Minderen met alcohol? Lekker fris!

Ga voor een goed begin en las een alcoholpauze in. Met de tips van diëtist Steffi Haazen maak je het een stuk makkelijker om van je frisse voornemen een succes te maken.

1. Maak je motivatie ijzersterk

Wil je (tijdelijk) minder of geen alcohol drinken? Je mindset, ofwel je manier van denken, is de allerbelangrijkste succesfactor om het vol te houden. Je versterkt je mindset door jezelf de vraag te stellen: ‘Waarom wil ik minder drinken?’. Wil je bijvoorbeeld beter slapen, meer energie, een beter humeur, productiever zijn of wat kilo’s kwijtraken? Of ben je benieuwd naar hoe je je voelt zonder drank? Probeer je daarna voor te stellen hoe het zou zijn als je geen of minder alcohol drinkt. Hoe zit je er dan bij? Trots natuurlijk, omdat het je is gelukt. Maar wat nog meer? Fitter, blijer? Als het niet lukt om het je in te beelden, denk dan terug aan een moment dat je je supergoed voelde. Dat gevoel, en misschien zelfs nog wel meer, gaat jou helpen je alcoholvrije doel te bereiken.

2. Ken je drinkgewoonten

Heb jij je motivatie om (tijdelijk) te stoppen met drinken helemaal helder? Dan is het tijd voor de volgende stap: een goede voorbereiding. Want daarmee is de kans dat je alcoholpauze slaagt een stuk groter dan zonder goed plan. Voordat je begint met stoppen of minderen, kun je bijvoorbeeld een alcoholdagboek bijhouden. Dat geeft je inzicht in je drinkgewoonten: wat drink je? Hoeveel glazen? Wanneer? Op basis van je dagboek maak je een ‘Als-dan-plan’. Spreek met jezelf af wat je op die momenten drinkt. Dan hoef je daar op het moment zelf niet meer over na te denken. Door bijvoorbeeld meteen een bruiswater te bestellen als je uiteten gaat. Zo kom je niet in de verleiding om tóch mee te gaan met dat glas wijn van je tafelgenoot.

3. Ontdek je drinkreden

Vraag jezelf af waarom je eigenlijk drinkt. En vooral: wat je kunt doen om die behoefte op een andere manier in te vullen.

 

  • Drink je om te ontspannen? Door alcohol wordt het stofje GABA extra actief in je hersenen. Daardoor kun je je inderdaad tijdelijk ontspannen voelen. Maar als je goed kijkt naar wat alcohol nog meer met je lichaam doet, dan veroorzaakt het vooral stress. Het verstoort je slaap, het kan zorgen voor een toename van ontstekingsstofjes in je hersenen en zenuwstelsel, het kan somber en depressief maken en leiden tot overspannenheid. Ook wordt alcoholgebruik gelinkt aan verschillende soorten kanker en kan het overgewicht veroorzaken. Genoeg redenen om iets anders te bedenken wat je helpt om te relaxen. Denk aan een warm bad nemen, wandelen, lekker op de bank liggen met een serie of even bellen met een vriend(in).

  • Drink je voor de gezelligheid? Opmerkingen als ‘Doe niet zo ongezellig!' of ‘Eentje kan toch wel?' kunnen dan een extra uitdaging zijn. Maak je er makkelijk van af en zeg: ‘Ik doe eerst even iets fris. Zeggen dat je de BOB bent, kan natuurlijk ook. Geen zin om eromheen te draaien? Vertel dat je (even) niet drinkt en begin over iets anders. Blijven je vriend(inn)en aandringen? Leg dan uit dat je het fijn zou vinden als ze je steunen.

  • Drink je omdat je anders wat verlegen bent? Ga voor een alcoholvrije versie van wat je normaal gesproken zou nemen. Je drankje ziet er dan hetzelfde uit en smaakt (bijna) hetzelfde. Veel mensen merken dat dit ‘vertrouwde glas’ een soort houvast geeft, dat net zo goed helpt om wat losser te worden.  

  • Drink je voor de smaak? Er zijn zoveel alcoholvrije alternatieven, dat je zeker iets gaat ontdekken wat je lekker vindt. Een mooi glas met (bruis)water smaakt extra lekker met een paar plakjes peer, wat frambozen, een takje rozemarijn en lekker veel ijs. Ook zijn er veel alcoholvrije bieren en wijn verkrijgbaar. Of ga voor een mocktail: qua smaakcombinaties net zo creatief als een cocktail, maar dan zonder alcohol. Kies vooral voor suikervrije opties. Dan is het helemaal een gezonde win-win!

4. Ga voor nieuwe gewoonten

Nog iets wat kan helpen om het stoppen of minderen makkelijker te maken: situaties vermijden waarin je normaal gesproken zou drinken. Doe dat voor een langere tijd. Ga dus niet na je eerste week zonder alcohol alweer de kroeg in. Het is makkelijker om de verleiding te weerstaan als je een maand gestopt bent. Zoek in de tussentijd afleiding. Meld je aan voor een wandelclub, leer een nieuwe taal of stort je op een cursus fotografie. Zo help je je brein om nieuwe, gezonde gewoonten aan te leren. En ontdek je dat alcoholvrije avonden ook gezellig zijn.

5. Toost op je gezondheid

Voor veel mensen zijn de eerste gezondheidsvoordelen van een tijd niet drinken al snel te merken. Je hoeft bijvoorbeeld maar een week alcoholvrij door het leven te gaan, om te merken dat je dieper slaapt. En uitgeruster wakker wordt. Je hebt meer energie, kunt je beter focussen en je voelt je blijer. Belangrijk is ook dat je klein begint. ‘Ik drink nooit meer’ is niet altijd vol te houden. Minder vaak drinken, werkt beter: ‘Ik drink vandaag geen alcohol.’ Elke dag opnieuw. Tot die 31 dagen voorbij zijn, als je bijvoorbeeld meedoet aan een challenge als Dry January of IkPas. Na het halen van deze mijlpaal is het tijd om de balans op te maken.

Meer doen?

Hoe gezond leef jij?

Kom er snel achter met onze gratis Leefstijlcheck. Krijg persoonlijk advies en ga direct aan de slag met de tips van onze 12 leefstijlexperts, heel veel inspiratie én gezonde extra’s. Doe mee!

Lees meer over de leefstijlcheck

Nieuw: Leefstijlmagazine

De nieuwe editie van ons gratis Leefstijlmagazine is uit! Ontdek hoe onze experts je helpen om je gezonde voornemens vol te houden. Zo maak je er een blijvend succes van. Waar ga jij voor?

Lees het magazine

Zó houd je je voornemens vol!

Vol frisse moed begonnen aan jouw gezonde start van 2025? Want goede voornemens maken is 1 ding, ze volhouden is de echte uitdaging. Hoe het je wél lukt? Huisarts Tamara geeft 7 tips.

Lees de tips over volhouden