Opvliegers op je werk? Praten helpt

Een hoofd als een zeef. Zo warm, zo moe... Werken als je in de overgang bent, kan een hele uitdaging zijn. En daarin ben je niet de enige. Huisarts Tamara vertelt je er meer over én geeft 5 tips om er makkelijker over te praten.

Ziek thuis door de overgang

De overgang is geen ziekte, maar een hele normale levensfase waarmee elke vrouw te maken krijgt. Toch kun je je er wel ziek door vóelen. Concentratieproblemen, vermoeidheid, stemmingswisselingen, opvliegers… Veel vrouwen hebben zoveel last van deze overgangsklachten dat ze zich ziekmelden. Ongeveer 35% van het ziekteverzuim van vrouwen tussen de 45 en 60 jaar komt door de overgang. Vrouwen die veel klachten ervaren en toch doorwerken, hebben het vaak zwaar. Artsen leggen de link met de overgang niet altijd. En vrouwen soms zelf ook niet. Het zal wel een depressie zijn of een burn-out, wordt vaak gedacht.

Zwangerschap is toch ook geen taboe?

De meeste vrouwen die wél weten dat hun klachten door de overgang komen, zeggen er op hun werk niets over. Praten over opvliegers: het blijkt ongemakkelijk. En hoewel steeds meer werkgevers rekening houden met vrouwen in de overgang, ziet 40% het nog als een taboe. Maar waarom eigenlijk? Over zwangerschapsklachten zijn de meeste mensen belangstellend en vol begrip. Overgangsklachten zijn net zo normaal. Ze kunnen je werk beïnvloeden, dat is een feit. En andersom kan werkstress de overgangsklachten erger maken. Zorg daarom goed voor jezelf en maak het onderwerp bespreekbaar, hoe lastig dat misschien ook is.

Praten helpt, maar hoe doe je dat?

Een goede voorbereiding is het halve werk. Onderstaande 5 tips helpen je daarbij.

1. Besef dat de overgang normaal is. Het is een levensfase waarmee elke vrouw te maken krijgt. Het is niets om je voor te schamen.

2. Zet je klachten op een rij. Wat speelt er precies? Heb je slaapproblemen, stemmingswisselingen, concentratieproblemen, opvliegers?

3. Beschrijf hoe je klachten je werk beïnvloeden. Wat kun je nu minder goed dan voorheen? Denk na over het soort, de hoeveelheid, het tijdstip en de kwaliteit van je werk.

4. Bedenk oplossingen. Flexibele werktijden, thuiswerken, een kwartier extra pauze, katoenen werkkleding, een werkplek bij een raam dat open kan voor frisse lucht. Of een tijdelijke aanpassing van je takenpakket, om de werkdruk te verlichten. Wat zou jou helpen?

5. Houd het zakelijk. Net zoals bij andere medische of persoonlijke zaken hoef je niet te veel in detail te treden. Focus op hoe je overgangsklachten je werk beïnvloeden en wat jij nodig hebt om goed te kunnen functioneren. Houd het gesprek professioneel en duidelijk.

Door open, eerlijk en vanuit oplossingen met je collega’s en leidinggevende in gesprek te gaan, is er vaak veel mogelijk. En voel je je hopelijk begrepen en gesteund. Dat gevoel alleen al, kan zoveel verschil maken!

 

Meer doen?

Hoe stap jij fit de herfst door?

De klok een uur terug, jij vooruit! Klaar om stralend en vol energie de wintertijd door te komen? Onze experts helpen je met tips, recepten en meer om vanuit thuis gezonder te leven.

Lees meer over ons maandthema

Alles over de overgang

De overgang brengt meer dan opvliegers: ontdek lichamelijke en mentale klachten, handige oplossingen, leefstijltips van onze experts en ervaringsverhalen van andere vrouwen!

Lees meer over de overgang