Asperges koken. Een goed basisrecept om asperges te koken

Anders, Hoofdgerecht, 4 personen, Hollands.
Bereiding: 25 minuten,

Laatst aangepast: 05-10-2017 | 203 keer bewaard

Ingrediënten

  • Zie voor de hoeveelheid asperges,
  • de onderstaande bereiding.
  • 1 theel. zout
  • 1 klontje boter
  • 1 theel. suiker
  • 1 klein stukje bladfoelie

Bereiden

Reken per persoon 500 g asperges (alleen asperges) Reken per persoon 300 g asperges (met vlees erbij) Reken per persoon 375 g asperges (met vis erbij) Schil de asperges vanaf de kop naar het uiteinde. Doe dit met een u-vormige aspergeschiller of komkommerschiller (goed en goedkoop) Er zijn er van plastic of aluminium waartussen een mesje zit met een spleetje, zoals bij een schilmesje wel eens het geval is. Leg de asperges tijdens het schillen plat, zodat ze niet kunnen breken. Snij de houtachtige uiteinden af. Breng in een grote pan ruim water aan de kook met zout, een klontje boter, een schepje suiker en de bladfoelie. Voeg de asperges toe en breng aan de kook en laat 5 minuten op een laag vuur koken. Draai de warmtebron uit en laat de asperges in 10 tot 15 minuten in de pan gaar worden (nagaren) De dikte van de asperges bepaalt de exacte bereidingstijd (dus hele dikke asperges iets langer koken.) Gaarheid testen doet u zo. Als u er een vork gemakkelijk in kunt steken, zijn ze gaar. Wanneer u ze in het midden op een vork legt, moeten ze iets doorbuigen, maar niet slap doorhangen. Schep de asperges met een schuimspaan uit het vocht. (Van dit vocht is trouwens eenvoudig een overheerlijk soepje te bereiden, dus bewaren en een recept zoeken !) Traditioneel recept voor asperges: Verdeel de asperges over voorverwarmde borden en overgiet ze met gesmolten roomboter (ca.400 g) en bestrooi ze met peterselie. Snij 300 g gekookte ham en 4 hardgekookte eieren in stukjes en verdeel die over de borden.

Materialen

Grote pan,

Bronvermelding