Menu
Javaanse Lemper
Ingrediënten
- 250 gram (3 dl) ketan
- 4 dl water
- 1/2 cm santen
- 1 spriet sereh
- 1 Mespuntje zout
- 5 rode uien (of 1 gewone)
- 3 teentjes knoflook
- 3/4 theelepel ketoembar
- 1/4 theelepel djinten
- 1/5 theelepel koenjit
- 4 kemiri's
- 1/4 theelepel laos
- 2 eetlepels olie
- 200 gr gehakt of tartaar
- peper
- zout
- 2 eetlepels water
- 1/4 cm santen
Bereiden
Ingredienten basis recept:
250 gram (3 dl) ketan
4 dl water
1/2 cm santen
1 spriet sereh
Mespuntje zout
- Ketan wassen als rijst, opzetten met 4 dl water en koken als rijst.
- Als de santen kookt, een mespuntje zout toevoegen met de santen.
- Voorzichtig een keer omroeren en de ketan als rijst gaar laten worden.
- Als de ketan gaar is, op een grote schaal scheppen en goed uitspreiden om het te laten afkoelen
Ingredienten voor de vulling:
5 rode uien (of 1 gewone)
3 teentjes knoflook
3/4 theelepel ketoembar
1/4 theelepel djinten
1/2 theelepel kunyit
4 kemiri's
1/4 theelepel laos
2 eetlepels olie
200 gram gehakt of 2 tartaar
peper, zout
2 eetlepels water met 1/4 cm santen
mespunt serehpoeder
VULLING:
- Uien, knoflook en kemiri fijnmaken in de vijzel of op een andere manier fijnmaken, samen met alle kruiden, maar ZONDER DE SEREH.
- 2 eetlepels olie warm laten worden en hierin het kruidenmengsel fruiten
- Dan het vlees erbij met naar smaak peper en zout.
- Tijdens het braden het gehakt met twee vorken goed losmaken.
- Als het goed gebraden is, 2 eetlepels water, santen en een mespuntje sereh toevoegen.
- Zachtjes laten bakken tot het vocht verdampt is.
- Dit vulsel in de ketan pakken (rolletjes) en dan in folie stomen in circa 15 minuten.
Materialen
Alle ingrediënten zijn gewoon bij de betere Toko's te koop!