8x leefstijltips overgang

Wat kun je doen om minder last te hebben van de overgang? Huisarts Tamara en gynaecoloog Ginny Chamorro delen hun 8 beste leefstijltips. Waar ga jij voor?

1. Vind jezelf opnieuw uit

Als je hormonen niet in balans zijn, vraagt dat veel van je lichaam. Onthoud: de overgang is topsport. Zie de overgang als een nieuwe uitdaging én een kans voor een frisse start. Denk na over wat je belangrijk vindt voor de komende jaren en kijk hoe je daar stap voor stap aan kunt werken. Veel vrouwen gaan in de overgang nog beter voor zichzelf zorgen. Anders eten, meer bewegen, vaker ontspannen of beter slapen: het helpt allemaal.

2. Eet zo vers en onbewerkt mogelijk 

Welke voeding helpt je door de overgang? Het gaat niet om 1 product of ingrediënt. Belangrijk is juist dat je je lichaam álles geeft wat het in deze levensfase zo hard nodig heeft. Eet daarom het liefst zo vers en onbewerkt mogelijk. Dat kan helpen om minder last te hebben van overgangsklachten. Heb je weinig tijd om te koken? Probeer dan eens een verspakket van Albert Heijn. Hiermee zet je in een handomdraai een superlekker gerecht boordevol groente op tafel. Sommige zijn zelfs al voorgesneden!

3. Zet je botten en spieren aan het werk

Krachttraining is belangrijk in de overgang. Het helpt je om spieren op te bouwen én om op een gezond gewicht te komen (en blijven). Maar vergeet ook niet om ‘gewoon’ meer te bewegen. Dat is sowieso nodig om gezond te blijven en om je lekker te voelen. Kies voor activiteiten die helpen om je botten gezond te houden, want die kunnen door de overgang minder sterk worden. Ga wandelen, hardlopen, springen, dansen, of doe iets anders waarbij je op je benen staat. Door het ‘klapje’ van je lichaamsgewicht op de grond komen er namelijk minuscule scheurtjes in je botten, waardoor ze sterker worden.

4. Slik vitamine D

Het is ook belangrijk om extra vitamine D te slikken, onder andere voor sterke botten. Vanaf je 50ste heb je dagelijks een pilletje van 10 microgram nodig. Heb je een donkere huidskleur? Dan kan je huid minder makkelijk zelf vitamine D aanmaken door zonlicht. Het advies is dan om al vanaf 4 jaar 10 microgram D te slikken. Alle vrouwen boven de 70 jaar hebben dagelijks 20 microgram vitamine D nodig.

5. Bouw meer rust in

Veel vrouwen rennen en vliegen in een hoog tempo de dag door. In deze fase is het fijn om een ochtendritueel te hebben om de dag rustig te starten. Maar ook om tussendoor korte pauzes te nemen. Dat is voor iedereen goed, maar zeker als je hormonen van slag zijn. Vrouwen kunnen pauzes zien als iets dat niet nodig is, maar juist nu geven rustmomenten je lichaam en geest de kans om nieuwe energie op te doen.

6. Zorg voor je hart

Vrouwen hebben na de overgang meer kans op hart- en vaatziekten. Dit komt vooral doordat het hormoon oestrogeen, dat het hart beschermt, wegvalt. Hartklachten worden bij vrouwen helaas niet altijd herkend, omdat ze zich anders uiten dan bij mannen. Zorg dus dat je weet waar je op kunt letten. En, belangrijker nog, hoe je hartklachten met een gezondere leefstijl kunt voorkomen.

7. Informeer naar hormoontherapie

Blijf je, ondanks dat je gezond(er) leeft, heel veel last houden van opvliegers of andere overgangsklachten? Neem dan contact op met je huisarts. Die kan bepalen of bijvoorbeeld hormoontherapie voor jou een oplossing kan zijn. Tip: een gezonde leefstijl heeft nog veel meer voordelen dan alleen je overgangsklachten verminderen. Blijf dus altijd goed voor jezelf zorgen. Met of zonder hormonen.

8. Koester je energie

Voel je je supermoe en futloos door overgangsklachten? Houd eens een paar dagen bij waar je wel of geen energie van krijgt. Als de lijst van dingen die je energie kosten langer is, dan is er werk aan de winkel. Stel jezelf bij de ‘energieslurpers’ de vraag: moet ik dit nú doen of kan ook het later? En: moet ík het doen of kan iemand anders het ook? Door minder van jezelf te moeten, breng je de balans en rust weer terug. En dat is precies wat je nodig hebt om de overgang goed door te komen en ‘onderweg’ gezonde keuzes te maken.

Meer doen?

Lekkerder in je vel

We helpen je graag op weg om op een makkelijke manier gezondere keuzes te maken. Goed eten, bewegen, ontspannen en slapen: het kan enorm helpen om je fitter te voelen.

Ontdek wat jij kan doen

Download Mijn Leefstijlcoach

Wil jij gezonder eten, meer bewegen, beter slapen of vaker ontspannen? Het lukt je met de gratis Mijn Leefstijlcoach app van Albert Heijn. Kies een challenge die bij jou past en begin vandaag nog!

Download de gratis app

Hoe gezond leef jij?

Kom er snel achter met onze gratis Leefstijlcheck. Krijg persoonlijk advies en ga direct aan de slag met de tips van onze 12 leefstijlexperts, heel veel inspiratie én gezonde extra’s. Doe mee!

Lees meer over de Leefstijlcheck