Pasta pesto bitterballen
Van de perfecte pasta en een kern van gesmolten mozzarella tot het krokante laagje van panko: pasta pesto bitterballen zijn jouw nieuwe borrelfavoriet!
Aan de slag
Rasp de Parmezaanse kaas. Haal de blaadjes basilicum van de takjes. Doe de pijnboompitten, knoflook, het basilicum en de olie in een hoge beker en pureer met de staafmixer tot een pesto. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Kook de riso volgens de aanwijzingen op de verpakking in water met eventueel zout en giet af.
Smelt ondertussen de boter in een pan en voeg ⅕ van de bloem toe. Laat al roerend 3 min. garen op laag vuur (roux). Voeg de melk toe en blijf roeren met een garde tot een gebonden saus is ontstaan. Voeg de pesto toe en roer door. Voeg de gekookte riso toe aan de pestosaus. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en het zout.
Schep de pasta pesto in een ovenschaal en strijk het glad. Laat in 1 uur afkoelen tot kamertemperatuur. Dek af en zet het 3 uur in de koelkast. De pasta pesto moet koud zijn. Als de pasta pesto nog erg zacht is na het koelen, zet het dan een half uurtje in de vriezer voordat je er balletjes van gaat rollen.
Doe de rest van de bloem in een kom. Breek de eieren boven een tweede kom en klop los met een vork. Doe de panko in een derde kom.
Verdeel de pasta pesto in 24 gelijke stukjes. Leg een stukje pasta pesto in je handpalm en druk met je duim een kuiltje in het midden. Leg hier een bolletje mozzarella in. Rol hier met natte handen een balletje van en wentel het achtereenvolgens door de bloem, het ei, de panko en nogmaals het ei en panko. Herhaal dit 23 keer. Leg de bitterballen 45 min. in de vriezer.
Verhit de olie in een (frituur)pan tot 180 °C. De olie is heet genoeg, als een stukje panko meteen begint te bruisen als het in de olie gaat. Frituur 6 bitterballen ca. 3 min. tot ze goudbruin en knapperig zijn. Neem met een schuimspaan uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier. Herhaal dit tot alle bitterballen gefrituurd zijn.
Pasta pesto bitterballen
Instructievideo - 01:12 min.
Pasta pesto bitterballen
Van de perfecte pasta en een kern van gesmolten mozzarella tot het krokante laagje van panko: pasta pesto bitterballen zijn jouw nieuwe borrelfavoriet!
voorgerecht
null porties
165 kcal
45 min. bereiden
270 min. wachten
Aan de slag
Rasp de Parmezaanse kaas. Haal de blaadjes basilicum van de takjes. Doe de pijnboompitten, knoflook, het basilicum en de olie in een hoge beker en pureer met de staafmixer tot een pesto. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Kook de riso volgens de aanwijzingen op de verpakking in water met eventueel zout en giet af.
Smelt ondertussen de boter in een pan en voeg ⅕ van de bloem toe. Laat al roerend 3 min. garen op laag vuur (roux). Voeg de melk toe en blijf roeren met een garde tot een gebonden saus is ontstaan. Voeg de pesto toe en roer door. Voeg de gekookte riso toe aan de pestosaus. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en het zout.
Schep de pasta pesto in een ovenschaal en strijk het glad. Laat in 1 uur afkoelen tot kamertemperatuur. Dek af en zet het 3 uur in de koelkast. De pasta pesto moet koud zijn. Als de pasta pesto nog erg zacht is na het koelen, zet het dan een half uurtje in de vriezer voordat je er balletjes van gaat rollen.
Doe de rest van de bloem in een kom. Breek de eieren boven een tweede kom en klop los met een vork. Doe de panko in een derde kom.
Verdeel de pasta pesto in 24 gelijke stukjes. Leg een stukje pasta pesto in je handpalm en druk met je duim een kuiltje in het midden. Leg hier een bolletje mozzarella in. Rol hier met natte handen een balletje van en wentel het achtereenvolgens door de bloem, het ei, de panko en nogmaals het ei en panko. Herhaal dit 23 keer. Leg de bitterballen 45 min. in de vriezer.
Verhit de olie in een (frituur)pan tot 180 °C. De olie is heet genoeg, als een stukje panko meteen begint te bruisen als het in de olie gaat. Frituur 6 bitterballen ca. 3 min. tot ze goudbruin en knapperig zijn. Neem met een schuimspaan uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier. Herhaal dit tot alle bitterballen gefrituurd zijn.
variatietip:
vegatip:
bereidingstip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande
Ingrediënten
30 g Parmezaanse kaas
30 g verse basilicum
2 el pijnboompitten
½ teen knoflook
75 ml extra vergine olijfolie
125 g riso pasta
25 g ongezouten roomboter
125 g tarwebloem
250 ml halfvolle melk
1 tl zout
4 middelgrote eieren
150 g panko
24 stuks minimozzarella
1 l frituurolie
Dit heb je nodig
staafmixer met hoge beker
ovenschaal (30 x 20 cm, ingevet)
keukenthermometer
gietijzeren pan of frituurpan