Alfajores
Alfajores zijn Argentijnse koekjes, vaak op smaak gebracht met citroen en vanille, met daartussen een laagje dulce de leche; karamel van (meestal) gecondenseerde melk en soms met laagje chocola. Het schijnen de favoriete koekjes van Máxima te zijn!
Aan de slag
Laat de boter op kamertemperatuur komen. Zet ondertussen het ongeopende blik gecondenseerde melk in een pan en voeg zoveel water toe dat het onder staat. Breng het water aan de kook en laat 2 uur op laag vuur koken met de deksel op de pan. De melk karamelliseert nu vanzelf in het blik. Controleer af en toe of er nog voldoende water in de pan zit. Voeg anders wat extra warm water toe. Neem het blik uit de pan en laat in ca. 30 min. afkoelen tot lauwwarm (dulce de leche).
Meng ondertussen de bloem, baksoda, maïzena, bakpoeder en zout door elkaar.
Boen de citroen schoon en rasp de gele schil. Splits de eieren, het eiwit wordt niet gebruikt. Doe het citroenrasp met de boter, het vanille extract en de suiker in een tweede kom en meng met een handmixer 3 min. Voeg het eigeel toe en meng nog 3 min.
Doe het bloemmengsel bij de boter en meng met de handmixer door elkaar tot het net samenkomt. Vorm met de hand een bal van het deeg. Verpak het in vershoudfolie en laat 1 uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 175 ºC. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een dikte van ca. 3 mm. Steek er 22 koekjes uit met het uitsteekrondje. Verdeel over met bakpapier beklede bakplaten en bak ze in ca. 8 min. gaar. De koekjes blijven licht van kleur. Laat ze in 30 min. helemaal afkoelen.
Schep op de helft van de koekjes, op de onderkant, 1 el dulce de leche. Druk er de andere koekjes met de onderkant voorzichtig op. Doe de kokosrasp in een kom en rol de alfajores erdoor, zodat er een laag kokos op de dulce de leche laag komt.
Alfajores
Alfajores zijn Argentijnse koekjes, vaak op smaak gebracht met citroen en vanille, met daartussen een laagje dulce de leche; karamel van (meestal) gecondenseerde melk en soms met laagje chocola. Het schijnen de favoriete koekjes van Máxima te zijn!
null porties
195 kcal
45 min. bereiden
120 min. wachten
8 min. oventijd
Aan de slag
Laat de boter op kamertemperatuur komen. Zet ondertussen het ongeopende blik gecondenseerde melk in een pan en voeg zoveel water toe dat het onder staat. Breng het water aan de kook en laat 2 uur op laag vuur koken met de deksel op de pan. De melk karamelliseert nu vanzelf in het blik. Controleer af en toe of er nog voldoende water in de pan zit. Voeg anders wat extra warm water toe. Neem het blik uit de pan en laat in ca. 30 min. afkoelen tot lauwwarm (dulce de leche).
Meng ondertussen de bloem, baksoda, maïzena, bakpoeder en zout door elkaar.
Boen de citroen schoon en rasp de gele schil. Splits de eieren, het eiwit wordt niet gebruikt. Doe het citroenrasp met de boter, het vanille extract en de suiker in een tweede kom en meng met een handmixer 3 min. Voeg het eigeel toe en meng nog 3 min.
Doe het bloemmengsel bij de boter en meng met de handmixer door elkaar tot het net samenkomt. Vorm met de hand een bal van het deeg. Verpak het in vershoudfolie en laat 1 uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 175 ºC. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een dikte van ca. 3 mm. Steek er 22 koekjes uit met het uitsteekrondje. Verdeel over met bakpapier beklede bakplaten en bak ze in ca. 8 min. gaar. De koekjes blijven licht van kleur. Laat ze in 30 min. helemaal afkoelen.
Schep op de helft van de koekjes, op de onderkant, 1 el dulce de leche. Druk er de andere koekjes met de onderkant voorzichtig op. Doe de kokosrasp in een kom en rol de alfajores erdoor, zodat er een laag kokos op de dulce de leche laag komt.
bereidingstip:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande
Ingrediënten
140 g ongezouten roomboter
397 g gecondenseerde melk in blik
130 g tarwebloem
¼ tl baksoda
160 g maizena
1 tl bakpoeder
½ tl zout
1 citroen
2 middelgrote scharreleieren
2 tl vanille-extract
100 g fijne kristalsuiker
50 g AH biologisch kokosrasp
Dit heb je nodig
handmixer
vershoudfolie
deegroller
rond uitsteekvormpje (Ø ca. 5 cm)
bakpapier