Ben je gewend aan suiker in koffie en thee, maar wil je daar graag mee stoppen? Diëtist Steffi Haazen heeft 3 tips hoe je dat kan doen. Welke manier past bij jou?
1. In 1 keer stoppen
Ineens geen suiker meer door je koffie of thee roeren: dat is in het begin echt wel even wennen. De koffie kan bitter smaken en ook de thee is ineens geen zoete traktatie meer. Je smaakpapillen raken gemiddeld na zo’n 3 tot 4 weken gewend aan je suikervrije bakkie. In de tussentijd kun je de smaak iets verzachten door bij je koffie of thee (warme) melk te doen. Of kies voor andere koffiebonen en vervang de meer bittere Robusta-koffie door de zachtere Arabica-koffie. Ben je een theedrinker? Munt, rooibos en earl grey zijn zachter van smaak. Of zet je thee gewoon iets minder sterk!
2. Stap voor stap een klontje minder
Dan is er natuurlijk ook nog een middenweg: langzaam steeds een beetje minder suiker in je koffie en thee. Je kunt kleinere klontjes kopen, of halve theelepels toevoegen. Dit gaat misschien langzaam, maar je geeft je smaakpapillen de tijd om er rustig aan te wennen.
3. Zoetjes?
Natuurlijk kun je ook kiezen voor zoetjes. Het voordeel is dat het de meest makkelijke manier is om suiker af te bouwen. Het nadeel is dat je gewend blijft aan de zoete smaak. Je lichaam blijft daardoor vragen om die ‘kick’ van zoet. De vraag is of je dat echt wilt? Verder krijg je door zoetjes minder calorieën binnen. Toch leidt dat gek genoeg meestal maar tot minimaal gewichtsverlies. Hoe dat kan, weten we nog niet. Afbouwen van suiker is in elk geval beter dan het vervangen door zoetstoffen. Als het je écht niet lukt om koffie of thee zonder suiker te drinken, dan kunnen zoetjes wel een optie zijn.