Softpretzels
Romantische lunch gepland? Vouw deze classic dan eens in een hartvorm in plaats van de gewoonlijke 'knoop'. Pure pretzel-love!
30 min. bereiden / 12 min. oventijd / 1 uur 10 min. wachten
11 ingrediënten
Aan de slag
Verwarm de melk tot lauwwarm. Meng met het lauwwarme water en de gist in een kom. Laat 10 min. staan. Voeg de bloem, 40 g van de boter voor 8 porties, de suiker en het zout toe. Kneed alles in 5 tot 7 min. met de hand tot een soepel, egaal deeg. Voeg bloem toe als het deeg te kleverig is. Neem het deeg uit de kom. Bestrijk de kom met de olie en leg het deeg terug. Dek af met vershoudfolie en laat op een warme plek 1 uur rijzen of tot het deeg in hoeveelheid is verdubbeld.
Verwarm na het rijzen de oven voor op 230 °C. Bestrooi het werkblad met bloem. Maak een rol van het deeg en verdeel in 8 porties. Bestrijk je handen met een beetje olie (om het rollen makkelijker te maken) en rol elke portie uit tot ca. 50 cm. Vouw de deegrolletjes tot een pretzel- of hartjesvorm. Bestrijk de uiteinden van het deeg met water en druk goed aan.
Breng een grote pan met het water aan de kook. Voeg de baking soda toe. Kook de pretzels een voor een 30 sec. Keer halverwege. Haal de pretzels er voorzichtig uit met een schuimspaan. Leg de pretzels op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in 12 tot 14 min. goudbruin. Haal de pretzels uit de oven, bestrijk ze met de rest van de zachte boter en bestrooi met het zeezout.
Softpretzels
Romantische lunch gepland? Vouw deze classic dan eens in een hartvorm in plaats van de gewoonlijke 'knoop'. Pure pretzel-love!
null porties
250 kcal
30 min. bereiden
70 min. wachten
12 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de melk tot lauwwarm. Meng met het lauwwarme water en de gist in een kom. Laat 10 min. staan. Voeg de bloem, 40 g van de boter voor 8 porties, de suiker en het zout toe. Kneed alles in 5 tot 7 min. met de hand tot een soepel, egaal deeg. Voeg bloem toe als het deeg te kleverig is. Neem het deeg uit de kom. Bestrijk de kom met de olie en leg het deeg terug. Dek af met vershoudfolie en laat op een warme plek 1 uur rijzen of tot het deeg in hoeveelheid is verdubbeld.
Verwarm na het rijzen de oven voor op 230 °C. Bestrooi het werkblad met bloem. Maak een rol van het deeg en verdeel in 8 porties. Bestrijk je handen met een beetje olie (om het rollen makkelijker te maken) en rol elke portie uit tot ca. 50 cm. Vouw de deegrolletjes tot een pretzel- of hartjesvorm. Bestrijk de uiteinden van het deeg met water en druk goed aan.
Breng een grote pan met het water aan de kook. Voeg de baking soda toe. Kook de pretzels een voor een 30 sec. Keer halverwege. Haal de pretzels er voorzichtig uit met een schuimspaan. Leg de pretzels op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in 12 tot 14 min. goudbruin. Haal de pretzels uit de oven, bestrijk ze met de rest van de zachte boter en bestrooi met het zeezout.
combinatietip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande
Ingrediënten
120 ml halfvolle melk
120 ml water
7 g gedroogde gist
400 g tarwebloem
55 g ongezouten roomboter
2 tl kristalsuiker
1 el zout
1 el (zonnebloem)olie
2 l water
25 g baking soda
1 el grof zeezout
Dit heb je nodig
vershoudfolie
schuimspaan
bakpapier