Ajam ketjap (kip in ketjapsaus)

Roerbakken, Bijgerecht, 8 personen, Oosters.
Voorbereiding: 5 minuten, Wachten: 20 minuten, Bereiding: 10 minuten,

Laatst aangepast: 07-03-2010 | 47 keer bewaard

Ingrediënten

  • 1,2 kg kipfilet
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl uienpoeder
  • 1/2 tl djintan (komijnpoeder)
  • 1 tl laos
  • 1 tl ketoembar
  • 1/2 tl zout
  • 1/2 tl peper uit de molen
  • 8 el olijfolie
  • 1 ui gesnipperd
  • 3 tenen knoflook
  • 1 el olijfolie
  • 3 tl sambal oelek
  • 10 el ketjap manis
  • 1 el ketjap asin
  • 1 tl citroensap
  • 1 el vloeibare goulah djawa
  • 1 a 2 el allesbinder
  • 2 dl water

Bereiden

Eerst de kip. Meng de 8 el olie, knoflookpoeder, uienpoeder, djintan, laos, ketoembar, zout en peper. Snij de kipfilet of kalkoenfilet in blokjes en meng ze met het kruidenmengsel. Laat dit minstens 20 minuten intrekken. Wok dan de kipfilet op hoog vuur totdat ze rondom bruin zijn. Haal de blokjes uit de wok en hou ze apart. Nu de ketjapsaus. Fruit de ui in de wok tot deze begint te kleuren. Voeg evt. nog wat olie toe. Voeg de sambal en uitgeperste knoflook toe en fruit dit even mee. Voeg 2 dl water toe, ketjapsauzen, citroensap en suiker en breng dit aan de kook. Voeg dan de kipblokjes toe en laat het geheel nog 5 minuten pruttelen. Bind de saus met allesbinder. Verdeel in 8 tot 10 porties en vries in.

Materialen

Wok. In plaats van vloeibare goelah djawa (toko) 1 1/2 el javaanse suiker of bruine basterdsuiker. Al die kruiderijen teveel moeite? Probeer dan eens de kipblokjes te marineren in olie met Ketjapmarinade van Conimex (evt. aangevuld met eigen kruiden).

Bronvermelding