Menu
Genarineerde rosbief met rode port saus Xmas 2007
Ingrediënten
- 1 dl zonnebloem olie
- 1 dl olijfolie
- 4 el gemengde kruiden, zeer fijn gesneden
- 1/2 el scherpe mosterd
- 1 el balsamico azijn
- 1200 g rosbief, aan een stuk
- 25 g boter
- 1 sjalotje, fijngesneden
- 2 dl rode port
- 4 dl vleesfond
- 1 dl slagroom
- 50 g ijskoude boter, in blokjes
- zout en peper
Bereiden
Voorbereiden kan 1 1/2 dag van tevoren, begin 24 uur van tevoren met marineren.
Meng de olie, kruiden, mosterd, azijn, zout en peper tot een marinade.
Doe dit in een waterdichte plastic zak.
Leg de drooggedepte rosbief erin, sluit goed af en rol goed door de marinade.
Leg de rosbief tot gebruik in de koelkast en keer de zak regelmatig om.
Bak in de boter in een steelpan het sjalotje 3 minuten zachtjes.
Voeg de port toe en laat het 1 minuut koken.
Voeg de fond toe en laat de saus 20 minuten inkoken, tot de helft.
Voeg de room toe, kook nog 5 minuten zachtjes door en breng op smaak met zout en peper.
Zeef de saus en zet tot gebruik in de koelkast.
Haal de rosbief 2 uur van tevoren uit de koelkast.
Verwarm de oven voor op 185 graden.
Neem de rosbief uit de marinade en bestrooi hem met zout en peper.
Verhit 3 el van de marinade in een braadpan en bak de rosbief op hoog vuur rondom bruin.
Leg de rosbief in een ingevette braadslee en bak hem in de oven in 20 tot 25 minuten rose.
Neem de rosbief uit de oven en laat hem afgedekt onder alu folie 10 minuten rusten.
Verwarm ondertussen de saus, maar laat niet koken.
Klop de blokjes boter krachtig door de saus.
Snijd de rosbief in dunne plakken en serveer met de saus.
Materialen
Gemengde kruiden zijn: basilicum, peterselie, tijm, oregano, bieslook.