Kruimelvlaai
Klassieke Limburgse taart met custardvulling en knapperige kruimels met poedersuiker bovenop.
45 min. bereiden / 30 min. oventijd / 2 uur 30 min. wachten
13 ingrediënten
Aan de slag
Zeef de bloem, 30 g suiker en bakpoeder boven een kom. Doe met de kwark, olie, 2 el melk en 1 ei in de keukenmachine en draai tot een samenhangend deeg. Neem het uit de machine, rol in vershoudfolie en leg 1 uur in de koelkast.
Maak ondertussen de custard. Doe de melk en de slagroom in een steelpan met dikke bodem. Snijd het vanillestokje open en schraap met de punt van een mes het merg eruit. Doe met het stokje in de pan. Verwarm op matig vuur tot net onder het kookpunt. Roer regelmatig met een houten lepel. Verwijder het vanillestokje.
Splits de rest van de eieren. Doe de eidooiers met de custardpoeder en 30 g suiker in een kom en roer met een garde. Schenk voorzichtig de hete room al roerend met een garde bij de eieren. Schenk terug in de pan en laat op laag vuur onder voortdurend roeren indikken tot custard. Dit duurt ca. 8 min. Neem de pan van het vuur. Dek af met vershoudfolie zodat zich geen velletje vormt op de custard en laat 30 min. afkoelen.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Neem ondertussen het deeg uit de koelkast en rol op een met bloem bestoven werkblad met de deegroller uit tot een ronde lap van Ø 34 cm. Vet de quichevorm in met wat boter en bekleed de vorm met het deeg.
Doe de boter met het cakemeel in een kom en meng met uw vingertoppen tot kruimels. Meng er de rest van de suiker door. Verdeel de afgekoelde custard gelijkmatig over het deeg en verdeel de kruimels erover.
Bak in ca. 30 min. in het midden van de oven lichtbruin en gaar. Laat in 2 uur afkoelen op een rooster. Serveer koud of op kamertemperatuur. Bestrooi vlak voor het serveren met poedersuiker.
Kruimelvlaai
Klassieke Limburgse taart met custardvulling en knapperige kruimels met poedersuiker bovenop.
null personen
250 kcal
45 min. bereiden
150 min. wachten
30 min. oventijd
Aan de slag
Zeef de bloem, 30 g suiker en bakpoeder boven een kom. Doe met de kwark, olie, 2 el melk en 1 ei in de keukenmachine en draai tot een samenhangend deeg. Neem het uit de machine, rol in vershoudfolie en leg 1 uur in de koelkast.
Maak ondertussen de custard. Doe de melk en de slagroom in een steelpan met dikke bodem. Snijd het vanillestokje open en schraap met de punt van een mes het merg eruit. Doe met het stokje in de pan. Verwarm op matig vuur tot net onder het kookpunt. Roer regelmatig met een houten lepel. Verwijder het vanillestokje.
Splits de rest van de eieren. Doe de eidooiers met de custardpoeder en 30 g suiker in een kom en roer met een garde. Schenk voorzichtig de hete room al roerend met een garde bij de eieren. Schenk terug in de pan en laat op laag vuur onder voortdurend roeren indikken tot custard. Dit duurt ca. 8 min. Neem de pan van het vuur. Dek af met vershoudfolie zodat zich geen velletje vormt op de custard en laat 30 min. afkoelen.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Neem ondertussen het deeg uit de koelkast en rol op een met bloem bestoven werkblad met de deegroller uit tot een ronde lap van Ø 34 cm. Vet de quichevorm in met wat boter en bekleed de vorm met het deeg.
Doe de boter met het cakemeel in een kom en meng met uw vingertoppen tot kruimels. Meng er de rest van de suiker door. Verdeel de afgekoelde custard gelijkmatig over het deeg en verdeel de kruimels erover.
Bak in ca. 30 min. in het midden van de oven lichtbruin en gaar. Laat in 2 uur afkoelen op een rooster. Serveer koud of op kamertemperatuur. Bestrooi vlak voor het serveren met poedersuiker.
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande
Ingrediënten
200 g tarwebloem
130 g fijne kristalsuiker
8 g bakpoeder
80 g volle Franse kwark
2 el slaolie
230 ml volle melk
4 middelgrote scharreleieren
200 ml verse slagroom
1 vanillestokje
2 tl custardpoeder
90 g ongezouten roomboter
150 g cakemeel
4 el poedersuiker
Dit heb je nodig
keukenmachine
quichevorm (Ø 28 cm)