Champignonfondue

Anders, Hoofdgerecht, 2 personen, Hollands.

Laatst aangepast: 26-12-2022 | 4 keer bewaard

Ingrediënten

  • 150 g champignons
  • 3 dl water
  • 1 bouillontablet -
  • 40 g boter
  • 40 g bloem
  • 75 g Kernhem kaas
  • 150 g jong belegen Goudse kaas
  • 75 g fijngesneden ham
  • zout en peper
  • 2 el fijngehakte peterselie
  • stokbrood of s tevig brood naar keuze

Bereiden

Maak de champignons schoon, snijd ze in plakjes en kook ze gaar in het water met de bouillontablet. Smelt de boter en voeg de bloem toe, goed mengen en dan scheutje voor scheutje het champignonkookwater toevoegen en roeren tot een mooie gladde saus. Snijd de kaas in heel kleine blokjes en roer deze door de saus. Laten uitsmelten en de ham en champignons toevoegen. Evt. (vaak niet nodig) op smaak brengen met zout en peper. De peterselie erover strooien. Op een rechaud zetten en geven met het (stok)brood. Eigen : Je kunt zelf toevoegen wat je lekker vindt : gesnipperde ui, paprika etc. Dit even mee fruiten met de boter. (2009) - Ook lekker om te dippen : geblancheerde broccoliroosjes (ca. 3 minuten in kokend water met zout) en rolletjes ontbijtspek. (2009) - Al sinds de tweede helft van de jaren zeventig van de vorig eeuw een favoriet recept, eerst in mijn ouderlijk huis in Garrelsweer, Groningen en nu van mijn kleinkind in Terneuzen, Zeeland. - Ik breng de champignons aan de kook en zet dan het vuur uit. - We eten het nu samen met stokbrood ook met repen paprika, stukken lente-ui, en kort gebakken repen of plakken courgette. VOOR 8 VOLWASSENEN EN 2 KINDEREN (1 en 5 jaar): hoeveelheden die op zijn gegaan. - fondue voor 6 personen - 1 grote of 2 kleine winterwortels in batons, gekookt - 3-4 paprika's, in repen - 1 bosje lente-ui, in stukken van ca. 5 cm - 150 g kerstomaatjes, heel - 2 stengels bleekselderij, in stukken van ca. 4 cm, gekookt - stukje komkommer, in plakjes - 1/2 kropje witlof, blaadjes losgehaald - 3 stokbroden, in plakjes - cocktailworstjes (wilde hij niet) en wat doritos erbij voor de 5-jarige. En wat bruine boterhamkorstjes voor de 1-jarige, die nog alles eet. Na ijs met warme vruchtensaus of warme chocoladesaus, daar werd wel rekening mee gehouden, om nog wat ruimte over te houden.

Materialen

Rechaud(s)

Bronvermelding