Gratin Dauphinois

Anders, Bijgerecht, 4 personen, Frans.
Voorbereiding: 25 minuten, Bereiding: 60 minuten,

Laatst aangepast: 08-08-2007 | 1 keer bewaard

Ingrediënten

  • 1 kg aardappels
  • 1 teentje knoflook
  • 30 g roomboter
  • peper
  • zout
  • nootmuskaat
  • 1/2 l verse room
  • 100 g gemalen gruyère-kaas

Bereiden

Dunne plakjes aardappel worden heerlijk met room en kaas in de oven bereid. 1. Schil de aardappels en was ze onder koud stromend water. Droog ze goed af. Snijd ze in zeer fijne plakjes. 2. Schuif het rooster in het midden van de oven en warm deze voor. 3. Schil het teentje knoflook en wrijf er de wand en de bodem van de gratineerschotel mee in. 4. Bestrijk de wand en de bodem van de gratineerschotel met roomboter. Leg er een laag aardappelschijfjes in. Strooi er wat peper,zout en nootmuskaat over en leg daarop een volgende aardappelschijfjes. Ga zo door tot alle aardappels opgebruikt zijn. 5. Schenk de room over de aardappels. 6. Zet de schotel afgedekt in de oven en laat de aardappels in ongeveer 50 min gaar worden. 7.Neem de schotel uit de oven en strooi de gemalen gruyère-kaas over de aardappels. Verhoog de ovenwarmte tot 220°C(ovenstand6) of zet hem op de positie 'grill' en laat het gerecht 10-15 min gratineren (onder de gril 6-8 min) 8. Dien de gratin daupinois onmiddelijk op. Bron: Lekturama/Maildex

Materialen

-Schilmesje of dunschiller -Snijplank -Keukenpapier of doek - Scherp mesje -Oven (180°C, ovenstand 4) -Gratineerschotel -Aluminiumfolie -Kom -Garde

Bronvermelding