'10 aparte hapjes uit Marijke's receptenverzameling'

Anders, Hapje, 6 personen, Wereldkeuken.

Laatst aangepast: 15-04-2019 | 74 keer bewaard

Ingrediënten

  • verschillende

Bereiden

1* Gemarineerde asperges: leg 12 asperges ½ uur in koud water en maak ze schoon. Snij elke asperge schuin in 3 gelijke delen. Kook ze 10 minuten in water met zout en laat ze 20 minuten daarin na garen. Maak een saus van een lepel kookvocht, 1 lepel azijn, 2 tl mosterd, zout en peper, klop er geleidelijk 3 lepels olie bij en schenk over de uitgelekte asperges. Serveer op tuinkers en strooi er ook wat tuinkers op. - 2* Beetgaar gekookte peultjes in rauwe ham. - 3* Croquettes Jurassiennes (kaaskroketjes uit de Jura): Klop 2-3 eiwitten stijf, meng met 200 g geraspte Comté, Barselle of een mengsel van 150 g Edammer of Goudse met 50 g Maasdammer. Doe er flink veel peper bij. Maak met 2 tl balletjes, rol door bloem en frituur ze. - 4* Polpette di Pollo (Toscaanse kipkroketjes): Meng 250 g gaar kipgehakt met peterselie, salie en 50 g gehakte prosciutto, rauwe ham of salami. Voeg peper en zout en 350 g geweekt oud brood toe. Doe één voor één 2-3 eieren erbij. Maak kroketjes, rol door broodkruim en frituur ze. - 5* Bitterbaldruiven: 1 trosje pitloze groene druiven, 100 g roquefort, 100 g mascarpone, 100 g pecannoten. Maal de noten. Meng de kazen en geef elke druif een laagje kaas. Eventueel met melk verdunnen. Rol door de notenkruimels. - 6* Krau-krau (gefrituurde cassavechips, Surinaams-Javaans) (Surinaams koken-Ilse Marie Dorff): Schil cassaves en snij of schaaf in dunne plakjes, frituur in olie en laat uitlekken. Met zout bestrooien. - 7* Pittige pinda-gemberballetjes, voor 16 balletjes, voor bij een frisse groene salade, voorgerecht of als borrelhapje. 1 teen fijngeknepen knoflook, 1 lepel vers gehakte gember, ¼ tl gemalen kuncit, 1 tl suiker, ½ tl zout, 1 tl chilisaus, 2 tl vis- of sojasaus, 2 lepels is gehakte verse koriander, sap van ½ limoen, 125 g gekookte langkorrelige rijst, 50 g gehakte ongezouten pinda's, 1,5 dl plantaardige olie om te frituren. - Stamp knoflook, gember en kuncit tot een pasta. Doe zout, suiker, chilisaus, vis- of sojasaus, koriander en citroensap erbij. Doe ¾ van de rijst erbij en stamp tot een glad plakkerig mengsel. Schep de rest van de rijst erdoor. Vorm met natte handen 16 balletjes. Rol die door de gehakte pinda's. Verhit de olie en frituur de balletjes met een paar tegelijk tot ze goudbruin en knapperig zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier. - 8* Komkommers op z'n Deens (Repertorium voor de keuken) Snij komkommer in "schuiten", garneer met blokjes gerookte zalm, gerookte haring en hardgekookte eieren en bedek met geraspte mierikswortel. - 9* Roggebroodtorentjes (Libelle): 1 pakje Mon Chou, peterselie, paprikapoeder, ½ komkommer, 1 rol ronde roggebroodsneetjes. Roer de Mon Chou glad, meng door één helft de peterselie en door één helft de paprikapoeder. Snij de ongeschilde komkommer in plakjes. Maak een torentje van achtereenvolgens roggebrood, de beide Mon Choumengsels en komkommer. - 10* Roereiflapjes (Wilma): Bestrijk bladerdeegdriehoekjes met ei, bestrooi met maanzaad en bak 12 minuten op 200°. Beleg er telkens 2 (als een sandwich) met een roerei van 1 ei, melk en verse tuinkruiden.

Bronvermelding