Om te beginnen met fermenteren heb je niet veel nodig. Al in drie stappen heb je de basis voor jouw eigen gefermenteerd voedsel:
- Stap 1: Kies het product dat je wilt fermenteren, zoals verse groenten of fruit. Stop dit in een schone, luchtdichte pot.
- Stap 2: Voeg minstens 1,5% zout toe aan je product en sluit de pot af. Dit betekent dat je voor 1000 gram groenten, 15 gram zout moet toevoegen. Het zout zorgt ervoor dat slechte bacteriën worden afgeremd waardoor goede bacteriën de ruimte krijgen om hun werk te doen.
- Stap 3: Heb geduld! Fermenteren is een proces dat tijd nodig heeft. Laat de pot daarom minimaal 4 dagen op kamertemperatuur staan om het fermentatieproces zijn werk te laten doen.
Tip! De bovenstaande stappen vormen een algemene basis, maar het fermentatieproces kan per product verschillen. Het is daarom aan te raden om voor elke type product specifieke recepten of richtlijnen op te zoeken.
Zuurkool maak je bijv. door witte kool te fermenteren!