5 manieren om te stoppen met emotie-eten

Je voelt je boos, verdrietig of verveeld en gaat vervolgens eten. Herkenbaar? Dan ben je waarschijnlijk een emotie-eter. Het eten zorgt misschien even voor afleiding, maar neemt je negatieve gevoelens niet weg. De kans dat je te veel en te ongezond eet is groot, waardoor je je nog slechter gaat voelen. Gelukkig kun je veel zelf doen om van emotie-eten af te komen. Diëtist Steffi Haazen deelt 5 manieren die jou hierbij kunnen helpen.

1. Zorg goed voor jezelf

Als je goed eet, slaapt en ontspant, heb je veel minder behoefte aan emotie-eten. Maar hoe weet je bijvoorbeeld of je genoeg slaapt? Het is een fabeltje dat je 7 tot 9 uur per nacht nodig hebt. Veel belangrijker dan de slaapduur, is de kwaliteit van je slaap. Merk jij dat je overdag vaak een dip hebt, gaapt, veel koffiedrinkt of steeds wilt snoepen? Het zijn allemaal signalen dat je wel wat meer slaap kunt gebruiken.

Tip: Wil jij beter leren slapen of ontspannen of kun je wel wat inspiratie gebruiken om gezonder te eten? Ga naar de gratis Mijn Leefstijlcoach app en start een van de challenges die jou hierbij helpen, zoals ‘Jouw relaxte avondritueel’, ‘Yoga voor ontspanning’ en ‘Snacken met groenten’.

2. Leer jezelf kennen

Emotie-eten gaat vaak onbewust. Voor je het weet heb je die zak drop leeggegeten. Of is je hand al 4 keer de koektrommel ingedoken. Het is al een hele stap vooruit als je je meer bewust raakt van wat je doet en hoe je je daarbij voelt. Het kan helpen om dit in een eetdagboek bij te houden. Zo leer je jezelf, je gevoelens en je patronen beter kennen en lukt het makkelijker om je eetgedrag te veranderen.

3. Vind andere afleiding

Als je jezelf beter leert kennen, kun je ook beter hérkennen (en misschien zelfs voorspellen) wanneer jouw emoties opspelen. Om te voorkomen dat je gaat eten, helpt het om op zoek te gaan naar een andere manier van afleiding. Ga wandelen, bel een vriend(in), doe wat klusjes in huis of ga even zitten met een kop thee. Na ongeveer 20 minuten kun je merken dat de drang om te eten afneemt.

4. Laat je emoties toe

In plaats van je emoties ‘weg’ eten, is het goed om ze onder ogen te komen. Blijf zitten waar je zit en voel bewust waar je nu last van hebt. Geef je negatieve gevoelens de ruimte in plaats van ze weg te drukken. Dat voelt misschien wat onwennig, eng of moeilijk, zeker als het jouw gewoonte is om naar eten te grijpen. Maar als je je emoties toelaat en accepteert, merk je dat ze kunnen verzachten. Zonder eten. Wil je juist eten, omdat je moe bent? Laat de vermoeidheid dan ook toe en ga even rusten. Een powernap kan wonderen doen.

5. Zoek begeleiding

Ben je al jaren een emotie-eter en heb je daardoor overgewicht of voel je je ellendig? En helpen bovenstaande tips toch onvoldoende? Waarschijnlijk zit je in een knoop die je niet alleen kunt ontwarren. Zoek hulp, want echt: hier valt veel aan te doen. Een psycholoog of een gespecialiseerde diëtist kan je helpen. Je hoeft het niet alleen te doen!

Lekker in je vel blijven met Mijn Leefstijlcoach

Gezonder leven? Dat kan al in kleine stappen. Afvallen, meer energie, gezond ouder worden: wat jouw doel ook is, in de app vind je volop inspiratie.

Meer doen?

Lekkerder in je vel

We helpen je graag op weg om op een makkelijke manier gezondere keuzes te maken. Goed eten, bewegen, ontspannen en slapen: het kan enorm helpen om je fitter te voelen.

Ontdek wat jij kan doen

Download Mijn Leefstijlcoach

Wil jij gezonder eten, meer bewegen, beter slapen of vaker ontspannen? Het lukt je met de gratis Mijn Leefstijlcoach app van Albert Heijn. Kies een challenge die bij jou past en begin vandaag nog!

Download de gratis app

Hoe gezond leef jij?

Kom er snel achter met onze gratis Leefstijlcheck. Krijg persoonlijk advies en ga direct aan de slag met de tips van onze 12 leefstijlexperts, heel veel inspiratie én gezonde extra’s. Doe mee!

Lees meer over de Leefstijlcheck