Limburgse linzenvlaai met vers fruit

Gebak, Nagerecht, 8 personen, Hollands.
Voorbereiding: 25 minuten, Bereiding: 45 minuten,

Laatst aangepast: 28-12-2007 | 2 keer bewaard

Ingrediënten

  • 400 gram bloem
  • 200 gram margarine
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 1 stuks ei
  • 2 theelepel bakpoeder
  • 2 pakjes vanille suiker
  • 1 snufje zout
  • 1 kg appelen of ander vers fruit
  • 50 gram suiker (voor onder het appeltmengsel)

Bereiden

Verwarm de oven voor op 175 graden; Vet de vlaaivorm in met boter en bestrooi deze met paneermeel, zodat de bodem goed loskomt na het bakken; Schil de appelen en maak er blokjes van, meng er desgewenst wat suiker en kaneel onder (of neem ander fruit); Snijd de boter in blokjes; Meng de bloem, boter, basterdsuiker, ei, bakpoeder, vanillesuiker en zout goed onder elkaar en kneed het geheel tot een bal; Bedek het aanrecht met bloem en rol van de iets meer dan de helft van het deeg met een deegrol de bodem van de vlaai; Leg deze voorzichtig in de ingevette vlaaivorm; Bedek de bodem met het fruitmengsel; Rol van het restant deeg de deksel voor de vlaai en leg deze op het fruitmengsel, zorg dat de deksel goed aansluit op de bodem van de vlaai; Bestrooi de deksel met wat suiker; Schuif de vlaai in de oven, in het midden op het rooster; Haal de vlaai na 45 minuten uit de oven en laat het geheel even afkoelen; Neem een rond vlaairooster, houd deze op de vlaaivorm, keer het geheel om en haal zo de vlaai uit de vorm; Heerlijk bij een kopje koffie!!

Materialen

Een vlaaivorm Oven Rond vlaairooster

Bronvermelding