Javaanse Lemper

Anders, Buffet, 4 personen, Anders.
Voorbereiding: 30 minuten, Wachten: 30 minuten, Bereiding: 45 minuten,

Laatst aangepast: 07-02-2008 | 2 keer bewaard

Ingrediënten

  • 250 gram (3 dl) ketan
  • 4 dl water
  • 1/2 cm santen
  • 1 spriet sereh
  • 1 Mespuntje zout
  • 5 rode uien (of 1 gewone)
  • 3 teentjes knoflook
  • 3/4 theelepel ketoembar
  • 1/4 theelepel djinten
  • 1/5 theelepel koenjit
  • 4 kemiri's
  • 1/4 theelepel laos
  • 2 eetlepels olie
  • 200 gr gehakt of tartaar
  • peper
  • zout
  • 2 eetlepels water
  • 1/4 cm santen

Bereiden

Ingredienten basis recept: 250 gram (3 dl) ketan 4 dl water 1/2 cm santen 1 spriet sereh Mespuntje zout - Ketan wassen als rijst, opzetten met 4 dl water en koken als rijst. - Als de santen kookt, een mespuntje zout toevoegen met de santen. - Voorzichtig een keer omroeren en de ketan als rijst gaar laten worden. - Als de ketan gaar is, op een grote schaal scheppen en goed uitspreiden om het te laten afkoelen Ingredienten voor de vulling: 5 rode uien (of 1 gewone) 3 teentjes knoflook 3/4 theelepel ketoembar 1/4 theelepel djinten 1/2 theelepel kunyit 4 kemiri's 1/4 theelepel laos 2 eetlepels olie 200 gram gehakt of 2 tartaar peper, zout 2 eetlepels water met 1/4 cm santen mespunt serehpoeder VULLING: - Uien, knoflook en kemiri fijnmaken in de vijzel of op een andere manier fijnmaken, samen met alle kruiden, maar ZONDER DE SEREH. - 2 eetlepels olie warm laten worden en hierin het kruidenmengsel fruiten - Dan het vlees erbij met naar smaak peper en zout. - Tijdens het braden het gehakt met twee vorken goed losmaken. - Als het goed gebraden is, 2 eetlepels water, santen en een mespuntje sereh toevoegen. - Zachtjes laten bakken tot het vocht verdampt is. - Dit vulsel in de ketan pakken (rolletjes) en dan in folie stomen in circa 15 minuten.

Materialen

Alle ingrediënten zijn gewoon bij de betere Toko's te koop!

Bronvermelding