Om buikpijn beter te begrijpen, eerst iets meer over de buik zelf. In je buik zitten allerlei organen, zoals je darmen, maag en blaas. Die zorgen er onder andere voor dat alles wat je eet en drinkt, wordt verwerkt tot voedingsstoffen voor al je lichaamscellen. Je buik is dus steeds hard aan het werk. Al merk je daar, als het goed is, helemaal niks van.
Een gezonde buik is soepel als je erop drukt en doet geen pijn. Als je wel pijn hebt, kan dat veel verschillende redenen hebben. Denk aan een ziekte, voedselvergiftiging of ‘gewone’ buikpijn, waar we allemaal wel eens last van hebben. Hieronder lees je meer over mogelijke oorzaken.
- Te veel, te vet of te zout eten: Je maag en darmen kunnen protesteren als je te veel, te vet of te zout hebt gegeten. Als je dit voelt aan de bovenkant van je buik, heb je last van je maag. Voel je het door je hele buik heen, dan zijn het meestal je darmen. Deze buikpijn herken je aan krampen of een zeurende, stekende pijn.
- Voeding die zorgt voor opgeblazen gevoel en winderigheid: Denk aan bonen, linzen, knoflook en uien. Dit soort eten kan voor gasvorming in de darmen zorgen. Sommige mensen zijn hier gevoeliger voor dan anderen. Ook brood, pasta of rijst kunnen een opgeblazen gevoel en winderigheid geven. Dit gebeurt als je overgevoelig bent voor tarwe.
- Buikgriep: Dit is een virusziekte, net als de gewone griep. De klachten zijn vooral misselijkheid, diarree en overgeven. Je kan je erg ziek voelen door buikgriep. Het duurt vaak een paar dagen tot een week.
- Voedselvergiftiging: Als je iets hebt gegeten dat niet goed voor je is, zoals bedorven vlees, wil je lichaam er zo snel mogelijk vanaf. Je hebt een krampende pijn, je moet overgeven en/of je hebt diarree. Dit duurt 1 tot 3 dagen.
- Verstopping: Als het goed is, poep je elke dag. Sommige mensen om de dag. Duurt het langer, dan kan je een krampende buikpijn krijgen. Op de wc heb je last van harde keutels, waarbij je moet persen.
- Emoties: Ervaar je spanning, angst, verdriet, boosheid of stress? Dit kan buikpijn geven. Net als positieve emoties trouwens, zoals vlinders in je buik. Niet voor niets dat de buik ook wel bekend staat als ons ‘tweede brein’.
- Ongesteldheid: Bij veel vrouwen komt het maandelijks terug: een zeurende, krampende pijn in de onderbuik en/of -rug tijdens (of vlak voor) de dagen met bloedverlies.
- Blaasontsteking: Als je steeds het gevoel hebt dat je moet plassen en een stekende pijn voelt tijdens en na het plassen, kan het zijn dat je blaasontsteking hebt. Je plast dan steeds maar een klein beetje. Ook kan je onderrug pijn doen en je kan bloed verliezen tijdens het plassen.
- Medicatie: Bij bijna alle medicijnen kan buikpijn een bijwerking zijn. In de bijsluiter lees je er meer over.
- Blindedarmontsteking: Vrij plotseling krijg je een heel hevige pijn onder in de buik, meestal rechts onder de navel. Pijnstillers helpen niet voldoende. Vaak voel je je ziek en heb je koorts.
- Galstenen: Deze buikpijn komt in aanvallen; soms doet het pijn, soms niet. Je voelt de pijn vaak rechtsboven in de buik. Soms ook in de schouder.
- Nierstenen: Deze buikpijn voel je vooral aan de zijkant van je buik, in de flanken. De pijn komt en gaat in aanvallen. Soms doet het pijn, soms niet.
- Maagzweer: Herkenbaar aan een heel hevige pijn, boven in de buik. Dit kan komen door een bacterie in de buik en door medicijnen, zoals pijnstillers.
- Kanker: Buikpijn kan een klacht zijn die hoort bij verschillende soorten kanker, zoals darmkanker. Deze buikpijn gaat niet weg met pijnstillers. Er zijn ook andere klachten, zoals onbedoeld afvallen en zwarte poep (soms met bloed erbij).