Slapen en voeding hebben veel met elkaar te maken. Welk eten of drinken houdt je klaarwakker en welke voeding sust je juist in slaap? We zetten 3 tips voor je op een rij.
1. Neem geen slaapmutsje
Van te veel alcohol slaap je slechter in plaats van beter. Je blijft hangen in je lichte slaap en belandt niet in de verkwikkende, diepe slaap. Beperk je tot dat ene glaasje bij het eten of vroeg in de avond.
2. Stop op tijd met koffie en thee
Cafeïne en theïne remmen de slaap. Het kan 8 tot 12 uur duren voordat ze uit je lichaam zijn verdwenen. Bij de één gaat dat sneller dan bij de ander. Ook is niet iedereen even gevoelig voor de slaapverstorende effecten. Maar als je slecht slaapt, kan het helpen als je na de lunch stopt met koffie of thee. Cafeïne en theïne zitten trouwens ook in zwarte (ijs)thee, cola, energiedrankjes en chocolade.
3. Time je eten goed
Om je spijsverteringskanaal de kans te geven je maaltijd te verwerken voordat je gaat slapen, is timing belangrijk. De vuistregel: wacht na een volledige maaltijd 3 uur met naar bed gaan. Je slaapt dan beter en je metabolisme gedijt er goed bij. Een lichte snack, bijvoorbeeld een cracker, kan geen kwaad.
Beter slapen? Extra winst!
Kortom, wat je eet en wanneer je dat doet, beïnvloedt hoe goed je slaapt. Omgekeerd zorgt goed slapen ervoor dat je beter eet. Als je slecht of weinig slaapt, raken je honger- en verzadigingshormonen ontregeld. Je merkt dan minder snel dat je genoeg hebt gegeten en krijgt meer trek in zoete en hartige snacks.