Buikpijn
Wat is het en wat kan je er zelf aan doen?
Pijn in je buik komt in alle soorten en maten voor. Maar wat kunnen de oorzaken zijn? En wat kan je er zelf aan doen om er minder last van te hebben? Expert Tamara de Weijer zet alle buikfeiten voor je op een rij.
Welke soorten buikpijn zijn er?
Buikpijn kan stekend, krampend, zeurend of drukkend zijn. Ook kan je buik opgeblazen en gespannen voelen als een ballon. Of onrustig zijn, dan hoor je je darmen rommelen.
Wat kunnen de oorzaken zijn van buikpijn?
Om buikpijn beter te begrijpen, eerst iets meer over de buik zelf. In je buik zitten allerlei organen, zoals je darmen, maag en blaas. Die zorgen er onder andere voor dat alles wat je eet en drinkt, wordt verwerkt tot voedingsstoffen voor al je lichaamscellen. Je buik is dus steeds hard aan het werk. Al merk je daar, als het goed is, helemaal niks van.
Een gezonde buik is soepel als je erop drukt en doet geen pijn. Als je wel pijn hebt, kan dat veel verschillende redenen hebben. Denk aan een ziekte, voedselvergiftiging of ‘gewone’ buikpijn, waar we allemaal wel eens last van hebben. Hieronder lees je meer over mogelijke oorzaken.
Een gezonde buik is soepel als je erop drukt en doet geen pijn. Als je wel pijn hebt, kan dat veel verschillende redenen hebben. Denk aan een ziekte, voedselvergiftiging of ‘gewone’ buikpijn, waar we allemaal wel eens last van hebben. Hieronder lees je meer over mogelijke oorzaken.
- Te veel, te vet of te zout eten: Je maag en darmen kunnen protesteren als je te veel, te vet of te zout hebt gegeten. Als je dit voelt aan de bovenkant van je buik, heb je last van je maag. Voel je het door je hele buik heen, dan zijn het meestal je darmen. Deze buikpijn herken je aan krampen of een zeurende, stekende pijn.
- Voeding die zorgt voor opgeblazen gevoel en winderigheid: Denk aan bonen, linzen, knoflook en uien. Dit soort eten kan voor gasvorming in de darmen zorgen. Sommige mensen zijn hier gevoeliger voor dan anderen. Ook brood, pasta of rijst kunnen een opgeblazen gevoel en winderigheid geven. Dit gebeurt als je overgevoelig bent voor tarwe.
- Buikgriep: Dit is een virusziekte, net als de gewone griep. De klachten zijn vooral misselijkheid, diarree en overgeven. Je kan je erg ziek voelen door buikgriep. Het duurt vaak een paar dagen tot een week.
- Voedselvergiftiging: Als je iets hebt gegeten dat niet goed voor je is, zoals bedorven vlees, wil je lichaam er zo snel mogelijk vanaf. Je hebt een krampende pijn, je moet overgeven en/of je hebt diarree. Dit duurt 1 tot 3 dagen.
- Verstopping: Als het goed is, poep je elke dag. Sommige mensen om de dag. Duurt het langer, dan kan je een krampende buikpijn krijgen. Op de wc heb je last van harde keutels, waarbij je moet persen.
- Emoties: Ervaar je spanning, angst, verdriet, boosheid of stress? Dit kan buikpijn geven. Net als positieve emoties trouwens, zoals vlinders in je buik. Niet voor niets dat de buik ook wel bekend staat als ons ‘tweede brein’.
- Ongesteldheid: Bij veel vrouwen komt het maandelijks terug: een zeurende, krampende pijn in de onderbuik en/of -rug tijdens (of vlak voor) de dagen met bloedverlies.
- Blaasontsteking: Als je steeds het gevoel hebt dat je moet plassen en een stekende pijn voelt tijdens en na het plassen, kan het zijn dat je blaasontsteking hebt. Je plast dan steeds maar een klein beetje. Ook kan je onderrug pijn doen en je kan bloed verliezen tijdens het plassen.
- Medicatie: Bij bijna alle medicijnen kan buikpijn een bijwerking zijn. In de bijsluiter lees je er meer over.
- Blindedarmontsteking: Vrij plotseling krijg je een heel hevige pijn onder in de buik, meestal rechts onder de navel. Pijnstillers helpen niet voldoende. Vaak voel je je ziek en heb je koorts.
- Galstenen: Deze buikpijn komt in aanvallen; soms doet het pijn, soms niet. Je voelt de pijn vaak rechtsboven in de buik. Soms ook in de schouder.
- Nierstenen: Deze buikpijn voel je vooral aan de zijkant van je buik, in de flanken. De pijn komt en gaat in aanvallen. Soms doet het pijn, soms niet.
- Maagzweer: Herkenbaar aan een heel hevige pijn, boven in de buik. Dit kan komen door een bacterie in de buik en door medicijnen, zoals pijnstillers.
- Kanker: Buikpijn kan een klacht zijn die hoort bij verschillende soorten kanker, zoals darmkanker. Deze buikpijn gaat niet weg met pijnstillers. Er zijn ook andere klachten, zoals onbedoeld afvallen en zwarte poep (soms met bloed erbij).
Wanneer naar de dokter?
Meestal gaat buikpijn vanzelf weer over. Maar er zijn ook alarmsignalen waarbij het belangrijk is om snel contact met je huisarts op te nemen. Doe dat als:
- De pijn heel hevig is en niet weggaat met paracetamol;
- Je bloed ziet bij je poep;
- Je poep zwart is;
- Je ook moet overgeven en daarbij bloed ziet;
- Je zwanger bent;
- Je zoveel pijn hebt in je onderbuik, dat je niet kan stilzitten en niet kan plassen;
- Als je je heel ziek voelt (je moet zweten, je hebt het gevoel dat je flauwvalt en je bent heel misselijk).
Dit kan je doen tegen buikpijn: 6 tips van huisarts Tamara de Weijer
- Check je voeding. Als je last hebt van buikkrampen, winderigheid en/of een opgezette buik, is de kans groot dat je buikpijn komt door wat je eet. Kijk eens goed naar je eetpatroon. Eet je niet te veel, te vet of te zout? Het kan zijn dat je klachten krijgt door bepaalde voedingsmiddelen, zoals brood, uien of knoflook. Probeer eens een paar dagen om dit niet te eten en kijk wat er dan gebeurt. Laat alleen niet voor langere tijd te veel voedingsmiddelen weg, anders mis je gezonde voedingsstoffen, zoals vitamines en vezels. Kom je er niet uit? Overleg dan met je huisarts of een diëtist.
- Drink genoeg water. Je darmen hebben veel vocht nodig. Drink je te weinig, dan kan je niet goed poepen en krijg je buikpijn. Makkelijk aan jouw 2 liter gezonde drankjes per dag komen? De challenge ‘Voldoende Drinken’ in de Mijn Leefstijlcoach app helpt je daarbij.
- Drink minder koffie en alcohol. Deze dranken kunnen je maag irriteren. Met de Mijn Leefstijlcoach challenge ‘Lekker fris; alcoholpauze’ ontdek je of je buikklachten minder worden als je 2 weken geen alcohol drinkt.
- Beweeg meer. Hoe meer jij beweegt, hoe makkelijker het is voor je darmen om in actie te komen en je voeding op een goede manier te verwerken. Het poepen gaat makkelijker en buikpijn vermindert. Wandelen, fietsen, dansen, hardlopen: alle beweging is goed. Kan je wel een steuntje in de rug gebruiken? In de Mijn Leefstijlcoach app vind je allerlei challenges die je helpen om meer te bewegen. Denk aan cardioboksen, wandelen en hardlopen voor elk niveau.
- Ontspan. Stress is vaak een oorzaak van buikpijn. Ontspannen helpt. Kijk eens bij de verschillende challenges van Mijn Leefstijlcoach die je helpen om tot rust te komen, zoals ‘Yoga voor ontspanning’, ‘Meer genieten met micropauzes’ of ‘Meditatie: 10 minuten lang zen’. Voor je het weet is ontspannen jouw nieuwe gewoonte.
- Houd een buikpijndagboek bij. Je leefstijl heeft veel invloed op je buik. En daar ben je jezelf misschien niet eens bewust van. Sta daarom eens stil bij wat je eet, wanneer en hoeveel. Door anders te eten kan buikpijn weer verdwijnen. En hoe zit het met je beweging, slaap en ontspanning; gaat dat goed of kan het beter? Het kan je veel inzicht geven om je gewoontes eens een tijdje bij te houden in een buikpijndagboek. Deze kun je onderstaand downloaden.
Producten die helpen tegen buikpijnklachten
Heb je nog vragen?
Bel dan met de gratis drogisterijlijn van Albert Heijn Leefstijl: 0800-4040017. We zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.
Heb je een vraag over een geneesmiddel? Wacht nog even met het kopen of gebruiken ervan totdat je vragen beantwoord zijn.
Heb je een vraag over een geneesmiddel? Wacht nog even met het kopen of gebruiken ervan totdat je vragen beantwoord zijn.