Roomboterspeculaas

Gebak, Hapje, 4 personen, Hollands.
Voorbereiding: 25 minuten, Bereiding: 120 minuten,

Laatst aangepast: 24-11-2007 | 1 keer bewaard

Ingrediënten

  • 200 gram Roomboter (gesmolten)
  • 200 gram Patentbloem
  • 200 gram Volkorenmeel
  • 100 gram Zelfrijzend bakmeel
  • 1 snufje zout
  • 3 eetlepels melk
  • 3 theelepels kaneel
  • theelepel foelie
  • theelepel nootmuskaat

Bereiden

De speculaasplank reinigen in een sopje van heet water en soda, goed afspoelen en laten drogen (bv op een radiator) Als de plank droog is deze licht invetten met zonnebloemolie Deeg bereiden: De droge ingrediënten in een kom doen en goed door elkaar mengen met bv een pollepel. Melk en roomboter toevoegen en mixen tot een korrelig deeg. Dit afdekken met plastic folie en op kamertemperatuur tot de volgende dag laten rusten. Over voorverwarmen op 150 graden. Een handvol deeg nemen en dit met de hand kneden tot een 'echt' deeg ontstaat, dit in een met bloem bestoven vorm van de speculaasplank drukken, zodat de vorm goed bedekt is. Het overtollige deeg met het mes afsnijden. Het speculaasje uit de plank 'tikken' door met de plank (ondersteboven) op de met bakpapier bekleedde bakplaat te slaan. Als het blik vol is dit in de oven doen (20 minuten) en de volgende speculaasjes op een stuk bakpapier doen. Als de eersten klaar zijn deze met het bakpapier van de plaat laten glijden en de tweede "lading" met bakpapier op de plaat laten glijden. Dit herhalen tot het deeg op is. Afhankelijk van de grootte van de figuurtjes op de plank levert dit 20-40 speculaasjes op. Je kunt natuurlijk ook speculaasbrokken of pepernoten maken van dit deeg.

Materialen

Mixer en kom Speculaasplank Een scherp dun(vlees)mes evt. pollepel

Bronvermelding