Crema catalana

Anders, Nagerecht, 6 personen, Spaans.
Voorbereiding: 20 minuten, Wachten: 150 minuten, Bereiding: 40 minuten,

Laatst aangepast: 21-01-2010 | 1 keer bewaard

Ingrediënten

  • 625 ml slagroom
  • 160 ml melk
  • 2 tl vanille-essence
  • 2 kaneelstokjes
  • 1 schil van sinaasappel, in dunne reepjes
  • 1 schil van citroen, in dunne reepjes
  • 6 eierdooiers
  • 4 el fijne kristalsuiker

Bereiden

Verwarm de oven voor op 140 graden C. Doe room, melk, vanille, kaneelstokjes en alle citrusschilreepjes in een steelpan en breng op matig vuur tegen de kook aan. Neem de pan van het vuur. Klop in een grote kom de eierdooiers los met de kristalsuiker. Schenk het roommengsel langzaam, al roerend, door een zeef bij de dooiers. Schep evt. schuim eraf. Zet de pasteibakjes in een grote braadslede en vul de bakjes met het ei-roommengsel. Schenk heet water in de braadslede tot halverwege de hoogte van de bakjes en dek de braadslede af met aluminiumfolie. Bak 35-40 min. in de oven tot het roommengsel net gestold is. Neem de bakjes uit de braadslede en laat ze afkoelen. Zet ze dan nog 2 uur in de koelkast. Verwarm vlak voor het serveren de grill voor op de hoogste stand. Zet de bakjes op een bakplaat, bestrooi met de basterdsuiker en zet ze 2-3 min. onder de hete grill, tot de suiker gesmolten is en donkerbruin kleurt (of gebruik een creme bruleebrander). Serveer niet direct, laat het suikerlaagje eerst enkele minuten afkoelen en krokant worden.

Materialen

6 kleine pasteibakjes (125 ml)

Bronvermelding