Croissants

Brood/sandwiches, Brunch, 20 personen, Frans.

Laatst aangepast: 11-10-2007 | 3 keer bewaard

Ingrediënten

  • 500 gr bloem
  • 1 1/2 tl zout
  • 2 tl kristalsuiker
  • 1 el droge gist
  • 3,25 dl lauwe melk
  • 225 gr boter, gekoeld
  • 1 ei geklopt met 2 tl water

Bereiden

Meng de bloem, het zout, de suiker en de gist in een grote kom. Maak een kuiltje in het midden en voeg voldoende melk toe voor een soepel deeg. Doe het in een schone kom, bedek het met een vochtige theedoek en laat ca. 1 1/2 uur rijzen. Kneed het deeg glad. Wikkel het in vetvrij papier en koel het 15 minuten. Verdeel de boter intussen in tweeen en rol elke helft tussen twee vellen vetvrij papier tot een 15 x 10 cm. grote rechthoek. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een rechthoek van 30 x 20 cm. Leg een reep boter in het midden. Vouw het achterste derde deel van het deeg over de boter, druk het dicht en leg de andere reep boter erbovenop. Vouw het bovenste derde deel erover. Draai het deeg met de korte kant naar je toe. Rol het tot een rechthoek van 30 x 20 cm. Vouw de derde delen naar binnen en wikkel het deeg in vetvrij papier. Koel het 30 min. Herhaal dit proces nog twee keer, wikkel het in vetvrij papier en koel minstens 2 uur. Rol het gekoelde deeg uit tot een dunne, ca. 33 cm. lange rechthoek. Snijd hem in tweeen en vervolgens in rechthoeken van 15 x 10 cm. Rol ze om ze iets uit te rekken en rol ze van de basis naar de punt op. Leg ze op bakplaten en buig ze om croissants te maken. Bedek de croissants met een vochtige theedoek en laat ze 1-1 1/2 uur rijzen. Verwarm de oven voor op 240 gr.. Bestrijk de croissants met het eierglazuur en bak ze 2 min. Verlaag de oventemp. tot 190 gr. en bak de croissants nog 10-12 min. tot ze goudbruin zijn.

Bronvermelding