Fermenteren

Ontdek de wereld van fermenteren 

Heb je je ooit afgevraagd hoe je jouw eten niet alleen langer houdbaar, maar ook smaakvoller en gezonder kunt maken? Welkom in de wereld van fermenteren! Een oude techniek die tegenwoordig weer helemaal in is. Maar wat is fermenteren? En wat heb je ervoor nodig? We leggen het allemaal aan je uit!

Wat is fermenteren?

Fermenteren is een proces waarbij je eten op een gecontroleerde manier laat bederven. Dat klinkt niet zo fris, maar het geeft je eten juist een oppepper! Bij fermenteren eten kleine beestjes, zoals bacteriën en gisten, de suikers in het voedsel op en maken daarbij nieuwe stoffen, zoals zuren en alcohol aan. Dit zorgt ervoor dat het eten een andere smaak krijgt, langer bewaard kan blijven en soms ook gezonder wordt. Wist je dat superveel producten gefermenteerd zijn? Denk maar aan yoghurt, kefir, bier, brood of zelfs chocolade.

Zelf fermenteren? Dat kun je leren! 

Om te beginnen met fermenteren heb je niet veel nodig. Al in drie stappen heb je de basis voor jouw eigen gefermenteerd voedsel:
  • Stap 1: Kies het product dat je wilt fermenteren, zoals verse groenten of fruit. Stop dit in een schone, luchtdichte pot.
  • Stap 2: Voeg minstens 1,5% zout toe aan je product en sluit de pot af. Dit betekent dat je voor 1000 gram groenten, 15 gram zout moet toevoegen. Het zout zorgt ervoor dat slechte bacteriën worden afgeremd waardoor goede bacteriën de ruimte krijgen om hun werk te doen.
  • Stap 3: Heb geduld! Fermenteren is een proces dat tijd nodig heeft. Laat de pot daarom minimaal 4 dagen op kamertemperatuur staan om het fermentatieproces zijn werk te laten doen.

Tip! De bovenstaande stappen vormen een algemene basis, maar het fermentatieproces kan per product verschillen. Het is daarom aan te raden om voor elke type product specifieke recepten of richtlijnen op te zoeken. Zuurkool maak je bijv. door witte kool te fermenteren!

Fermenteren: doe ik het goed? 

Hoe weet je nu of je fermentatieproces goed verloopt? Er zijn een aantal signalen waar je op kunt letten:
  1. Ten eerste zou je na een paar dagen bubbels of troebelere vloeistof in je pot moeten zien. Dit geeft aan dat de goede bacteriën aan het werk zijn, en dat is wat we willen!
  2. Verder is het belangrijk dat je product een friszure geur heeft en er geen schimmel op de ingrediënten te zien is.
  3. Tot slot moet je bij het proeven van je product een prettig zure smaak ervaren, zonder onaangename andere smaken. Is dat het geval? Dan heb je een goede fermen(pres)tatie!

Is fermenteren gezond? 

Absoluut. Naast dat fermenteren voor langere houdbaarheid en nieuwe smaken zorgt, kan het eten ook gezonder maken. Gefermenteerd eten zit vol goede bacteriën, wat goed is voor je darmen. Ook maakt fermentatie bepaald voedsel beter verteerbaar. Naast eten, kan je ook gefermenteerde drankjes drinken. Een mooi voorbeeld is het populaire drankje kombucha!

Meer lezen?

Waarom je iedere dag gemberthee wil drinken

Gemberthee in een restaurant, café, op je werk of lekker thuis op de bank: eigenlijk is gemberthee niet meer weg te denken. Ontdek de voordelen van dit lekkere drankje.

Lees meer over gemberthee
Kopje gemberthee met citroen

Alles wat je moet weten over cider

Ben jij benieuwd wat dit drankje precies is en hoe het wordt gemaakt? Wij vertellen je er alles over.

Stap voor stap cider maken
Appels met glas appelcider

Zelf wijn maken: hoe doe je dat?

Je denkt misschien dat zelf wijn maken erg ingewikkeld of duur is, maar in de praktijk valt dat reuze mee. Zelf een glas wijn op tafel zetten is relatief eenvoudig. Wij delen de zeven stappen met je!

Maak je eigen wijn
Zelf wijn maken