bladeren en snijd de rest in kleine stukjes. Snijd ook de plakjes ham in kleine stukjes. Verhit 25 g boter in een hapjespan en fruit de prei 8 min. Laat afkoelen. Meng de prei en ham met de gerapste kaas en wat zout. Vorm van het ham-preimengsel 4 balletjes.
Kneed het ei door het gehakt en breng royaal op smaak met peper en zout. Vorm er 4 kommetjes van. Leg in elk gehaktkommetje een ham-preiballetje. Vouw het gehakt over het balletje dicht. Vorm met vochtige handen mooie ronde ballen van het gehakt. Doe het paneermeel in een kom en rol de ballen erdoor. Leg de ballen op een met bakpapier beklede bakplaat en bak in ca. 30 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar. Keer elke 10 min.
Stoemp: schil de aardappelen en 5 wortels. Snijd in gelijke stukken en kook samen in ca. 20 min. gaar in water met zout. Snijd ondertussen de groene kool in fijne reepjes en halveer de spruiten. Verhit de olie in een grote koekenpan en bak de spruiten met de spekjes tot de spekjes mooi goudbruin en krokant gebakken zijn.
Zodra de aardappelen en wortels gaar zijn, giet je het water af en laat je ze 3 min. droogstomen op laag vuur. Stamp fijn met de pureestamper. Voeg de groene kool en de spruiten met de spekjes toe. Daarna 25 g boter. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Saus: snijd de ui en de laatste wortel in grove stukken. Verhit de rest van de boter in een koekenpan en bak de ui en wortel samen met de spekreepjes aan. Schil de peer en snijd in stukjes. Voeg samen met de fond en de kruiden toe en laat 15 min. inkoken. Verwijder de tijm en laurier en pureer met de staafmixer. Breng op smaak met de cranberrycompote.
serveertip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande
Ingrediënten
½ prei
2 plakjes gekookte ham
75 g ongezouten roomboter
100 g geraspte belegen kaas
1 middelgroot scharrelei
750 g half-om-halfgehakt
50 g paneermeel
1 kg iets kruimige aardappel
6 wortelen
350 g groene kool
350 g spruiten
1 el traditionele olijfolie
50 g spekblokjes
1 snufje gedroogde nootmuskaat
1 grote ui
50 g gerookte spekreepjes
1 Conference peer
750 ml vleesfond
4 takjes verse tijm
2 gedroogde laurierblaadjes
60 g cranberrycompote
Dit heb je nodig
kom
bakpapier
pureestamper
staafmixer