Opvliegers bij overgang: word ze de baas

Bijna 80% van de vrouwen in de overgang heeft er last van: opvliegers. Wat is een opvlieger? En waardoor ontstaat zo’n plotselinge hitteaanval? Gynaecoloog Ginny Chamorro legt het uit én geeft 5 tips om er beter mee om te gaan.

Wat is een opvlieger?

Een opvlieger begint vaak met een plotselinge hitte die van je tenen naar je hoofd trekt. Je hartslag gaat omhoog, je voelt zweet opkomen en je gezicht kan rood worden. Dit komt doordat de bloedvaten in je huid plotseling wijd openstaan, waardoor er snel meer bloed in je huid komt en je het warm krijgt. Opvliegers komen vaak voor tijdens de overgang.

Waarom opvliegers in de overgang?

Opvliegers ontstaan door de daling van het hormoon oestrogeen. Oestrogeen heeft invloed op je hypofyse, die de temperatuur van je lichaam helpt regelen. Door de hormoonschommelingen in de overgang krijgt de hypofyse soms de verkeerde signalen. Hierdoor kan het lichaam denken dat het moet afkoelen, ook al is dat niet nodig. Daardoor krijg je de bekende klachten van een opvlieger.

5 tips voor omgaan met opvliegers

Hoeveel last je hebt van opvliegers, is voor iedereen anders. Sommige vrouwen hebben er meerdere per uur, terwijl anderen er maar 1 per dag hebben. Een gezonde leefstijl kan helpen om opvliegers te verminderen en/of om er beter mee om te gaan. Bijvoorbeeld met onderstaande tips. Helpen deze tips niet (genoeg)? Dan kun je met je huisarts praten over andere mogelijkheden, zoals hormoontherapie.

1. Draag laagjes
Het helpt om kleding te dragen van natuurlijke (en daardoor ademende) stoffen als katoen en linnen. Laagjes zijn handig, zo kan je snel iets uittrekken als dat nodig is. Vlak na een opvlieger kun je het bovendien juist koud krijgen doordat je huidtemperatuur weer daalt. Een vest of trui binnen handbereik is dan fijn. Wat reservekleding in je tas en een extra deodorant geeft ook rust.

2. Houd bij wat je eet en drinkt
Cafeïne (in koffie, thee en chocolade) en alcohol kunnen opvliegers erger maken. Ook gember(thee), rode peper en sterk gekruid eten hebben een verwarmend effect in het lichaam. Maar ook hier is dat bij iedere vrouw anders. Ontdek wat bij jou voor opvliegers zorgt. Houd bij wat je eet en drinkt en laat steeds iets anders een tijd staan om te merken of de hitteaanvallen minder vaak voorkomen of minder heftig worden.

3. Erover praten helpt
Werken als je in de overgang bent: het kan een hele uitdaging zijn. Ook opvliegers kunnen je werk beïnvloeden. Het blijkt dat de meeste vrouwen het spannend, maar uiteindelijk óók fijn vinden, om overgangsklachten op het werk bespreekbaar te maken. Door open, eerlijk en vanuit oplossingen met je collega’s en leidinggevende in gesprek te gaan, is er vaak veel mogelijk. En voel je je hopelijk begrepen en gesteund. Alleen dat kan al zoveel verschil maken.

4. Adem in, adem uit
Voel je een opvlieger aankomen? Adem dan een paar keer langzaam en diep in tot in de buik en blaas langzaam weer helemaal uit. Hierdoor verminderen stresshormonen en daalt je lichaamstemperatuur.

5. Ontspan meer
Wist je dat stress opvliegers kan uitlokken? Ga daarom op zoek naar een nieuwe balans in je leven. En verminder stress waar je kunt. Misschien is yoga, meditatie of mindfulness wat voor jou? Maak het ook makkelijker voor jezelf, door minder te ‘moeten’ en méér te doen wat je leuk vindt. Ontdek wat voor jou werkt en gun jezelf genoeg ontspanmomenten.

Meer doen?

Hoe stap jij fit de herfst door?

De klok een uur terug, jij vooruit! Klaar om stralend en vol energie de wintertijd door te komen? Onze experts helpen je met tips, recepten en meer om vanuit thuis gezonder te leven.

Lees meer over ons maandthema

Alles over de overgang

De overgang brengt meer dan opvliegers: ontdek lichamelijke en mentale klachten, handige oplossingen, leefstijltips van onze experts en ervaringsverhalen van andere vrouwen!

Lees meer over de overgang