Pijnlijke borsten in de overgang

Sommige vrouwen hebben in de overgang (meer) last van pijnlijke borsten. En dat kan vervelend zijn, bijvoorbeeld bij het sporten, liggen en vrijen. Hoe komt het en wat kun je er zelf aan doen? Huisarts Tamara zet het op een rij.

Borstklachten vóór de overgang

Zware, gespannen borsten die zo gevoelig zijn dat ze geen aanraking verdragen en (stekend) pijn doen: sommige vrouwen hebben er al vóór de overgang last van, vooral in de week voor hun menstruatie. Ook knobbeltjes en andere onregelmatigheden in het borstweefsel kunnen erbij horen. De klachten kunnen tijdens de overgang erger worden. Sommige vrouwen krijgen er in deze levensfase voor het eerst last van.

De oorzaak? Hormonen

In de overgang verandert er veel in je lichaam. Dat kun je ook merken aan je borsten.
  • Hormonale schommelingen. Tijdens de overgang maak je veel minder progesteron en oestrogeen aan en verandert de balans tussen deze 2 hormonen. Hierdoor kun je allerlei overgangsklachten krijgen, zoals pijnlijke borsten.

  • Vocht vasthouden. Door veranderingen in je hormonen houdt je lichaam soms meer vocht vast. Het borstweefsel kan hierdoor gespannen en pijnlijk aanvoelen.

  • Gewichtstoename. Veel vrouwen komen in de overgang wat aan. Dit kan extra druk op borstspieren en klieren geven en zo pijn veroorzaken. De extra kilo’s kunnen ook zorgen voor kleine ontstekingen in het lichaam, waar je verder niks van hoeft te merken. Daardoor kun je (extra) gevoelige borsten krijgen.

  • Veroudering. Als je ouder wordt, verandert het borstweefsel. Vaak komt er meer vet in. Dat kan een drukkend of ongemakkelijk gevoel geven.

Wanneer naar de huisarts?

Als je borsten veranderen tijdens de overgang kan dat vervelend zijn, maar het is vaak onschuldig. Ga naar je huisarts als je zoveel pijn hebt, dat het je in de weg zit. En als de pijn blijft toenemen en je je zorgen maakt. Je huisarts kan uitzoeken wat de oorzaak is en helpen om een oplossing te vinden. Pijnlijke borsten kunnen een teken zijn van borstkanker, maar meestal heb je dan ook andere symptomen. Het is daarom belangrijk dat je ze regelmatig zelf bekijkt en controleert. Een verandering hoeft niet meteen iets ernstigs te betekenen. Wel is het goed om alert te blijven. Zo kun je eventueel op tijd actie ondernemen.

Dit kun je zelf doen aan pijnlijke borsten in de overgang: 10 tips van huisarts Tamara

Eet en drink gezond

  1. Kies gezonde vetten. Omega 3-vetten uit vis, lijnzaad en walnoten, en onverzadigde vetten zoals olijfolie, kunnen helpen om hormonale schommelingen tijdens de overgang beter op te vangen.

  1. Drink genoeg water. Als je vocht vasthoudt, helpt genoeg drinken om dit weer af te voeren. Het zou ook kunnen dat dit je borsten minder pijnlijk maakt.

  1. Drink minder koffie, thee en alcohol. Sommige vrouwen hebben hierdoor minder last van gevoelige borsten. Mooi meegenomen: ook opvliegers kunnen verminderen.

Beweeg genoeg

  1. Blijf actief. Beweeg elke week minstens 150 minuten op een matig tempo. Denk aan wandelen, fietsen of yoga. Dit helpt je hormonen in balans te houden, verbetert je bloedsomloop en zorgt voor een betere lymfestroom. Zo kan de spanning in je borsten minder worden.

  1. Train je spieren. Door je borstspieren en bovenlichaam sterker te maken, verlicht je de spanning op je borstspieren en kan pijn in je borsten verminderen.

Slaap lekker

  1. Zorg goed voor je slaap. Goed slapen helpt tegen stress en kan zo ook (spannings)pijn in je borsten verlichten.

  1. Ondersteun je borsten. Slaap je op je zij? Probeer dan of je minder last hebt van je borsten als je een kussen gebruikt.

Ontspan meer

  1. Verminder stress. Dit helpt om spanning in je lichaam (en dus mogelijk in je borsten) te verlichten. Ontdek wat voor jou werkt. Misschien ontspan je goed met ademhalingsoefeningen of door te mediteren? Tip: neem overdag vaker een korte pauze, zo voorkom je dat stress zich ongemerkt opstapelt.

  1. Gebruik warme kompressen. Probeer of de warmte (tijdelijk) voor meer ontspanning en verlichting kan zorgen. Een warm bad kan ook lekker zijn.

  1. Draag een goede bh. Een goed passende, ondersteunende bh verdeelt het gewicht van je borsten beter, waardoor je minder druk en spanning voelt.

Meer doen?

Hoe stap jij fit de herfst door?

De klok een uur terug, jij vooruit! Klaar om stralend en vol energie de wintertijd door te komen? Onze experts helpen je met tips, recepten en meer om vanuit thuis gezonder te leven.

Lees meer over ons maandthema

Alles over de overgang

De overgang brengt meer dan opvliegers: ontdek lichamelijke en mentale klachten, handige oplossingen, leefstijltips van onze experts en ervaringsverhalen van andere vrouwen!

Lees meer over de overgang