Klimaat

Het produceren van ons eten zorgt voor CO2e-uitstoot en heeft daarmee impact op ons klimaat. Wat die uitstoot en impact hiervan is, wat je als klant kan doen en welke klimaatdoelstelling Albert Heijn heeft lees je op deze pagina.

Waarom klimaatbewuster eten?

In totaal kun je tussen de 20 en 35% van álle CO2e-uitstoot ter wereld linken aan eten en drinken. (bron voedingscentrum). Ongeveer een derde dus. De uitstoot begint met het verbouwen van gewassen en het houden van dieren, waarbij fossiele brandstoffen zoals olie en gas worden gebruikt. Daarnaast stoot vee broeikasgassen uit. En ook bij het maken, koelen, bewerken, verpakken, vervoeren en bereiden van levensmiddelen is sprake van uitstoot. Elk stuk van de voedselketen heeft dus impact. En jouw voedselkeuze als consument dus ook.

Wat is CO2e-uitstoot eigenlijk?

Om klimaatverandering tegen te gaan, is het belangrijk dat we de uitstoot van broeikasgassen verminderen. Broeikasgassen zorgen ervoor dat warmte wordt vastgehouden. Daardoor stijgt de temperatuur op aarde. Het bekendste broeikasgas is koolstofdioxide, oftewel CO2. Tegenwoordig zie je ook wel de term CO2e. Dat laat de totale uitstoot zien van broeikasgassen die onze atmosfeer verwarmen. Naast CO2 is dat bijvoorbeeld methaangas.

CO2e-uitstoot bij producten en recepten

Bij producten

Sinds april 2024 geven wij klanten inzicht in de CO2e-uitstoot van Albert Heijn eigenmerk producten. Dat doen wij op de verpakking en ook op de product pagina op ah.nl. Uitstoot op de verpakking zetten wij op meer dan 125 producten uit de categorieën varkensvlees, kip, zalm, vleesvervangers en eieren. Het getal geeft de kilogram CO2e-uitstoot per kilogram product weer. Op producten wordt de CO2e-uitstoot getoond die vrijkomt van landgebruik tot aan de Albert Heijn winkel. Ook informeren we je op ah.nl en in de app bij meer dan 1000 eigenmerk producten zoals pasta, ontbijtgranen en zoetwaren, over de inschatting van de CO2e-uitstoot. Deze kun je vinden op de product detail pagina onder het kopje klimaat na inhoud en gewicht.

De CO2e-uitstoot is gebaseerd op data van onze eigen ketens en leveranciers. Wanneer er een inschatting bij staat is dit gebaseerd op generieke data. Wil je weten hoe de CO2e-uitstoot en de inschatting van de CO2e-uitstoot van producten wordt berekend?

Bij recepten 

We introduceren ook klimaatbewuster koken door het vermelden van de inschatting van de CO2e-uitstoot in de Allerhande, op de website en in de AH app. Vanaf nu informeren we je in het magazine van de Allerhande over de inschatting van de CO2e-uitstoot bij de recepten. Je ziet de totale uitstoot per kilogram van het gerecht. Daarnaast worden er 5 categorieën getoond: ‘zeer laag’, ‘laag’, ‘gemiddeld’, ‘hoog’ en ‘zeer hoog’. Deze indeling is gekoppeld aan de hoeveelheid broeikasgas die je – als het gaat om voedsel – per dag mag uitstoten om de opwarming van de aarde te beperken tot 1.5 graad (volgens het Klimaatakkoord). Alleen als het recept in de categorie ‘zeer laag’ valt, betekent dit dat het past binnen de hoeveelheid broeikasgas die je dagelijks voor voedsel mag uitstoten volgens deze regels.

Bij de berekening van de inschatting van de CO2e-uitstoot van het recept wordt gekeken naar de CO2e-uitstoot van de ingrediënten. Anders dan bij producten, telt ook de inschatting mee hoeveel uitstoot komt kijken bij het bereiden van het recept en het eten dat mogelijk wordt weggegooid.

In de AH-app is nu ook een nieuwe functionaliteit ontwikkeld in het betahoekje: Klimaat Bewuster Koken. Hier kan je recepten vinden, sorteren en filteren op de CO2e-uitstoot.

Wil je weten hoe de inschatting van de CO2e-uitstoot van recepten wordt berekend? Klik dan op onderstaande button voor de rekenwijze bij recepten.

Klimaatdoelstellingen van Albert Heijn

Albert Heijn heeft ambitieuze Scope 3 klimaatdoelstellingen voor 2030 en 2050. Dat zijn de emissies gelinkt met name aan de producten die wij verkopen. In 2030 wil Albert Heijn 45% minder van deze gassen uitstoten dan in 2018 het geval was. In 2050 is het doel om net zero CO2e-uitstoot te genereren. Dit betekent dat er ten minste 90% gereduceerd wordt en het eventueel overgebleven deel gecompenseerd wordt, bijvoorbeeld door het opslaan van koolstof in bomen en bodems. Samen met vaste boeren, telers en leveranciers wordt er gekeken waar het slimmer en duurzamer kan om de CO2e uitstoot te verminderen. Zo zijn er recent de onderstaande voorbeelden geweest.

Ananas zonder kroon

Door het verwijderen van de bladeren op de plantage, kunnen de vruchten efficiënter worden verpakt en vervoerd. Zo besparen we aan transport alleen al ongeveer een derde aan CO2e-uitstoot!

Bekijk nieuwsbericht

Vlees met rundereiwit

Door het toevoegen van rundereiwit is het vleesgehalte tussen de 10 en 20% verlaagd, terwijl de smaak even lekker blijft! Dit verlaagt de CO2e-uitstoot van de producten.

Meer vellen en meer wasjes

Ons toiletpapier krijgt 50% meer vellen op een dezelfde rol. Hiermee besparen we 60 miljoen kartonnen kokers per jaar. En met ultra geconcentreerd wasmiddel gebruik je minder wasmiddel per wasbeurt!

Bekijk producten
Lees wat Albert Heijn in 2023 heeft gedaan in het Duurzaamheidsverslag.