Klassieke Bruschetta

Brood/sandwiches, Voorgerecht, 4 personen, Italiaans.

Laatst aangepast: 10-04-2010 | 6 keer bewaard

Ingrediënten

  • 4 sneetjes stokbrood of ciabatta (2 cm
  • dik en liefst een dag oud)
  • 4 rijpe vleestomaten, in schijfjes gesneden
  • 1 knoflookteentje
  • - verse of gedroogde basilicum, grofgehakt (zie
  • kooktip 1)
  • olijfolie, extra vergine
  • - versgemalen zwarte peper en zeezout

Bereiden

Leg de sneetjes brood op een rooster in het midden van een op 180°C voorverwarmde oven en laat in 10 minuten goudgeel roosteren. Haal de geroosterde broodjes uit de oven en laat afkoelen. Wrijf één kant van het brood in met het gepelde en doormidden gesneden knoflookteentje. Leg er de schijfjes tomaat op (zie kooktip 2) en bestrooi met de basilicum. SERVEERTIPS: Breng op smaak met peper en zout en overgiet met wat olijfolie (zie kooktip 3). KOOKTIPS: Variatie op basilicum: men kan ook verse/gedroogde Oregano of Italiaanse kruiden nemen. Men kan de geroosterde broodjes eerst insmeren met rode of groene pesto, alvorens er de tomaten en de rest op te leggen. Men kan er eventueel (opgepast want de tomaten hebben op zich al een zure smaak) wat balsamico-azijn over druppelen. Bruschetta met kruidenkaas, bieslook, gerookte zalm en citroen. Bruschetta met mozzarella, tomaat, basilicum en ansjovis. Bruschetta met parmaham en tomaat. Bruschetta met gegrilde courgette, rode paprika en basilicum. Bruschetta met kaas, gerookte ham en verse tijm. Bruschetta met gorgonzola, parmaham en zongedroogde tomaten. Bruschetta alla Caprese: met mozzarellaplakjes/blokjes, zongedroogde tomaten en zwarte olijven. Bruschetta met olivada (olijventapenade): 200 gr zwarte olijven, 2 el kappertjes, teentje knoflook, flinke scheut olijfolie, zeezout en versgemalen peper: doe alle ingrediënten in de keukenmachine en maakt het fijn. Het is het lekkerst als het niet al te fijn is. Voeg eventueel nog wat olie toe om het smeuïger te maken. Verder op smaak brengen met peper en zout.

Bronvermelding