Salmorejo
Salmorejo is het broertje van de gazpacho. Deze frisse, Spaanse, koude tomatensoep uit Andalusië wordt vaak gegeten als voorgerecht of als fris tussendoortje.
Aan de slag
Scheur het brood in stukken en laat in wat water weken. Snijd de tomaten in kwarten en verwijder de steelaanzet.
Pureer de tomaten met de knoflook en het brood in de blender of keukenmachine tot een gladde soep.
Voeg de azijn, ¾ van de olie en het water toe en pureer glad. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Dek de soep af met vershoudfolie en laat in 1 uur of een nacht koud worden in de koelkast.
Maak ondertussen de toppings van de soep. Kook de eieren in 9 min. hard en prak ze fijn met een vork.
Verhit 1 el olie (per 6 personen) in een koekenpan, scheur de ham in stukken en bak de ham in 2-3 min. krokant. Laat uitlekken op keukenpapier. Snijd de peterselie fijn.
Verdeel de soep over diepe kommen en bestrooi met het eikruim, de serranoham en peterselie. Besprenkel met de rest van de olie.
Salmorejo
Salmorejo is het broertje van de gazpacho. Deze frisse, Spaanse, koude tomatensoep uit Andalusië wordt vaak gegeten als voorgerecht of als fris tussendoortje.
voorgerecht
null personen
295 kcal
30 min. bereiden
40 min. wachten
Aan de slag
Scheur het brood in stukken en laat in wat water weken. Snijd de tomaten in kwarten en verwijder de steelaanzet.
Pureer de tomaten met de knoflook en het brood in de blender of keukenmachine tot een gladde soep.
Voeg de azijn, ¾ van de olie en het water toe en pureer glad. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Dek de soep af met vershoudfolie en laat in 1 uur of een nacht koud worden in de koelkast.
Maak ondertussen de toppings van de soep. Kook de eieren in 9 min. hard en prak ze fijn met een vork.
Verhit 1 el olie (per 6 personen) in een koekenpan, scheur de ham in stukken en bak de ham in 2-3 min. krokant. Laat uitlekken op keukenpapier. Snijd de peterselie fijn.
Verdeel de soep over diepe kommen en bestrooi met het eikruim, de serranoham en peterselie. Besprenkel met de rest van de olie.
achtergrondinfo:
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande
Ingrediënten
4 sneetjes AH Liefde & Passie San Francisco zuurdesembrood
1 kg cocktailtomaten
2 tenen knoflook
2 el rodewijnazijn
100 ml extra vierge olijfolie
300 ml kraanwater
3 middelgrote scharreleieren
80 g serranoham
10 g verse platte peterselie
Dit heb je nodig
blender of keukenmachine
vershoudfolie