(Paas)Tulband

Gebak, Nagerecht, 12 personen, Hollands.
Voorbereiding: 30 minuten, Wachten: 180 minuten, Bereiding: 60 minuten,

Laatst aangepast: 25-04-2007 | 8 keer bewaard

Ingrediënten

  • 200 gram rozijnen
  • 4 el sinaasappellikeur
  • 500 gram gezeefde bloem
  • 40 gram verse gist
  • 1,5 dl lauwwarme melk
  • 1 losgeklopt ei
  • 30 gram fijne tafelsuiker
  • 1 tl zout
  • 175 gram gesmolten boter
  • 200 gram grof gehakte hazelnoten
  • 100 gram geconfijte sinaasappelschil
  • 325 gram amandelspijs
  • 1 eidooier
  • 50 gram gesmolten boter extra

Bereiden

Week de rozijnen in de sinaasappellikeur gedurende ca. 30 min. Doe de bloem in een kom en maak een kuiltje. Los de verse gist op in de lauwe melk en schenk dit mengsel in het kuiltje. Voeg het losgeklopte ei, de tafelsuiker, 1 tl zout en de 175 gram gesmolten boter toe. Meng alles en kneed gedurende 10-15 min. tot een glad en soepel deeg. Laat het deeg gedurende 15 min. afgedekt rusten. Rol het dan uit tot een lap en verdeel er de uitgelekte rozijnen, de hazelnoten en de fijn gesneden sinaasappelschilletjes over. Rol het deeg op en kneed het nogmaals goed door. Laat het deeg afgedekt ca. 20 min. rijzen. Meng de amandelspijs met het eidooier en vorm hiervan een lange rol. Halveer het deeg en leg de helft in een ingevette tulbandvorm. Leg hierop de rol amandelspijs en leg daarop de rest van het deeg. Druk het deeg licht aan. Dek de vorm af met een doek en laat ca. 2 uur rijzen. Bak de tulband gaar in 50 - 60 min. lichtbruin in het midden van de oven op 180 graden Celsius. Laat de tulband even afkoelen, haal hem uit de vorm en bestrik de nog warme tulband met de overgebleven 50 gram gesmolten boter. Laat hem op een rosster verder afkoelen. Bestrooi voor het serveren eventueel met een beetje poedersuiker.

Materialen

oven, tulbandvorm

Bronvermelding