Appeltaart à la Ellen

Gebak, Nagerecht, 8 personen, Hollands.
Voorbereiding: 30 minuten, Wachten: 30 minuten, Bereiding: 60 minuten,

Laatst aangepast: 24-06-2007 | 1 keer bewaard

Ingrediënten

  • 300 gram Bloem
  • Zout
  • 150 gram Fruitsuiker
  • 200 gram Koude boter
  • 1 Ei losgeklopt
  • 1 kg Appels bijv. Goudrenet
  • 5 Speculoosjes zonder riet of bietsuiker
  • 100 gram Rozijnen
  • 2 el Kaneelpoeder
  • Baukje invetspray

Bereiden

- Zeef de bloem met een mespunt zout boven een kom; - Houd 2 el van de fruitsuiker achter en voeg de rest aan het bloemmensgel toe; - Snijd de boter en de helft van het losgeklopte ei mengsel door het deeg; - Kneed alles tot een soepel geheel; - Laat het deeg verpakt in huishoudfolie 30 minuten in de koelkast rusten; - Verwarm de oven op 200 graden; - Doe de speculoosjes in een plastic zakje en rol ze met de deegroller tot kruimels; - Schil de appels; - Verwijder de klokhuizen; - Snijd het vruchtvlees in dunne plakjes; - Spuit de springvorm in; - Rol 2/3 van het deeg uit tot een ronde lap en bekleed daarmee de spring vorm; - Verdeel het koekkruim over de bodem; - Leg de appels dakpansgewijs in een steeds kleiner wordende cirkel in je springvorm; - Strooi de rozijnen erover; - Strooi de achtergehouden 2 eetlepels fruitsuiker erover; - Strooi de kaneel erover; - Rol de rest van het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit en snijd repen van 1 cm breed van het deeg; - Bekleed hier de bovenkant van de taart mee in een ruitpatroon; - Bestrijk de deegrepen met het overgebleven ei mengsel; - Bak de taart in ongeveer een uur bruin en gaar in de voor verwarmde oven. - Wordt de bovenkant te bruin dek de taart dan af met aluminiumfolie en laat verder garen; - Neem de taart uit de oven hij kan warm, lauwarm of koud geserveerd worden; Lekker met een dot slagroom of vanille saus.

Materialen

- Zeef; - Deegroller; - Springvorm van 24 cm doorsnede; - Houshoudfolie; - Plastic zakje;

Bronvermelding