Waarom bewegen zo slim is in de overgang

Meer energie, minder overgangsklachten en een gezonder gewicht. Dát is je winst als je meer gaat bewegen in de overgang. Maar hoe kom je van die bank af? Beweegcoach Han de Hair heeft tips.

Van bewegen knap je op

Meer bewegen helpt je op allerlei manieren om beter door de overgang te komen. Je voelt je fitter, energieker en minder stijf. Lopen, rennen, dansen, springen en andere vormen van beweging waarbij je op je benen staat, helpen om het risico op osteoporose (botontkalking) te verminderen. Als je je hart flink uitdaagt, verlaag je ook de kans op hart- en vaatziekten. Bovendien slaap je vaak beter als je overdag meer beweegt. En natuurlijk voel je je al snel fitter, en vergroot je de kans dat dat nog lang zo blijft.

Juist nu: krachttraining

Opvliegers, nachtzweten, stemmingswisselingen en slaapproblemen: de hormonale veranderingen tijdens de overgang kun je op allerlei manieren voelen. Veel vrouwen hebben ook last van pijnlijke of stijve spieren en gewrichten. Maar wist je dat spieren je juist ook kunnen helpen om op een gezond gewicht te blijven? Sterke spieren zorgen er namelijk voor dat je stofwisseling sneller gaat. Je verbrandt meer energie, zelfs als je niks doet. Waardoor je minder makkelijk aankomt. Trainen dus, die spieren! Dat hoeft niet in de sportschool, dat kan ook heel goed thuis. En nee, daar ben je nooit te oud voor. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen tot op hoogbejaarde leeftijd nog spiermassa kunnen aanmaken.

Stap voor stap meer bewegen

Het punt is, dat veel vrouwen door al die overgangsklachten helemaal geen zin hebben om in actie te komen. Zij willen zitten, op de bank. Heel logisch, maar uiteindelijk ga je je daar niet beter door voelen. Sterker nog, je krijgt er alleen maar nóg minder energie van. Hoe verander je nou die weerzin in weer-zin? Heel simpel: door wél te proberen van die bank te komen. Zeg tegen jezelf dat een (kracht)training van 5 minuten al genoeg is. Wil je daarna stoppen? Prima, je hebt toch een eerste stap gezet. Denk je na 5 minuten: eigenlijk best lekker, ik ga door? Dát is wat bewegen met je doet!

Extra steuntje nodig?

Veilig bewegen als je een blessure hebt (gehad)? De gratis Soepel en Sterk Coach app van onze samenwerkingspartner VGZ kan je helpen. Ontdek de korte oefenprogramma’s van fysiotherapeuten!

Meer doen?

Sterk en gezond het seizoen door

Ben jij dit jaar al verkouden of grieperig geweest? Versterk je weerstand met de tips, recepten en meer van onze experts. Zo blijf je fit en vol energie, klaar voor de koudere maanden!

Lees meer over ons maandthema

Alles over de overgang

De overgang brengt meer dan opvliegers: ontdek lichamelijke en mentale klachten, handige oplossingen, leefstijltips van onze experts en ervaringsverhalen van andere vrouwen!

Lees meer over de overgang