Menu
Appeltaart à la Ellen
Ingrediënten
- 300 gram Bloem
- Zout
- 150 gram Fruitsuiker
- 200 gram Koude boter
- 1 Ei losgeklopt
- 1 kg Appels bijv. Goudrenet
- 5 Speculoosjes zonder riet of bietsuiker
- 100 gram Rozijnen
- 2 el Kaneelpoeder
- Baukje invetspray
Bereiden
- Zeef de bloem met een mespunt zout boven een kom;
- Houd 2 el van de fruitsuiker achter en voeg de rest aan het bloemmensgel toe;
- Snijd de boter en de helft van het losgeklopte ei mengsel door het deeg;
- Kneed alles tot een soepel geheel;
- Laat het deeg verpakt in huishoudfolie 30 minuten in de koelkast rusten;
- Verwarm de oven op 200 graden;
- Doe de speculoosjes in een plastic zakje en rol ze met de deegroller tot kruimels;
- Schil de appels;
- Verwijder de klokhuizen;
- Snijd het vruchtvlees in dunne plakjes;
- Spuit de springvorm in;
- Rol 2/3 van het deeg uit tot een ronde lap en bekleed daarmee de spring vorm;
- Verdeel het koekkruim over de bodem;
- Leg de appels dakpansgewijs in een steeds kleiner wordende cirkel in je springvorm;
- Strooi de rozijnen erover;
- Strooi de achtergehouden 2 eetlepels fruitsuiker erover;
- Strooi de kaneel erover;
- Rol de rest van het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit en snijd repen van 1 cm breed van het deeg;
- Bekleed hier de bovenkant van de taart mee in een ruitpatroon;
- Bestrijk de deegrepen met het overgebleven ei mengsel;
- Bak de taart in ongeveer een uur bruin en gaar in de voor verwarmde oven.
- Wordt de bovenkant te bruin dek de taart dan af met aluminiumfolie en laat verder garen;
- Neem de taart uit de oven hij kan warm, lauwarm of koud geserveerd worden;
Lekker met een dot slagroom of vanille saus.
Materialen
- Zeef; - Deegroller; - Springvorm van 24 cm doorsnede; - Houshoudfolie; - Plastic zakje;