Provendcaalse runderstoofpot

Anders, Hoofdgerecht, 4 personen, Frans.
Wachten: 120 minuten, Bereiding: 25 minuten,

Laatst aangepast: 29-06-2005 | 7 keer bewaard

Ingrediënten

  • 1 kg doorregen runderlappen (riblappen)
  • 2 uien
  • 1 winterwortel
  • 250 g kastanjechampignons
  • 1 rode paprika
  • 2 teentjes knoflook
  • 125 g magere gerookte spekblokjes
  • 50 g boter
  • 1 el olijfolie
  • 2 el bloem
  • 1/2 fles rode wijn
  • 1 pot vleesfond (ca. 4 dl)

Bereiden

2 eetl. gehakte Provençaalse kruiden (tijm, rozemarijn, oregano; vers of diepvries) of 2 theel. gedroogd 100 g groene olijven met piment of zonder pit Voorbereiding: Snijd het rundvlees in grote dobbelstenen. Pel de uien en snijd ze in ringen of halveer de sjalotjes. Schrap de winterwortel en verdeel deze in plakjes. Borstel of veeg de kastanjechampignons schoon en snijd ze in vieren. Pel de teentjes knoflook en hak ze fijn. Snijd de paprika, zonder zaadjes, in blokjes. Bereiding: Verhit de boter en de olijfolie in een braadpan en bak hierin de spekblokjes licht krokant. Schep ze uit de pan. Bak het rundvlees rondom bruin in het bakvet. Schep het uit de pan bij de spekjes. Roerbak de ui, winterwortel, knoflook en paprika 2 minuten en schep de bloem erover. Giet de wijn en de fond erbij en verwarm even. Voeg het vlees weer toe met de Provençaalse kruiden. Stoof met deksel op de pan minimaal 2 uur of tot het vlees zacht is. Voeg het laatste half uur de kastanjechampignons en de olijven toe. Suggestie: • Maak er eens een coq au vin van door het rundvlees te vervangen door 8 drumsticks. De stooftijd is dan aanzienlijk korter, circa 45 minuten. • Lekker met aardappelpuree of rijst en komkommersalade. Variatie: • De olijven kunnen worden vervangen door zilveruitjes, die even zijn afgespoeld.

Bronvermelding