Mentale gezondheid

Hoe belangrijk het is om gezond te zijn, besef je vaak pas als er iets misgaat. Je breekt een been of wordt plotseling ziek. En zo is het ook met je mentale gezondheid. Als je bijvoorbeeld angstig, depressief of gestrest bent, lijkt ‘gewoon’ lekker in je vel zitten ineens ver weg. Hoe zorg je goed voor je mentale gezondheid? Huisarts Tamara vertelt je er meer over.

Wat is mentale gezondheid?

‘Mentaal’ is een verzamelnaam voor wat zich in je hoofd afspeelt: wat je denkt en voelt. Je mentale gezondheid gaat over hoe lekker je in je vel zit. Ben je tevreden met je leven? En met je lichamelijke en psychische gezondheid? Voel je je (vaak) gelukkig? Zo ja, dan zit het wel goed met je mentale gezondheid.

Lekker in je vel

Ook mentale gezondheid is een verzamelnaam. Het gaat over hoe je je voelt over jezelf en je relatie met anderen, en over hoe je omgaat met de uitdagingen in het leven. Als dat allemaal goed gaat, ben je mentaal gezond. Bij een minder goede mentale gezondheid heb je veel last van psychische klachten, zoals angst of stress, maar je kan ook pijn en andere lichamelijke klachten hebben. Hieronder lees je daar meer over. Ook mensen met een psychische stoornis zijn mentaal niet gezond. De arts heeft dan bijvoorbeeld de diagnose depressie, overspannenheid of dementie gesteld. Het leven voelt lastig en zwaar. Je bent eigenlijk meer aan het overleven dan aan het leven.

Welke psychische klachten horen bij een slechte mentale gezondheid?

Dat zijn er veel. Je kan last hebben van angst, stress, somberheid, piekeren, vermoeidheid en erg aan jezelf twijfelen. Ook niet meer helder kunnen denken kan erbij horen. Het is dan moeilijk om je te concentreren en om beslissingen te nemen. Over al deze problemen kan je je bovendien slecht voelen. Dat merk je aan emoties zoals schuld, schaamte en boosheid op jezelf.

Welke lichamelijke klachten horen bij een slechte mentale gezondheid?

Ook dat zijn er veel. Spanning en stress hebben namelijk ook invloed op je lichaam. Dat kan je merken door bijvoorbeeld buikpijn, hoofdpijn, rugpijn en misselijkheid. Ook kunnen chronische ziektes, zoals diabetes en hart- en vaatziekten, erger worden door spanning en stress.

Wanneer moet je naar de dokter?

Voel je je al lange tijd somber, ben je depressief of heel erg moe? Of maak je je om een andere reden zorgen om je mentaal welzijn? Neem dan contact op met je huisarts. Hij of zij kan samen met jou kijken wat er aan de hand is en je helpen om je weer beter te voelen.

Zorg goed voor je mentale gezondheid: 5 tips van huisarts Tamara

  1. Leef een stapje gezonder. Een gezonde leefstijl kan ervoor zorgen dat je je beter voelt. Gezonder eten, beter slapen, vaker ontspannen en meer bewegen zijn belangrijk. Het lastige is dat je vaak geen zin of puf hebt in al die dingen als je niet lekker in je vel zit. Begin daarom klein en kies iets wat je makkelijk afgaat, zoals wandelen, en bedenk hoe je dit kan uitbouwen. Zo krijg je meer energie en dat maakt het makkelijker om ook de volgende gezonde stap te zetten.

  2. Zoek de natuur op. Als je beweegt, doe dat dan zoveel mogelijk in het groen. Uit onderzoek blijkt dat die kleur (en ook de vorm van bijvoorbeeld bomen en bladeren) voor extra veel ontspanning zorgt. Trek dus de natuur in; dat kan ook prima in het park om de hoek of in een straat met veel bomen en mooie voortuinen.

  3. Kies voor jezelf. Zeg je vaak ‘ja’ terwijl je eigenlijk ‘nee’ bedoelt? Hierdoor kan je veel energie verliezen. Juist nu is het heel belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Bewaak daarom beter je grenzen en zeg alleen ‘ja’ tegen dingen die wél energie geven. Dat is niet egoïstisch, maar hard nodig als je niet lekker in je vel zit.

  4. Doe aan mindfulness. Veel gepieker gaat over het verleden of de toekomst. Wat is er allemaal gebeurd, wat zou er kunnen gebeuren? Met mindfulness leer je om met je aandacht helemaal in het hier en nu te zijn. Je richt je op wat je op dít moment hoort, voelt, ziet, proeft, ruikt en denkt. Dit werkt ontspannend en helpt om minder te piekeren. Ook kan mindfulness ervoor zorgen dat je minder last hebt van pijn en dat je beter met ziekte kan omgaan. Wil je aan de slag met mindfulness? Je leert het heel makkelijk met de gratis Mindfulness Coach app van onze samenwerkingspartner VGZ.

  5. Durf om hulp te vragen. Veel mensen schamen zich voor hun mentale problemen of voelen zich schuldig. Ze durven niet kwetsbaar te zijn en vinden dat ze het zelf moeten oplossen. Maar mensen zijn sociale wezens. We kunnen heel veel zelf, maar hebben anderen net zo goed nodig. Praat met vrienden of met je huisarts. Je hoeft het niet alleen te doen!

Heb je nog vragen?

Bel dan met de gratis drogisterijlijn van Albert Heijn Leefstijl: 0800-4040017. We zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Heb je een vraag over een geneesmiddel? Wacht nog even met het kopen of gebruiken ervan totdat je vragen beantwoord zijn.