Empanadas met tonijn en venkel
Het Spaanse werkwoord empanar betekent inpakken. En dat is precies wat je doet bij deze heerlijke snacks met kikkererwten en tonijn.
Aan de slag
Snijd de boter in stukjes. Maal de boter in de keukenmachine met de bloem, roomkaas, azijn, bakpoeder, het water en zout tot een samenhangend deeg. Wikkel het deeg in vershoudfolie en druk plat. Laat 1 uur rusten in de koelkast.
Laat de tonijn uitlekken, maar vang de olie op. Snipper de ui. Verwijder de stelen en een stukje van de onderkant van de venkelknol en snijd de venkelknol in kleine blokjes. Rasp de kaas. Boen de citroen schoon, rasp de gele schil en pers de helft van de vrucht uit. Hak de peterselie fijn.
Verhit de tonijnolie in een koekenpan en bak de ui en venkel 3 min. op middelhoog vuur. Schep in een kom. Voeg de tonijn, cheddar, het citroenrasp, de helft van het citroensap (de rest wordt niet gebruikt), de peterselie, kappertjes en eventueel wat zout toe. Prak de kikkererwten met het vocht grof in een kom en roer door de tonijn-venkelvulling. Laat in 30 min. afkoelen
Verwarm de oven voor op 180 °C. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht tot een lap van 3 mm dik. Steek er met de metalen ring rondjes uit van ∅ 10 cm. Kneed een bal van het overgebleven deeg, rol uit tot een lap van 3 mm dik en steek er opnieuw rondjes uit. Herhaal tot je 16 deegrondjes hebt. Rol elk deegrondje uit tot ∅ 12 cm. Schep in het midden van elk rondje 1 el tonijn-venkelvulling Bestrijk de deegranden met wat water en vouw de rondjes over de vulling dicht tot een halve maan. Druk de deegranden met een vork op elkaar. Leg de empanadas naast elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat. Klop het ei los en bestrijk hier de empanadas mee.
Leg de empanadas naast elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat. Klop het ei los en bestrijk hier de empanadas mee. Bak de empanadas in het midden van de oven in ca. 25 min. goudbruin. Serveer ze warm of koud.
Deeg maken
Instructievideo - 01:24 min.
Empanadas met tonijn en venkel
Het Spaanse werkwoord empanar betekent inpakken. En dat is precies wat je doet bij deze heerlijke snacks met kikkererwten en tonijn.
null porties
245 kcal
60 min. bereiden
90 min. wachten
25 min. oventijd
Aan de slag
Snijd de boter in stukjes. Maal de boter in de keukenmachine met de bloem, roomkaas, azijn, bakpoeder, het water en zout tot een samenhangend deeg. Wikkel het deeg in vershoudfolie en druk plat. Laat 1 uur rusten in de koelkast.
Laat de tonijn uitlekken, maar vang de olie op. Snipper de ui. Verwijder de stelen en een stukje van de onderkant van de venkelknol en snijd de venkelknol in kleine blokjes. Rasp de kaas. Boen de citroen schoon, rasp de gele schil en pers de helft van de vrucht uit. Hak de peterselie fijn.
Verhit de tonijnolie in een koekenpan en bak de ui en venkel 3 min. op middelhoog vuur. Schep in een kom. Voeg de tonijn, cheddar, het citroenrasp, de helft van het citroensap (de rest wordt niet gebruikt), de peterselie, kappertjes en eventueel wat zout toe. Prak de kikkererwten met het vocht grof in een kom en roer door de tonijn-venkelvulling. Laat in 30 min. afkoelen
Verwarm de oven voor op 180 °C. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht tot een lap van 3 mm dik. Steek er met de metalen ring rondjes uit van ∅ 10 cm. Kneed een bal van het overgebleven deeg, rol uit tot een lap van 3 mm dik en steek er opnieuw rondjes uit. Herhaal tot je 16 deegrondjes hebt. Rol elk deegrondje uit tot ∅ 12 cm. Schep in het midden van elk rondje 1 el tonijn-venkelvulling Bestrijk de deegranden met wat water en vouw de rondjes over de vulling dicht tot een halve maan. Druk de deegranden met een vork op elkaar. Leg de empanadas naast elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat. Klop het ei los en bestrijk hier de empanadas mee.
Leg de empanadas naast elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat. Klop het ei los en bestrijk hier de empanadas mee. Bak de empanadas in het midden van de oven in ca. 25 min. goudbruin. Serveer ze warm of koud.
variatietip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande
Ingrediënten
150 g ongezouten roomboter
285 g tarwebloem
130 g roomkaas naturel
1½ el azijn
1 tl bakpoeder
1 el water
1 tl zout
160 g tonijnstukken in olijfolie
1 rode ui
1 venkelknol
100 g cheddar aan stuk
1 citroen
10 g verse platte peterselie
2 el kappertjes
200 g kikkererwten in blik
1 middelgroot ei
Dit heb je nodig
keukenmachine
uitsteekvorm (∅ 10 cm)
bakpapier