'Anchoïade, Provençaals smeerseltje', mmm, verz. door Justin

Anders, Bijgerecht, 4 personen, Frans.

Laatst aangepast: 15-04-2019 | 3 keer bewaard

Ingrediënten

  • 20 g blanke amandelen ......

Bereiden

20 g blanke amandelen 60 g ansjovisfilets 3 teentjes knoflook 1 sjalotje 1/2 hete peper (facultatief) 3 eetl olijfolie 1 eetl rode wijnazijn 1/4 tl gedroogde Provençaalse kruiden 1 grote tomaat 3 eetl fijngehakte peterselie - De ansjovisfilets droog betten. Het sjalotje in vier snijden. Zaden en huid van de tomaat halen en het vlees in blokjes snijden. De amandelen met de ansjovisfilets en de teentjes knoflook in de blender van een mixer vergruizen. Laat de motor draaien en voeg sjalot, olie, azijn en Provençaalse kruiden toe. - Vermaal de ingrediënten tot een pasta en voeg de blokjes tomaat, de fijngehakte peper en de peterselie toe. De motor zachtjes en kort laten draaien tot alles door elkaar is gemengd (niet meer tot puree vermalen !). - Zo'n hartige Provençaalse anchoïade wordt vaak op geroosterd brood gesmeerd of wordt gegeven bij bleekselderij of andere rauwkost. Soms gebruikt men voor de bereiding ook witte wijnazijn en basilicum. In Draguignan maakt men anchoïade door puree van ansjovis te mengen met fijngehakte ui en hardgekookt ei. - Het mengsel wordt in een dikke laag op brood gesmeerd en met olijfolie besprenkeld, waarna alles in de oven wordt gebakken.

Bronvermelding