Je lichaam én brein in de overgang

Ruim 1,5 miljoen vrouwen in Nederland zitten in de overgang. Wat gebeurt er allemaal in je lijf én brein tijdens deze periode? Huisarts Tamara legt het uit.

Wat je kunt merken tijdens de overgang

Nachtzweten, je niet jezelf voelen, opvliegers, stemmingswisselingen, slaapproblemen, geen zin meer in seks… Het zijn allemaal voorbeelden van klachten die kunnen ontstaan door de hormonale veranderingen tijdens de overgang. Niet iedereen heeft er last van, maar ongeveer 80% van wie in de overgang zit kan helaas iets uit bovenstaand rijtje afvinken. Je bent in ieder geval niet alleen: veel vrouwen gaan door deze fase heen.

Hoe zit het ook alweer?

Tijdens de overgang verandert je lichaam van vruchtbaar naar niet meer vruchtbaar. Dit proces begint meestal als je tussen de 40 en 60 jaar bent. Gemiddeld zijn vrouwen 51 jaar als ze voor het laatst ongesteld zijn. Hoe lang de overgang duurt, verschilt per persoon: gemiddeld een periode van 2 tot 10 jaar. Je wordt geboren met een voorraad eicellen, waarvan er elke maand 1 rijpt sinds je eerste menstruatie. Die voorraad raakt langzaam op of de eicellen rijpen niet meer. Hierdoor komen er geen eicellen meer vrij uit je eierstokken. Je lichaam maakt dan minder hormonen aan. En dat kan zorgen voor allerlei klachten.

Opvliegers enzo

Naast de bekende opvliegers, een kort lontje en slechter slapen, kun je tijdens de overgang van meer dingen last hebben. Denk aan migraine en andere hoofdpijn, plasklachten, blaasontsteking, drogere ogen of een versnelde hartslag. Ook mentaal kan het zwaar zijn, zoals somberheid, depressieve gevoelens, angsten of paniekaanvallen. Daarnaast kunnen je geheugen en concentratie achteruitgaan. Je kunt je fysiek en/of mentaal uitgeput voelen. En zo zijn er nog veel meer klachten die bij de overgang horen. Ze kunnen zelfs al beginnen terwijl je nog ongesteld bent. Vrouwen (en artsen) weten dit niet altijd. En herkennen de minder bekende symptomen niet altijd als tekenen van de overgang. Jammer, want weten wat er in alle 3 de fases van de overgang in je lichaam verandert en waarom, maakt het makkelijker om ermee om te gaan. En om er een oplossing voor te vinden.

Een nieuwe jij

Word je ooit weer jezelf? Absoluut! Dus blijf positief. Je lichaam past zich aan de nieuwe situatie aan, en dat kan even duren, soms een paar jaar. Daarna kun je je, ook al is je lichaam anders, weer helemaal jezelf voelen. Misschien zelfs wel een verbeterde versie! Veel vrouwen voelen zich na de overgang zelfverzekerder en ervaren meer vrijheid om te kiezen wat echt belangrijk voor hen is. En er is nog een groot voordeel: geen ongesteldheid meer. Dát is pas vrijheid.

De overgang uitgelegd

Wat gebeurt er in je lichaam, en wanneer? Welke hormonen spelen een rol? Wat kun je daarvan merken? En vooral: hoe helpen kleine veranderingen in je leefstijl om minder last te hebben van overgangsklachten? Huisarts Tamara legt het allemaal uit. Simpel, helder en lekker praktisch.


Benieuwd? Bekijk hier de volledige video over de overgang met huisarts Tamara van onze samenwerkingspartner VGZ.

Meer doen?

Sterk en gezond het seizoen door

Ben jij dit jaar al verkouden of grieperig geweest? Versterk je weerstand met de tips, recepten en meer van onze experts. Zo blijf je fit en vol energie, klaar voor de koudere maanden!

Lees meer over ons maandthema

Alles over de overgang

De overgang brengt meer dan opvliegers: ontdek lichamelijke en mentale klachten, handige oplossingen, leefstijltips van onze experts en ervaringsverhalen van andere vrouwen!

Lees meer over de overgang